Ντολμαδάκια γιαλαντζί

 

Ντολμαδακια με αμπελόφυλλα!!!

Υλικά 

 100 και παραπάνω αμπελόφυλλα τρυφερά

 500 γρ ρύζι Καρολίνα 

 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 

Λίγα φύλλα δυόσμο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Λίγο κύμινο και μπαχάρι

2 λεμόνια το χυμό τους

1 λεμόνι (το χυμό του) για το βράσιμο 

Σάλτσα

2 κσ κορν φλάουρ

2 ποτήρια νερό + 1 κύβο ζωμό λαχανικών

Λίγο ζωμό απ το φαγητό.

Εκτέλεση

Αν έχουμε αμπελόφυλλα σε βάζο, θα τα βγάλουμε, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα ζεματισουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Αν πάρουμε φρέσκα, κόβουμε το περίσσιο κοτσανακι, τα Πλένουμε καλά και τα ζεματίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδακια και το ξερό κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 4 λεπτά , προσθέτουμε το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο τα μπαχαρικά, το λεμόνι και ελάχιστο νερό. Κλείνω το μάτι της κουζίνας και αφήνω 10 λεπτά να πιει τα υγρά του .

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλα και με τα νεύρα προς τα πάνω, ρίχνουμε μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε ρόλο. Το ίδιο κάνουμε με όλα τα αμπελόφυλλα.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και στρώνουμε στον πάτο της αμπελόφυλλα.

Βάζουμε κυκλικά τα ντολμαδάκια χωρίς να αφήσουμε περιθώρια.

Κάνουμε όσες στρώσεις χρειαστεί.

 Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο, ρίχνουμε λεμόνι, λάδι και νερό να σκεπάζονται και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε όλα μαζί στο μουλτι και περιχύνω τους ντολμαδες.

          Καλή επιτυχία!!!!!

1 comments