Υλικά
200 γρ φύλλο κρούστας
4 μέτρια αυγά
200 γρ ζάχαρη
180 ml ηλιέλαιο
200 γρ χυμό πορτοκαλιού
200 γρ γιαούρτι
4 βανίλιες
3 κγ μπέικιν
140 γρ αλεύρι
Σιρόπι
460 γρ ζάχαρη
500 ml νερό
200 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4 κσ κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Κρέμα patisserie ή ζαχαροπλαστικής
1 Ltr γάλα φρέσκο
100 γρ κορν φλάουρ
220 γρ ζάχαρη
3 κσ βούτυρο
3 κρόκους αυγού
Φλούδα μισού λεμονιού
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής :
- Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους
-Χτυπάμε ελαφρά ίσια να ανακατευτούν τα υλικά
-Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το κρύο γάλα και τη φλούδα λεμονιού
-Προσθέτουμε τη χτυπημένη ζάχαρη με τους κρόκους στο γάλα και ανακατεύουμε.
-Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανοίγουμε τη φωτιά , βάζουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια να μην σβολιασει.
-Λίγα λεπτά αργότερα η κρέμα έχει πήξει και είναι έτοιμη. Αφαιρούμε τη φλούδα.
-Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο
-Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο.
Γυρίζουμε την κρέμα μας σε ένα βάθη σκεύος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός απ το κονιάκ να βράσουν για 5 λεπτά. Τέλος αφού κατεβάσουμε απ το μάτι της κουζίνας προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το μείγμα :
Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν να ξεραθούν δηλαδή, μισή ώρα περίπου.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στη συνέχεια το λάδι, το χυμό, το γιαούρτι ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με τις βανίλιες και το μπέικιν.
Ρίχνουμε στο μείγμα λίγα λίγα τα κομμένα και ξερά φύλλα κρούστας, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα .
Στο μεγάλο ταψί τις κουζίνας στρώνουμε και βουτυρώνουμε μια λαδόκολλα.
Ρίχνουμε το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις και αέρα για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο .
Μόλις βγάλουμε το γλυκό απ το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να τραβήξει το σιρόπι του.
Με ενα μαχαίρι κόβουμε την πορτοκαλόπιτα στη μέση. Θα βγάλουμε δύο πάτους.
Παίρνουμε το ενα κομμάτι και το τοποθετούμε σε ταψί ή μπολ να εφαρμόζει το κομμάτι ακριβώς.
Πάνω από τη βαση (την πορτοκαλόπιτα δηλαδή) απλώνουμε την κρέμα να πάει παντού. Τοποθετούμε πανω απ την κρέμα το δεύτερο κομμάτι της πορτοκαλόπιτας να γίνει δηλαδή σαν σάντουιτς.
Ταψί θα βάλετε το μεγάλο, το λεπτό της κουζίνας σας, θέλουμε η στρώση να είναι λεπτή.
Διακοσμούμε με φέτες πορτοκαλιού!!!!
Καλή επιτυχία!!!
0 comments