Πολίτικο γαλακτομπούρεκο




Υλικά 

10 φύλλα βυρητου 

2 1/2 κούπες γάλα φρέσκο

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

3 αυγά 

100 γρ. βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα των φύλλων 

——————————-

Σιρόπι

4 κούπες ζάχαρη 

3 κούπες νερό

μια φέτα λεμονι

Εκτέλεση 

Πριν ξεκινήσουμε φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και το λεμονι και βραζουμε 7 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τα χτυπάμε σφιχτή μαρέγκα, και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει πολύ αφράτο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη και το ζεστάνουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν πάρει βράση ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια μη μας σβολιάσει. Μόλις πήξει η κρέμα κατεβαζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο με την βανίλια και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά ανακατεύοντας να γίνει μια ωραία και ομοιόμορφη κρέμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .. ανακατεύοντας συχνα. Κόβουμε τα φύλλα μας στη μέση και τα βουτυρώνουμε καλά. Στρώνουμε τα μισά σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε την κρέμα και κλείνουμε με τα άλλα μισά. Τα ξαναπερνάμε με βούτυρο από πάνω και τα ψεκάζουμε με κρύο νερό. Ψηνουμε στις αντιστάσεις 15 λεπτά στους 190c και μετά κατεβαζουμε την θερμοκρασία στους 160c και αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Το βγάζουμε από τον φούρνο και του ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι του καμία ωριτσα περίπου και σερβιρουμε με μπόλικη κανελιτσα..!!

Συνταγή Miss Elen

0 comments