Μπουγάτσα τυρί



Φύλλο αέρος 

Υλικά

300 γρ. αλεύρι χωριάτικο 

40 γρ. φρέσκο βούτυρο

150 γρ. νερό

1 πρέζα αλάτι

εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

Ζύμη

1️⃣ Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10' σε μέτρια ταχύτητα.

2️⃣ Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.

3️⃣ Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοιγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!

4️⃣ Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

5️⃣ Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα. Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γεμιση της αρεσκιας μας και την κλεινουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο. Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα.

(το μέγεθος του "φακέλου" να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4)

6️⃣ Ψήνουμε το "φάκελο" (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180c για περίπου 50' λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Υλικά για την γέμιση

250 gr κρέμα γάλακτος για φαγητό

2 αυγά

3 κσ σιμιγδάλι χοντρό

1 κγ φυτίνη

250 gr φέτα

250 gr ανθότυρο

Αλάτι πιπέρι 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μισή κρέμα γάλακτος και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Την άλλη μισή στο μούλτι μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε καλά. Μολις αρχίζει να πέρνει βράση ρίχνουμε το μίγμα του μούλτι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μας σβολιάσει. Μόλις πήξει το κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τη φυτίνη. Κρυώνουμε την κρέμα και τρίβουμε μέσα τα τυριά . Ανοίγουμε τα φύλλα όπως γράφω και στη συνταγή για το φύλλο, βάζουμε μέσα το μίγμα των τυριών και κλείνουμε με το άλλο φύλλο. Ψηνουμε στους 180c στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει..!!! καλή επιτυχία..!!! 

Έλενα Μάκαρη


0 comments