Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί, ένα ελληνικό φαγητό γνωστό και ως φασόλια γίγαντες. Τρώγετε ευχάριστα χειμώνα και καλοκαίρι και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για τσίπουρο.


Υλικα

✔500 γρ φασόλια γίγαντες 

✔2 μέτρια κρεμμύδια ξερά

 ✔ 200 ml ελαιόλαδο

✔1/2 ματσάκι μαϊντανό

✔2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες 

✔2 κσ πελτέ ντομάτας 

✔2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες 

✔Αλάτι - πιπέρι 

✔Λίγη Ρίγανη ξερή τριμμένη 

Εκτέλεση 

1️⃣ Για να φτιάξουμε τους γίγαντες, βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό να μουλιάσουν για 10 με 12 ώρες.

2️⃣ Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα φασόλια για 45 με 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά βράσουν αλλά όχι να μαλακώσουν, μισό βρασμένα δηλαδή. Στραγγίζουμε μόνο τα φασόλια και κρατάμε  στην άκρη το ζουμί που βράσαν. 

 3️⃣ Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και λίγο νερό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα καρότα και το μαϊντανό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. 

4️⃣ Μεταφέρουμε τα φασόλια σε βάθη ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα. Συμπληρώνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε απ το βράσιμο και βάζουμε τόσο όσο να σκεπάζονται τα φασόλια. 

5️⃣ Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αέρα μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Οταν τα βγάλουμε απ το φούρνο θα πρέπει να έχουν σάλτσα και να μην είναι στεγνά. Οπότε κοιτάμε μόλις αρχίζουν και σώνονται τα υγρά και δένει η σάλτσα, βγάζουμε από το φούρνο 


0 comments