Κόκορας με χυλοπίτες

 



Υλικά 

✔️1 κόκορας χωριάτικος 1700 γρ έως 2 κιλα κομμένο σε μερίδες 

✔️2 ξερά κρεμμύδια κομμένα καρέ

✔️3 κσ ελαιόλαδο 

✔️2 κούπες φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή 1 κονσέρβα ντοματακι κομμένο

✔️1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί 

✔️1 κ σούπας πελτέ

✔️500 γρ χυλοπίτες 

✔️ελάχιστο Μπαχάρι 

✔️1 πρέζα κανέλας 

✔️Φρέσκια ρίγανη για το τέλος 

✔️Αλάτι, φρεσκοτριμμενο πιπέρι 

✔️Τριμμένο κεφαλοτύρι για σερβίρισμα 

Εκτέλεση  

1️⃣ Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε βαθιά κατσαρόλα κατά προτίμηση χύτρα και ροδίζουμε καλά τον κόκορα  απ όλες τις μεριές για περίπου 5 λεπτά. Αν δεν χωράει όλο μαζί, ροδίζουμε  λίγα λίγα τα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. 

2️⃣ Προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί για λίγο και ρίχνουμε ξανά όλα τα κομμάτια του κόκορα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μπαχάρι την κανέλα και προσθέτουμε νερό να σκεπάζει τουλάχιστον τα 3/4 του πουλερικού. 

3️⃣ Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα θα κλείσουμε το καπάκι και θα αφήσουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Αν βράσουμε χωρίς χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας ,ελέγχοντας κάθε λίγο τα υγρά του. Θα πρέπει να έχει τα ανάλογα υγρά να μαγειρεύτει και το ζυμαρικό ,δηλαδη για ένα πακέτο  θα πρέπει τα υγρά να σκεπάζουν το κοτόπουλο κατά τα 3/4. Όσα βάλαμε και στην αρχή. 

4️⃣Στο τέλος αφού έχει βράσει το πουλερικό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Το αλάτι πάντα στο τέλος γιατί σφίγγει το κρέας και δεν βράζει σωστά.

4️⃣ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις Παίρνουμε  ένα μέτριο ταψί  και ρίχνουμε τις χυλοπίτες . Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος και τα αραδιάζουμε στο ταψί Ρίχνουμε από πάνω το ζεστό ζουμί και βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά να βράσουν οι χυλοπίτες.

5️⃣ Όταν κλείσουμε τη φωτιά και βγάλουμε από το φούρνο θα πρέπει να έχει ακόμα ζουμί το ταψί , έτσι δεν θα στεγνώσει το ζυμαρικο μας στο σερβίρισμα ή αφού κρυώσει. Τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι  ή φέτα τριμμένη!!!!!! 



0 comments