Γλυκό του κουταλιού κερασάκι
Υλικά
1 κιλό κεράσια
700 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι νερό
2 βανίλιες
2 κσ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε τα κουκούτσια.
Σε ενα βάθη μπολ ρίχνουμε λίγη ζάχαρη στον πάτο να πιάσει σαν στρώμα απο πανω βαζουμε λίγα κεράσια. Κανουμε το ίδιο, δηλαδή ζάχαρη και κεράσια σε στρώσεις. Το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να βγάζει ολα τα ζουμιά του.
Την επόμενη μέρα τα γυρίζουμε προσεκτικά σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό μας.
Βράζουμε για 10 λεπτά, μετρημένα απ την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Σ αυτά τα 10 λεπτά ξαφριζουμε. Και μονο στην αρχή, οτι ξαφρισουμε μετα είναι ζάχαρη και δεν θέλουμε να φύγει η ζάχαρη απ το γλυκό.
Είπαμε, Βράζουμε μόνο 10 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να σταθεί για 12 με 18 ώρες. Την επόμενη μέρα, βάζουμε ξανά να βράσει και σε μέτρια φωτιά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Θέλει περίπου 15 με 20 λεπτά βράσιμο ακόμα, ανάλογα την ποσότητα βέβαια και το σκεύος που έχουμε.
Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού.
Έχουμε έτοιμα τα βάζα μας αποστειρωμενα και αφου περάσουν 15 λεπτά μοιράζουμε το γλυκό κλείνουμε με το καπάκι και γυρίσουμε ανάποδα τα βάζα να μεινουμε έτσι ένα βράδυ.
Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύουμε καθόλου το γλυκό μας κι αυτό για να μην τραυματισουμε τα κομμάτια και ζαρώσουν.
Η δοκιμή αν έβρασε το σιρόπι, γίνεται με μια σταγόνα. Βγάζουμε λίγο με ένα κουταλάκι και αφου το κρυώσουμε σταζουμε στο πιάτο. Αν η σταγόνα απλώσει τότε θέλει κι άλλο βράσιμο. Αν σταθεί εινσι έτοιμο. Κατεβάσουμε απ τη φωτιά. Αλλά προσοχή θέλει γρήγορες κινήσεις. Ενω εμείς κάνουμε όλο αυτό με τη σταγόνα, το
γλυκό μας συνεχίζει να βράζει.
Επίσης κοίταμε στην αρχή σε τι σκεύος θα βράσουμε το γλυκό μας. Δηλαδή, αν ο πάτος είναι χοντρός το γλυκό μας θα βράσει όπως πρέπει. Αν έχουμε κατσαρόλα με λεπτό πάτο θα βράσει πιο γρήγορα και ίσως βράσει απότομα και σωθούν όλα τα υγρα. Καλό θα ήταν αν είχαμε χύτρα ταχύτητας που έχει χοντρό πάτο, να το βράσουμε εκεί,χωρίς το καπάκι εννοείται. Αν όμως παρολαυτα δεν έχουμε κατσαρόλα χύτρα θα βάλουμε λίγο παραπάνω νερό δηλαδή 2ποτηρια και θα έχουμε πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βρασμού.
Βράζουμε για 10 λεπτά, μετρημένα απ την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Σ αυτά τα 10 λεπτά ξαφριζουμε. Και μονο στην αρχή, οτι ξαφρισουμε μετα είναι ζάχαρη και δεν θέλουμε να φύγει η ζάχαρη απ το γλυκό.
Είπαμε, Βράζουμε μόνο 10 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να σταθεί για 12 με 18 ώρες. Την επόμενη μέρα, βάζουμε ξανά να βράσει και σε μέτρια φωτιά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Θέλει περίπου 15 με 20 λεπτά βράσιμο ακόμα, ανάλογα την ποσότητα βέβαια και το σκεύος που έχουμε.
Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού.
Έχουμε έτοιμα τα βάζα μας αποστειρωμενα και αφου περάσουν 15 λεπτά μοιράζουμε το γλυκό κλείνουμε με το καπάκι και γυρίσουμε ανάποδα τα βάζα να μεινουμε έτσι ένα βράδυ.
Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύουμε καθόλου το γλυκό μας κι αυτό για να μην τραυματισουμε τα κομμάτια και ζαρώσουν.
Η δοκιμή αν έβρασε το σιρόπι, γίνεται με μια σταγόνα. Βγάζουμε λίγο με ένα κουταλάκι και αφου το κρυώσουμε σταζουμε στο πιάτο. Αν η σταγόνα απλώσει τότε θέλει κι άλλο βράσιμο. Αν σταθεί εινσι έτοιμο. Κατεβάσουμε απ τη φωτιά. Αλλά προσοχή θέλει γρήγορες κινήσεις. Ενω εμείς κάνουμε όλο αυτό με τη σταγόνα, το
Επίσης κοίταμε στην αρχή σε τι σκεύος θα βράσουμε το γλυκό μας. Δηλαδή, αν ο πάτος είναι χοντρός το γλυκό μας θα βράσει όπως πρέπει. Αν έχουμε κατσαρόλα με λεπτό πάτο θα βράσει πιο γρήγορα και ίσως βράσει απότομα και σωθούν όλα τα υγρα. Καλό θα ήταν αν είχαμε χύτρα ταχύτητας που έχει χοντρό πάτο, να το βράσουμε εκεί,χωρίς το καπάκι εννοείται. Αν όμως παρολαυτα δεν έχουμε κατσαρόλα χύτρα θα βάλουμε λίγο παραπάνω νερό δηλαδή 2ποτηρια και θα έχουμε πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βρασμού.
2 comments
Θεϊκό
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ
Διαγραφήπολύ!!!!