Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες

 


Υλικά 

1 κούπα Κιμάς σόγιας

1 μεγάλο λάχανο

2 φλιτζανακια του καφέ ρύζι

1/2 ποτήρι λάδι

1 κρεμμύδι

4 πράσα ψιλοκομμένα το άσπρο μέρος

2 κ. γ. κύμινο

1 κ. γ. μπαχάρι

1/2κ. γ. Μπουκοβο

Αλάτι πιπέρι

Χυμό από 3 λεμόνια

1 κύβο λαχανικών 
Εκτέλεση
 

Ετοιμάζουμε τον κιμα σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μουλιαζουμε δηλαδή σε βραστο νερό για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγει το περίσσιο νερό και χρησιμοποιούμε οπως ο κανονικός κιμάς. 
Κόβουμε κυκλικά το κοτσάνι του λάχανου σε βάθος και το αφαιρούμε για να ελευθερωθούν και να ξεχωρίσουν τα φύλλα.




Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε το λάχανο να ζεματιστή με το κοτσάνι του προς τα κάτω, μ αυτό τον τρόπο βγαίνουν ευκολότερα τα φύλλα.







Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά σόγιας, το ρύζι, τα υπόλοιπα υλικά και το χυμό και ανακατεύουμε.



Βγάζουμε τα ζεματισμένα φύλλα σε ένα ταψακι να κρυώσουν και αφού κρυώσουν χωρίζουμε τα φύλλα ένα ένα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του(προσοχή δεν τα πετάμε τα κρατάμε




.Παίρνουμε στην παλάμη μας το φύλλο και με το άλλο λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε όπως στους ντολμάδες μέχρι να τελειώσουμε.




Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τα σκληρά μέρη του λάχανου στον πάτο ώστε να μην μας αρπάξουν στο βράσιμο.Στρώνουμε τους ντολμαδες, τον ένα δίπλα στον άλλον κυκλικά μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

τα φύλλα που θα περισσέψουν τα στρώνουμε από πάνω.




τα βάζουμε στη φωτιά και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω.




Ρίχνουμε νερό, το ζωμό λαχανικών και βράζουμε  για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.


0 comments