Κρουασάν με πραλίνα

 


Υλικά 

◽️500 γρ χλιαρό γάλα 

◽️ 1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

◽️2 φακελάκια ξερή μαγιά 

◽️120 γρ ζάχαρη 

◽️120 γρ ηλιέλαιο 

◽️1 πρέζα αλάτι 

◽️1 βανίλια 

◽️1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού 

◽️1 βανίλια 

◽️900 γρ αλεύρι γ.ο.χ 

◽️1 κγ βούτυρο 

◽️3 κσ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

◽️16 κγ πραλίνα κρύα από το ψυγείο.

◽️1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε 2 κουταλιές σούπας γάλα.

 Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βάθη μπολ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα,τη μαγιά,1 κγ ζάχαρη,ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2️⃣ Προσθέτουμε το αυγό,το ασπράδι,τη ζάχαρη,το αλάτι,το λάδι και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει πολύ στα χέρια μας . Ίσως να κολλάει λίγο,μην ρίξετε άλλο αλεύρι,βάλτε λίγο βούτυρο στα τοιχώματα του μπολ και αφήστε να φουσκώσει η ζύμη.


3️⃣Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

4️⃣ Το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει αρκετά και δεν κολλάει στα χέρια.Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 4 και κάνουμε 4 μπάλες.

5️⃣ Παίρνουμε τα κομμάτια ζύμης,της μπάλες  δηλαδή και τις ανοίγουμε σε 4 φύλλα όσο ένα πιάτο μεγάλο φαγητού.Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα αλλείφουμε με βούτυρο.Το τελευταίο φύλλο το αφήνουμε όπως είναι δεν θα το αλλείψουμε με  βούτυρο.



Βάζουμε στο ψυγείο για 3 τέταρτα ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά σκεπασμένο με μεμβράνη . Εγώ το έβαλα σε ένα ταψί και το άφησα στην κατάψυξη .

6️⃣ Βάλαμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να σφίξει και να μπορέσουμε να ανοίξουμε καλύτερα το φύλλο,πιο εύκολα .

 Παίρνουμε ένα πλάστη και ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο 35-40εκ.

7️⃣ Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 16 τρίγωνα.Σε κάθε τρίγωνο βάζουμε και από 1 Κουταλάκι του γλυκού πραλίνα και τυλίγουμε σε κρουασάν.


8️⃣ Αραδιάζουμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.Πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα και πασπαλίζουμε σουσάμι.


9️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρουασάν.

▶️ Όταν φουσκώσουν τα κρουασάν και πριν τα αλλείψουμε με αυγό,μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε άλλη φορά . Μπορείτε να κάνετε τα κρουασάν πιο μικρά,να χωριστεί το ζυμάρι σε 8 μπάλες και να ανοίξετε δύο φύλλα με την ίδια διαδικασία και να βγάλετε 32 κρουασάν. Εγώ τα έκανα μεγάλα.


Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 

0 comments