Αφρατη και λαχταριστή Πουτίγκα ή μελαχρινή με κρέμα ή σπάτουλα που τη λέμε εδω στη Θεσσαλία.. Η συνταγή της μελαχρινής κρατάει πάνω από 40 χρόνια.. γιαυτό και η δοσολογία είναι σε κεσεδακια γιαουρτιού
ΥΛΙΚΆ:
5 αυγά2 κεσεδάκια ζάχαρη(400 γρ)
2 κεσεδάκια αλεύρι(260 γρ)
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικι
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
3 κεσεδάκια ζάχαρη (680 γρ)
3 κ μισό κεσεδάκια νερό (830 γρ)
ΚΡΈΜΑ
800 γρ φρέσκο γάλα
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικής
ΣΑΝΤΙΓΊ
1 συσκευασία garni
360 γρ γάλα
400 γρ γάλα ζαχαρούχο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά,περίπου 4 λεπτά.Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη σόδα,το μπεικιν ,την κανέλα ,το αλεύρι κοσκινισμένο,το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά στο τέλος Χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις,σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά .
Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε υστέρα απο 10 λεπτά.
Κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί μόλις κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα να το σιροπιάσουμε εκεί μέσα στη φόρμα.
Αφού κρυώσει το κέικ,το ξαναβαζουμε στη φόρμα του.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζομαι σιγά σιγά κουταλιά κουταλιά.
Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι.
Το σιρόπι θα το πιει όλο, μην μας φοβίζει η ποσότητα.
Το αφήνουμε αρκετή ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά με το σιρόπι και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο φακελάκια της κρέμας και το γάλα και χτυπάμε να αφτρατέψει για 5 λεπτά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα δύο φακελάκια σαντιγί με 360 γρ γάλα να αφτρατέψει για 5 λεπτά . Στο τέλος ρίχνουμε το ζαχαρούχο να ομογενοποιηθει.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και αφρατεύουμε για 1 λεπτό.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αφού πρώτα μπει λίγες ώρες στο ψυγείο!
0 comments