ΥΛΙΚΆ
850 αλεύρι μαλακό
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 αυγό & 1 ασπράδι
260 γρ χλιαρό γάλα
40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
2 κσ ζάχαρη
1κγ κοφτό αλάτι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
ΓΈΜΙΣΗ
12 λουκάνικα Φραγκφούρτης
ΕΠΆΛΕΙΨΗ
1 κρόκος αυγού
2 κσ γάλα εβαπορέ ή φρέσκο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1️⃣ Ετοιμάζουμε τα υλικά μας στον πάγκο.
2️⃣ Σε ένα δοχείο βάζουμε το χλιαρό νερό και ρίχνουμε τη μαγιά να διαλυθεί, προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη και 3 κσ αλεύρι (όχι απ τα μετρημένα γραμμάρια) Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
3️⃣ Σε βάθη σκεύος ρίχνουμε το χλιαρό γάλα το λάδι το αυγό και το ασπράδι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι . Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.Αν έχουμε μίξερ με γάντζο ακόμα καλύτερα.Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη μας 3 λεπτακια ακόμα. Θέλουμε το ζυμάρι μας να μην κολλάει και να είναι αφράτο. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Θα το αφήσουμε μισή ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
4️⃣ Οταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσες μερίδες και σχηματίζουμε μπαλάκια . Με ένα πλάστη ανοίγουμε το μπαλάκι σε μακρόστενο φύλλο 30×13 εκ. και πάχος 1,5 χλ.
6️⃣ Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα μπαλάκια και τα τοποθετούμε κάπως αραιωμένα σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε 10 με 15 λεπτά να φουσκωσουν και πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με γάλα.
7️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.25 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο. Η ζύμη θσ μας βγάλει 12 μεγάλες λουκανικόπιτες.
Καλή επιτυχία !!!!
0 comments