Γιαπράκια....
Παραδοσιακά γιαπράκια με λάχανο ή αλλιώς λαχανοντολμάδες
Η ονομασία «Γιαπράκια» προέρχεται από την Τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει «φύλλο», και η λέξη «Ntolma» που σημαίνει τα «γεμιστά».
Τα γιαπράκια είναι το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλη τη βόρειο Ελλάδα...και στο χωριό μου τη Μηλέα Ελασσονας .....Η συνταγή όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου τη φτιάχνει η μανα μου και την έμαθα κι εγώ.
Υλικά
1200γρ κιμά χοιρινό μια φόρα περασμένο
1 μεγάλο λάχανο
1 φλιτζανακι του καφέ ρύζι
1/2ποτηρι λάδι
1 κρεμμύδι
4 πράσα ψιλοκομμένα το άσπρο μέρος
2 κ. γ. κύμινο
1 κ. γ. μπαχάρι
1/2κ. γ. Μπουκοβο
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από 3 λεμόνια
Εκτέλεση
Κόβουμε κυκλικά το κοτσάνι του λάχανου σε βάθος και το αφαιρούμε για να ελευθερωθούν και να ξεχωρίσουν τα φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε το λάχανο να ζεματιστή με το κοτσάνι του προς τα κάτω, μ αυτό τον τρόπο βγαίνουν ευκολότερα τα φύλλα.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά και το χυμό και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τα ζεματισμένα φύλλα σε ένα ταψακι να κρυώσουν και αφού κρυώσουν χωρίζουμε τα φύλλα ένα ένα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του(προσοχή δεν τα πετάμε τα κρατάμε
.Παίρνουμε στην παλάμη μας το φύλλο και με το άλλο λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε όπως στους ντολμάδες μέχρι να τελειώσουμε.
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τα σκληρά μέρη του λάχανου στον πάτο ώστε να μην μας αρπάξουν στο βράσιμο.Στρώνουμε τα γιαπράκια το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
τα φύλλα που θα περισσέψουν τα στρώνουμε από πάνω.
τα βάζουμε στη φωτιά και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω.
Ρίχνουμε νερό και βράζουμε τα γιαπράκια για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
0 comments