Τσιαπάτα





Η τσιαμπάτα... φραντζόλα άσπρου ψωμιού. Ιταλικής προέλευσης και παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, νερό και ελαιόλαδο. Η ονομασία σημαίνει παντόφλα, λόγω του σχήματος.


Υλικά

  • 500 γρ σκληρό αλεύρι
  • 400 γρ χλιαρό νερό
  • 4γρ ξερή μαγιά
  • 1 κγ αλάτι
  • 2 κσ ελαιόλαδο 
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και τη μαγιά.
Σε μια κανάτα ανακατεύουμε νερό και λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά στο αλεύρι. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά να υγρανθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζουμε το μπολ απ το ψυγείο, λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και ανακατεύουμε το μείγμα(κάνουμε διπλώματα)
12ωρες μετά, βγάζουμε το ζυμάρι απ το ψυγείο και το αφήνουμε για μισή ώρα πριν το δουλέψουμε.
Απ το μείγμα κρατάμε ενα κομμάτι όσο περίπου ένα πορτοκάλι. Αυτό θα είναι το προζύμι μας για επόμενη φορά.( Το αποθηκεύουμε σε ταπερ με καπάκι.)
Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε διπλώματα στο ζυμάρι από έξω προς τα μέσα. Τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 45 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δύο φορές.
Την τέταρτη φορά, απλώνουμε το ζυμάρι σε επιφάνεια, πιάνουμε το ζυμάρι απ την άκρη και το πετάμε με δύναμη στην επιφάνεια. Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο ή τρεις φορές.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ή τρία ίσα μέρη.
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και το αφήνουμε σε μια πετσέτα με μπόλικο αλεύρι να φουσκώσει για μισή ώρα.
Με την πετσέτα όπως είναι, αναποδογυρίζουμε το κάθε κομμάτι σε ταψί με λαδόκολλα. Βρέχουμε την επιφάνεια του ψωμί πριν το φουρνίσουμε και ψήνουμε στους 220 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος και το φούρνο
Βρέχουμε ξανά το ψωμί μόλις το βγάλουμε απ το φούρνο.
Αν κάνουμε την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα ψωμί, θα βάλουμε το προζύμι που κρατήσαμε Ανρί για μαγιά. Και θα κρατήσουμε ξανά κομμάτι ζύμης για επόμενο ψωμάκι.
Αξίζει τον κόπο πιστέψτε με. Δεν θα αγοράσετε ξανά ψωμί!!!!

Follom me on Instagram
Follow me on Facebook


Ελάτε στην ομάδα μας στο fb Μπαχάρι και κανέλα για να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!!



0 comments