Φασολάδα στο φούρνο
Υλικα
✔500 γρ φασόλια μέτρια
✔2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
✔ 200 ml ελαιόλαδο
✔1/2 ματσάκι σέλινο
✔2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
✔2 κσ πελτέ ντομάτας
✔2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
✔Αλάτι - πιπέρι
✔Λίγη Ρίγανη ξερή τριμμένη
Εκτέλεση
1️⃣ Για να φτιάξουμε τα φασόλια , βάζουμε τα φασόλια με νερό να τα σκεπάζει και βάζουμε στη φωτιά νά πάρουν μια βράση,μέχρι δηλαδή να αρχίζει το νερό να κοχλάζει . Τραβάμε απ τη φωτιά και αφήνουμε μέσα στο νερό να φουσκώσουν για μισή ώρα.
2️⃣ Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα φασόλια για 45 με 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράσουν αλλά όχι να μαλακώσουν, μισό βρασμένα δηλαδή. Στραγγίζουμε μόνο τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη το ζουμί που βράσαν.
3️⃣ Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και λίγο νερό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα καρότα και το σέλινο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
4️⃣ Μεταφέρουμε τα φασόλια σε βάθη ταψί ή καλύτερα σε γάστρα και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα. Συμπληρώνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε απ το βράσιμο και βάζουμε τόσο όσο να σκεπάζονται τα φασόλια.
5️⃣ Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αέρα μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Οταν τα βγάλουμε απ το φούρνο θα πρέπει να έχουν σάλτσα και να μην είναι στεγνά. Οπότε κοιτάμε μόλις αρχίζουν και σώνονται τα υγρά και δένει η σάλτσα, βγάζουμε από το φούρνο
0 comments