Κοζανίτικα κιχί



Η αυθεντική συνταγή για Κοζανίτικα κιχί με χειροποίητο φύλλο

Υλικά για το ζυμαράκι 

600 γρ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο 

300 γρ χλιαρό νερό 

1 κσ ξύδι 

1κγ Αλάτι

2 κσ ελαιόλαδο 

Για να αλείψουμε τα πιτάκια 

50 γρ Βούτυρο λιωμένο 

50 γρ ελαιόλαδο 


Για τη γέμιση

400 γρ αγελαδινό τυρί 

200 γρ κατσικίσιο τυρί 

2 αυγά 

1/2 φλιτζάνι γάλα 

Εκτέλεση 

1️⃣ Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο και το ξύδι, προσθέτουμε αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο. 

2️⃣ Με τα χέρια μας δουλεύουμε το ζυμάρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ενα εύπλαστο ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια. 

3️⃣ Σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί για να ανοίγει πιο εύκολα.  Μολις περάσει η μισή ώρα βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο και πασπαλίζουμε αλεύρι. 

4️⃣ Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια όσο ενα μανταρίνι,περίπου 12 μπαλίτσες.  Με ενα χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλα σε διάμετρο 15 εκ. Όσο περίπου ενα πιατάκι του γλυκού. 

5️⃣ Χωρίζουμε σε τριάδες και στο ενδιάμεσο αλείφουμε βούτυρο με λάδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 10 λεπτά. 

6️⃣ Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. 

7️⃣ Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο και ξεκινάμε να ανοίγουμε, αλευρώνουμε και πάνω απο το φύλλο και το ανοίγουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε. 

8️⃣ Πάνω στο φύλλο αλείψουμε βούτυρο και λάδι και ρίχνουμε διάσπαρτα το τυρί με ενα κουτάλι . Με ενα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο όπως στη φωτογραφία και τυλίγουμε σαν ροδέλα και κλείνουμε σαν σαλιγκάρι. 


9️⃣ Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, πάνω απο κάθε πιτάκι  αλείφουμε βουτύρου και ραντίζουμε με λίγο νερό έτσι γίνεται τραγανό το φύλλο. 

 1️⃣0️⃣Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε και ενα δεύτερο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασμένα στην άκρη. Ψήνουμε  στους 175 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα μέχρι να ροδίσουν  περίπου 45 λεπτά. 

Φωτογραφίες της φίλης μου Theodosia Halvatzh

Απο Μπαχάρι και κανέλα



0 comments