Προζύμι :
100 γρ νωπή μαγιά
125 γρ αλεύρι
138 γρ νερό χλιαρό
12 γρ ζάχαρη
------------------------------
150 γρ νερό
125 γρ γάλα
375 γρ ζάχαρη
180 γρ βούτυρο
3 αυγά
1 κγ μαχλεπι
1 /2 κγ κάρδαμο (κακουλέ)
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή πολτός από 1/2 πορτοκάλι
1250 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 κγ αλάτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τα τσουρέκια μας πρώτα πιάνοντας το προζύμι,ενεργοποιούμε τη μαγια δηλαδή.
Τα υλικά μας όλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία περιβάλλοντος, να υπάρχει ζέστη στο σπίτι.
Το βούτυρο το βγάζουμε απ το βράδυ να μαλακώσει, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θέλουμε να είναι λιωμένο.
Σε ένα βάθη σκεύος ρίχνουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε μέσα τη μαγιά, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει, θα πάρει περίπου μισή ώρα.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη,το νερό, το γάλα και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ένταση, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά, τα αρωματικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι.
Δουλεύουμε τη ζύμη αρκετή ώρα, έτσι θα πετύχουμε τις ίνες στο τσουρέκι.
Όσο περισσότερο δουλεύουμε τη ζύμη τόσο περισσότερες ίνες δημιουργούμε.Θέλει πάνω από 12 λεπτά ζύμωμα με το γάντζο. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά και στα τοιχώματα του κάδου. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Σιγά σιγά και περιμένουμε να απορρόφηση για να ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά, μεχρι να το πάρει όλο. Η ζύμη μας θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει όλο το ζυμάρι απ τα τοιχώματα.
Βγάζουμε το ζυμάρι και το βάζουμε σε βουτυρωμένο μεγάλο σκεύος και σε ζεστό μέρος να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη .
Οταν φουσκώσει αρκετά θα έχουμε τη διπλάσια ποσότητα σε ζύμη, δηλαδή για 1250 γρ αλεύρι θα έχουμε 2500 γρ ζύμη τσουρεκιού.
Βγάζουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη. Πλάθουμε μπαλάκια 500 γρ η κάθε ζύμη και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη.
Το κάθε 500 γρ μπαλάκι το χωρίζουμε σύμφωνα με το τι σχήμα θα κάνουμε στα τσουρέκια μας. Αν κάνουμε πλεξούδες με 3 μπαστούνια θα χωρίσουμε το κάθε μπαλάκι σε 3 μικρότερα, αν κάνουμε πλεξούδα με δύο μπαστούνια σε 2 μέρη και πάλι θα τα σκεπάσουμε.
Δίνουμε το τελικό σχήμα στα τσουρέκια μας, τις πλεξούδες που θέλουμε και τις αραδιαζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά με μισή ώρα να διπλασιάσουν σε όγκο.
Λίγο νωρίτερα πριθερμαινουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Πριν το ψήσιμο αλείφουμε τα τσουρέκια και ψήνουμε για 35 λεπτά ανάλογα με το σχήμα τους. Τα μεγάλα θέλουν 35 λεπτά, ενώ τα μικροτερα 25 με 30 λεπτά.
Ακολουθήστε τα βήματα και κάντε τα πιο τέλεια τσουρέκια.
2 comments
Καλησπέρα στην συνταγή για τα τσουρέκια Δεν λέτε γραμμάρια για βούτυρο και τη βούτυρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα, με τι αλείφετε στο τέλος;
ΑπάντησηΔιαγραφή