Υλικά
Για το προζύμι :
55 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
150 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 /2 κγ ζάχαρη
300 γρ χλιαρό νερό
Ζύμη
700 γρ αλεύρι για τσουρέκια
130 γρ ηλιέλαιο
130 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
150 γρ ζάχαρη
1/2 κγ μαχλεπι
1/2 κγ κακουλε
Ξύσμα πορτοκαλιού
Επάλειψη2 κσ νερό
1 κσ μέλι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι, ενεργοποιουμε δηλαδή τη μαγιά.
Σε ενα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι,ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το μαχλεπι και το κακουλε. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με το λάδι, τη ζάχαρη, τομαχλεπι, το κακουλε, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά .
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι, διπλώνουμε τη ζύμη μας... δεν ζυμώνουμε,αλλα διπλώνουμε με κινήσεις απο κάτω και προς τα μέσα
Μ'αυτό τον τρόπο θα δώσουμε τις ίνες στο τσουρέκι μας.
Η ζύμη μας ειναι έτοιμη οταν δεν κολλάει στα χέρια. Εύπλαστη και μαλακή.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος για 50 με 60 λεπτά.
Μια ώρα αργότερα η ζύμη μας ειναι έτοιμη.
Γίνονται πολύ αφράτα και φυσικά με ίνες!!!!!!!!
Tips:Τα πορτοκάλια που θα στρίψετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και οχι κατευθείαν απο το ψυγείο.
Αντί για λάδι μπορείτε να βάλετε σε ίδια ποσότητα ταχίνι και να γινουν αλαδωτα τα τσουρέκια. Επίσης μπορείτε να βάλετε μαργαρίνη λιωμένη αντί ηλιέλαιο.
Γίνονται και με μέλι μια κούπα μέλι αντί ζάχαρη.
------------------------------------------------------------
Πνευματικά δικαιώματα ©2023 2024
Απαγορεύεται η αντιγραφή ή αναδημοσιευση της συνταγής ή μέρος αυτής χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.
-------------------------------------------------------------
Follom me on Instagram
Follow me on Facebook
Ελάτε στην ομάδα μας στο fb Μπαχάρι και κανέλα για να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!!
Η αρχική συνταγή εδώ :Μπαχάρι και κανέλα
0 comments