Μουσακάς νηστίσιμος

 





Υλικά 

Για τα Λαχανικά :

4 μεγάλες μελιτζάνες 

4 μεγάλες πατάτες 

Λάδι για τηγάνισμα 

Για τον κιμά :

2 ποτήρια  κιμάς σόγια 

2 μέτρια κρεμμύδια 

1κ.σ πελτέ ντομάτα

400 γρ σάλτσα ντομάτας 

1 σκελίδα σκόρδο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί 

Αλάτι πιπέρι μαϊντανό 

1 φύλλο δάφνης 

1 ξύλο κανέλας ή 1 πρέζα κανέλας 

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

Για τη Μπεσαμέλ:

1 litr. γάλα σόγιας 

100 γρ αλεύρι 

100 γρ φυτική μαργαρίνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 

Αλάτι 

120 γρ νηστίσιμο τυρι τριμμένο 

Εκτέλεσή 

Για να φτιάξουμε το μουσακά, ξεκινάνε απ τα λαχανικά. 

Αφαιρέστε το κοτσάνι απ τις μελιτζάνες κόψτε σε φέτες, αλατίστε και αφήστε σε σουρωτήρι για μισή ώρα. 

Πλύνετε και ξεφλούδιστε τις πατάτες, κόψτε σε φέτες 1εκ.

Τηγανιστε τις πατάτες σε μπόλικο λάδι, στραγγιστε σε απορροφητικό χαρτί 

Ξεπλένετε τις μελιτζάνες στραγγιστε καλά και Τηγανιστε, αφήστε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα περιττά λάδια. 

Ξεκινήστε με τη σάλτσα κιμά 

Βάζουμε τον αποξηραμένο κιμά σόγιας στο βραστό νερό για 15 λεπτά να φουσκώσει. Γυρίζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλενουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. Με τα χέρια μας τρίβουμε να φύγουν τα περισσότερα υγρά του. 

Σε μέτρια κατσαρόλα προσθέστε και ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε, προσθέστε το σκόρδο τριμμένο και τον κιμά σόγιας να σοταριστει καλά. Σβήστε με το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Προσθέστε αλάτι πιπέρι τη δάφνη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Τέλος αφαιρέστε το ξύλο κανέλας, τη δάφνη και προσθέστε το μαϊντανό.

Στη μπεσαμέλ θα χρειαστεί μια μέτρια κατσαρόλα. Λιώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα σόγιας ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

Για το στρώσιμο θα χρειαστεί ένα μέτριο ταψί.

Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί χωρίς να αφήνουμε κενα. Από πάνω βάλτε τις μελιτζάνες. Ρίξτε τη σάλτσα κιμά. Αν μείνουν πατάτες και μελιτζάνες κάνουμε άλλη μια στρώση. Τέλος ρίχνουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1ωρα περίπου.

Tips

Μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά σε ταψί σε λαδόκολλα, έτσι γλυτώνουμε τα περιττά λάδια.

Για τη μπεσαμέλ μπορείτε να ξεκινήσετε με το γάλα, να προσθέσετε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Στο τέλος ρίξτε τη μαργαρίνη και το τριμμένο τυρί. 

Αντί για γάλα σόγιας η μπεσαμελ γίνεται και με νερό κρύο. 



 

0 comments