Ρεβυθάδα αλάδωτη
Τα όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια, αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Πρωταρχικός ο ρόλος τους στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες και είναι πηγή ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία.
Υλικά
400 γρ Ρεβίθια
3 μέτρια κρεμμύδια
Αλάτι _πιπέρι
3 &1/2 λίτρα νερό
1 κγ μαγειρική σόδα
Χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα σκεύος σκεπασμένα με νερό να φουσκώσουν.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλενουμε και τα βάζουμε με λίγο νερό και τη σόδα να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε καλά και με τα χέρια μας τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες τους. Ακόμα καλύτερα σε ένα μπολ και κάτω απ τη βρύση με νερό να τρέχει,φεύγουν πιο εύκολα οι φλούδες, οι περισσότερες τουλάχιστον.
Θα χρειαστούμε μια χύτρα να τα βράσουμε. Βάζουμε το νερό και τα ρεβίθια και τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ να γίνουν πολτός και τα ρίχνουμε κι αυτά στη χύτρα . Αφήνουμε να πάρουν μια βράση κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά. Εδώ εξαρτάται απ την ποιότητα τους Αν χρειαστούν περισσότερη ώρα τα αφήνουμε.
Ανοίγουμε το καπάκι της χυτρας και βράζουμε για 20 λεπτά με μισή ώρα ακόμα για να χυλωσουν καλά.Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Αν τα ρεβίθια μας δεν είναι βραστερα δεν θα χυλωσουν όπως θέλουμε. Σ αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε το εξής. . Η να τραβήξουμε μια με δύο κουτάλες φαΐ και να τα περάσουμε από το μπλέντερ ή αν γνωρίζουμε από την αρχή ότι τα ρεβίθια μας δεν χυλωσουν τότε τα κρεμμύδια θα τα βάλουμε ολόκληρα να βράσουν. Οπότε όταν ανοίξουμε το καπάκι θα τα περάσουμε απ το μπλέντερ με λίγο απ το ζουμί τους. Έτσι ή αλλιώς θα χυλωσουν.
Καλή επιτυχία !!
0 comments