Σπανακοτυρόπιτα


Σπανακοτυρόπιτα με τραγανό και τριφτό φύλλο και γέμιση χωρίς τσιγγουνιές. Να δαγκώνεις και ξεχειλίζει.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ 

✔️500γρμ αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο

✔️250ml νερό χλιαρό.

✔️1 κ.γ ξύδι

✔️2,5 κ.σ ελαιόλαδο 

✔️ 1 κ.γ αλάτι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 

✔️500 γρμ σπανάκι πλυμμένο καλά και ψιλοκομμένο.

✔️3 κρεμμυδάκια φρέσκα

✔️2 αυγά

✔️250 γρμ τυρί φέτα ή και παραπάνω αν θέλετε

✔️1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 2-3 χούφτες γεμάτες μαϊντανό ψιλοκομμένο

✔️Ελαιόλαδο, πιπέρι μαύρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ 

1️⃣ Σε ένα λεκανάκι ή μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα.

2️⃣ Τραβάμε το αλεύρι από έξω προς τα μέσα για να κάνουμε το ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι μέχρι να μη κολλάει στα χέρια και να γίνει μία ομοιογενής και σφιχτή ζύμη.(μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα).

3️⃣ Βγάζουμε τη ζύμη από το λεκανάκι στο πλαστήρι και την ζυμώνουμε κάνοντας τα " διπλώματα", ΄ώστε να αποκτήσει τον αέρα που θέλουμε μέσα.όσο περισσότερο ζύμωμα τόσο ευκολότερα ανοίγει το φύλλο. Αφού τελειώσουμε, σχηματίζουμε ένα χοντρό 'μπαστούνι με τη ζύμη και το κόβουμε στη μέση. Τα δύο κομμάτια στη μέση κι αυτά κ.ο.κ Για την πίτα μου έβγαλα οκτώ κομμάτια, αλλά αν θέλετε μπορείτε και λιγότερα. 

4️⃣ Στη συνέχεια τα αλευρώνω και κάνω οκτώ μπαλίτσες, τις οποίες τις βάζω πάλι πίσω στο λεκανάκι στου οποίο το  πάτο έχω βάλει αλεύρι και μόλις τελειώσω τις βάζω αλεύρι και από πάνω. Αυτό το κάνουμε ώστε να μη κολλήσουν τα μπαλάκια μεταξύ τους.

5️⃣ Τοποθετώ μια μεμβράνη, σκεπάζω με πετσέτα και τραπεζομάντηλο χοντρό και τα αφήνω έτσι για 1 με 2 ώρες να σταθούν.Στο διάστημα αυτό ετοιμάζω τη γέμιση

6️⃣ Μετά τις 1 με 2 ώρες βγάζουμε τη μεμβράνη, απλώνουμε λιγο αλεύρι στο πλαστήρι και παίρνουμε και ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη τα μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο το ένα επάνω στο άλλο μη ξεχνώντας να βάζουμε αλεύρι ανάμεσα τους και μόλις τελειώσουμε τα γυρίζουμε ανάποδα. 

7️⃣ Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας χωρίς να βάζουμε πολλή δύναμη. Φυσικά μετά από κάθε ξετύλιγμα πασπαλίζουμε με αλεύρι.

8️⃣ Λαδώνουμε το πάτο του ταψιού με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Βάζουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά.

9️⃣Βάζουμε 4 φύλλα κάτω, τη γέμιση ενδιάμεσα και 4 φύλλα πάνω.

🔟 Σχηματίζουμε τις γωνίες της πίτας και λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα για 45-50 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΈΜΙΣΗ 

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και σε μία λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ, βάζουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο, τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ψιλές ροδέλες, τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, τα αυγά, το πιπέρι ,το ελαιόλαδο, και τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια.

Αλάτι δε βάζω καθόλου γιατί η φέτα, ήδη αλμυρή, θα μου το δώσει στη γέμιση.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή με το χέρι, μέχρι όλα τα υλικά να πάνε και να ανακατευθούν καλά.

Συνταγή- φωτογραφίες Γιάννης Αραμπατζης



0 comments