Τυρόπιτα περεκ με τραχανά




Τυρόπιτα με περεκ και τραχανά !!! 


Η πιο διάσημη και αγαπημένη πίτα, η πιο χορταστική πίτα. Γίνεται σε πολλές παραλλαγές.. με φύλλο χωριάτικο, με φύλλο κρούστας,με φύλλο κανταΐφι χωρίς φύλλο,με φύλλα περεκ (Φυλλωτά). 

Η γέμιση μπορεί να έχει παραλλαγές, τυρί η κλασική, δοκίμασε με γιαούρτι, με τυρί κρέμα, με τυριά κίτρινα τριμμένα. Εγώ δοκίμασα με Φυλλωτά την ποντιακή εκδοχή της και έχω εντιπωσιαστει!!!!!! Αξίζει να τη δοκιμάσετε!!! 


Υλικά 


  • 7 φύλλα περεκ Φυλλωτά mamma
  • Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα

 Γέμιση 

  • 400 γρ τυρί φέτα 
  • 300 γρ τριμμένη γραβιέρα 
  • 1/2 φλιτζάνι τραχανά γλυκό mamma
  • 1 κούπα ποτήρι ελαιολαδο 
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα 
  • 2 αυγά 


Εκτέλεση


Στρώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια ενα καθαρό τραπεζομαντιλο. Βρέχουμε τα Φυλλωτά ένα ένα σε νερό και από τις δύο μεριές και τα απλώνουμε στο τραπεζομαντιλο για 10 λεπτά να μαλακώσουν.  

Σε ένα μπολ θρυμματιζουμε τη φέτα, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και τον τραχανά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο απ το γάλα. 

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί. 

Στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα στο ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγη από τη γέμιση. 

Στρώνουμε αλλά δύο φύλλα λαδωμένα και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα από πάνω. 

Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά, ρίχνουμε το λάδι και το γάλα και το περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρυσοκοκκινο χρώμα!! 

Τα Φυλλωτά (περεκ) και τον τραχανά θα τα βρείτε στο mamma


 



0 comments