Θράψαλα με ρύζι




Τα θράψαλα είναι της ίδιας οικογένειας με τα καλαμάρια αλλά πιο σκούροχρωμο . Το ίδιο νόστιμα και μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο.

Υλικά

2 μεγάλα θράψαλα 700 γρ

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμενο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κγ πελτέ

1 κούπα χυμό ντομάτας

1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο 

2 κούπες ρύζι για πιλάφι 

6 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών 

Αλάτι πιπέρι φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε  καλά τα θράψαλα σε τρεχούμενο νερό.
Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες και τα πλοκάμια στη μέση. 
Σωταρουμε σε ελαιόλαδο  μέχρι να μαλακώσει. 
Προσθέτουμε τα θράψαλα και αφήνουμε να σωταριστουν μέχρι να αλλάξουν χρώμα, ρίχνουμε  το σκόρδο, αφήνουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το τσίπουρο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ και τη ντομάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10λεπτα ή μέχρι να μαλακώσει. 
Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε για 2 λεπτά πριν ρίξουμε το ζωμό.
 Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το περισσότερο ζουμί του ενώ ανά διαστήματα ανακατεύουμε.
 Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη φρέσκια ρίγανη, σβήνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε για λίγη ώρα πριν σερβίρουμε. 

0 comments