Παστές σαρδέλες
Υλικά
1 κιλό Σαρδέλα
1 κούπα χοντρό αλάτι
2 μπουκάλια ξίδι
Ηλιέλαιο
2 σκελίδες σκορδο
2 κγ φρέσκια ή ξερή ρίγανη
1 καρότο σε φέτες
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες από κεφάλια και εντόσθια.
Ξεπλενουμε, αλατιζουμε με 3 κσ χοντρό αλάτι και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να στραγγίσουν καλά, έτσι θα βγάλουμε πιο εύκολα το κεντρικό κόκκαλο.
Παίρνουμε ένα μακρόστενο κατά προτίμηση σκεύος, ρίχνουμε χοντρό αλάτι βαζουμε τις σαρδέλες στη σειρά, πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και βάζουμε άλλη μια σειρά από σαρδέλες. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες.
Βγάζουμε τις σαρδέλες σε τρυπητο σκεύος και μια μια τις πλένουμε με ξίδι να φύγει το περισσότερο αλάτι. Βάζουμε ξανά σε καθαρό σκεύος τις σαρδέλες στη σειρά και ρίχνουμε από πάνω το άλλο μπουκάλι ξίδι ώστε να σκεπάζονται. Αφήνουμε στο ξίδι και στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες.
Στραγγίζουμε για τελευταία φορά και αποθηκεύουμε τις σαρδέλες σε καθαρό σκεύος, βάζοντάς τες σε στρώσεις και ενδιάμεσα κόβουμε φέτες σκόρδο και καρότο. Καλύπτουμε με ηλιέλαιο. Διατηρούνται για μήνες στο ψυγείο.
TIPS
-Με τον ίδιο τρόπο παστό κάνουμε και το γαυρο!!
- Οι φρέσκες σαρδέλες ξεχωρίζουν.. Εχουν σκληρό δέρμα, όταν πιέζουμε με το δάχτυλο δεν υποχωρεί το δέρμα,δεν μυρίζουν θάλασσα, το φρέσκο ψάρι δεν μυρίζει καθόλου.
-Διατηρούνται σε ηλιέλαιο γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο όπως το ελαιόλαδο.
Αντί για ρίγανη μπορούμε να βάζουμε θυμάρι ή φρέσκο μαϊντανό!!!
1 comments
Μου άρεσε πολύ η συνταγή σου γλυκιά μου. Έχω σκοπό να την κάνω με την πρώτη ευκαιρία στα σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή