Πολίτικο σάμαλι
Υλικά
250 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
700 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκ. τριμένη μαστίχα
4 κουτ. σουπ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση ή αμύγδαλο φιλέ
Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
3 1/2κούπες νερό
φλούδα από 1 λεμόνι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξύλλο κανέλλας
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ, και τ᾿ ανακατεύουμε. Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι. Ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, και ανακατεύουμε, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια.
Με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ, ανακατεύουμε τα υλικά, ώσπου να βραχεί καλά όλο το σιμιγδάλι και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι , και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την συνεχώς. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. ( ιδανικά όλη την νύχτα).
Στη συνέχεια, κόβουμε το σάμαλι με ένα μαχαίρι, σε κομμάτια, φτιάχνοντας όποιο σχέδιο θέλουμε και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις (ή στους 165°C στον αέρα), για 50' - 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά από μία - μιάμιση ώρα, αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 7 λεπτα.
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα.Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.
Το φυλάμε μέσα σε μπολ που κλείνει καλά ή σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, στο ψυγείο, για να μη στεγνώσει.
Συνταγή και φωτογραφία :ΈΛΕΝΑ ΜΑΚΑΡΗ
0 comments