Λαγάνα αργής ωρίμανσης με προζύμι

 


Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό"λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας τη Μεγάλης Σαρακοστή.Με την πάροδο των χρόνων έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε μια ζύμη ψωμιού με προσθήκη μαγιάς ή προζύμιου, μπαχαρικών και ζάχαρης ή μελιού. 

 Υλικά 


  •  Για 2 λαγάνες 430 γρ η μία 
  • 300 γρ σκληρό αλεύρι 
  • 200 κίτρινο ζυμωτό 
  • 20 γρ αλεύρι ολικής
  • 340 ml νερό χλιαρό 
  • 2κσ μέλι 
  • 1 κοφτό κγ αλάτι 
  • 1 κσ Προζύμι  
  • Για να αλείψουμε :
  • 2 κσ μέλι 
  • 1 κσ νερό ζεστό 

 

Εκτέλεση 

Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, 

Ανακατεύουμε στο νερό το μέλι και το ρίχνουμε στο σκεύος με το αλεύρι, το Προζύμι το προσθέτουμε στο τέλος . 

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να υγράνει το αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη . Αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες να φουσκώσει η ζύμη. 2 με 3 φορές ανοίγουμε να δούμε το ζυμάρι και με ένα κουταλι ανακατεύουμε τη ζύμη. 

Την επόμενη μέρα θα δούμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε ελαφρά και κρατάμε ενα κομμάτι ζύμης όσο ενα μανταρίνι (θα γίνει το προζύμι μας για επόμενο φορά για ψωμί) και χωρίζουν τη ζύμη στα δύο . 

Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψί της κουζίνας και πασπαλίζουμε  αλεύρι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε το ζυμάρι μας πάνω στη λαδόκολλα και με τα δάχτυλα μας πατάμε πάνω στη ζύμη να πάρει μακρόστενο σχήμα  της λαγάνα. 

Διαλύουμε το μέλι σε ελάχιστο ζεστό νερό και με ένα πινέλο περνάνε την επιφάνεια . Τέλος ρίχνουμε το σουσάμι και πατάμε ξανά με τα δάχτυλα μας να πιάσει καλά το σουσάμι στην επιφάνεια της λαγάνας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μας,μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 

*Αν δεν έχετε προζύμι, απλά βάλτε μαγιά, η διαδικασία είναι ίδια. 



0 comments