Ψωμί χωρίς ζύμωμα με προζύμι.
Υλικά
- 350 γρ αλεύρι κίτρινο(ζυμωτό)
- 200 γρ αλεύρι σκληρο
- (ή 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 100γρ προζύμι
- 1 κγ Αλάτι
- 1/2 κγ ζάχαρη
- 350 ml χλιαρό νερό.
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας.
Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι τη ζάχαρη το προζύμι (Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ) και το νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να υγρανθει το αλευρι.
Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος 24 ωρες.Το πρωί θα το ζυμάρι έχει φουσκώσει αρκετά και έχει γίνει σαν χυλός
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το ζυμάρι.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 με 3 λεπτάκια ίσα ίσα για να δώσουμε σχήμα στο ψωμάκι μας. Μπορούμε να κάνουμε ενα ή δύο μικρότερα καρβέλια.
Για να κάνουμε τα διπλώματα στο ψωμί μας ζυμώνουμε τα καρβέλια μας από έξω προς τα μέσα και το γυρίζουμε στη λαδόκολλα με τα διπλώματα προς τα πάνω. Εδω μπορουμε να το κάνουμε και με τον παραδοσιακό τρόπο,τα διπλώματα δηλαδη απ την κάτω πλευρά και με ένα μαχαίρι να χαράξουμε το ψωμί .Ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς, παίρνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μια λαδόκολλα από κάτω, βάζουμε το καρβελι στη λαδόκολλα αλευρώνουμε το ψωμάκι και από πάνω παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα το βρέχουμε καλά το στραγγίζουμε και το βάζουμε πάνω απ το ψωμάκι μας ή χρησιμοποιούμε γάστρα με καπάκι . Ψήνουμε για 45 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και είμαστε έτοιμοι. Έχουμε το δικό μας ψωμάκι με προζύμι!!!!
0 comments