Πορτοκαλόπιτα




Πορτοκαλόπιτα. Η πιο ωραία και λαχταριστή που έχω φτιάξει. Τη βρήκα τυχαία σε ένα τετράδιο συνταγών, ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια την έχω και από πότε έχω να τη φτιάξω. Θυμάμαι μόνο πως ένα διάστημα την έφτιαχνα κάθε βδομάδα και την απολαμβάναμε με φίλους!!!

Υλικά

500 γρ φύλλο κρούστας 
4 μέτρια αυγά 
200 γρ ζάχαρη 
180 ml ηλιέλαιο 
200 γρ χυμό πορτοκαλιού 
350 γρ γιαούρτι 
4 βανίλιες 
3 κγ μπέικιν 
140 γρ αλεύρι 

Σιρόπι

460 γρ ζάχαρη 
500 ml νερό
200 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
4 κσ κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι 

Εκτέλεση 

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός απ το κονιάκ να βράσουν για 10 λεπτά. Τέλος αφού κατεβάσουμε απ το μάτι της κουζίνας προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. 

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες. Αφήνουμε για λίγη να στεγνώσουν,μισή ώρα περίπου 

Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στη συνέχεια το λάδι, το χυμό, το γιαούρτι ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε. 
Τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με τις βανίλιες και το μπέικιν. 
Ρίχνουμε στο μείγμα σιγά σιγά τα κομμένα και ξερά φύλλα κρούστας. 
Έχουμε περάσει ένα ταψάκι 35×28 με βούτυρο . 
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί. 

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα σκούρο χρυσάφι. 
Μόλις βγάλουμε το γλυκό απ το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι και μετά κόβουμε. 
                           Καλή επιτυχία!!!!!!



0 comments