Τσουρέκια
Τσουρέκια τα εύκολα.
Έιναι τόσο εύκολα, μέχρι να πεις τσουρέκι. Δεν θέλει πολύ παίδεμα, αν έχεις μίξερ με κάδο είναι πολύ πιο εύκολο. Τα βάζεις όλα μέσα και αυτό κάνει όλη τη δουλειά.Δεν θέλει παραπάνω αλεύρι, παρά μόνο όσο λέει η συνταγή.Το μείγμα θα κολλάει αρκετά στα χέρια αλλά μην το φοβάστε βάλτε λίγο βούτυρο στα χέρια σας και βγάλτε το απ τα τυχωματα του κάδου. Όταν φουσκώσει θα πλάθετε εύκολα σαν ευπλαστη ζύμη. Εγώ τα άφησα 2 ώρες περίπου και έγινε τούμπανο. Απλά θέλει όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
500 ml γάλα φρέσκο
1100 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
90 γρ μαγιά νωπή ή 3 & 1/2 φακελάκια ξερή μαγιά
150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
300 γρ ζάχαρη
1κγ μαχλέπι
1κγ κακουλε
Ξύσμα πορτοκαλιού (για έξτρα άρωμα)
2 αυγά μέτρια
1κσ βούτυρο
Για πριν το ψήσιμο
2 κρόκους αυγών
2 κσ γάλα
Αμύγδαλο φιλε ή σουσάμι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας . Μετράμε ακριβώς το αλεύρι.Τα αυγά θα τα βγάλουμε πολύ νωρίτερα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Το γάλα το ζεσταίνουμε ελαφρά ίσια δηλαδή να έρθει κι αυτό σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα χρειαστεί ένα μίξερ με κάδο.
Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα και τη μαγιά να διαλυθεί ρίχνουμε 2 κσ αλεύρι λίγη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αρωματικά.
Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς γάλα που έχει φουσκώσει και χτυπάμε να ενωθούν.
Βάζουμε το γάντζο και προσθετουμε το αλευρι σε δώσεις. Θα δούμε ότι κολλάει το μείγμα μας.Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει το μείγμα και τα τσουρέκια μας δεν θα είναι αφράτα και μαλακά.Χτυπάμε με το γάντζο αρκετά λεπτά να κάνει το τσουρέκι τις ίνες του .Θελει περίπου 5 με 6 λεπτά .
Παίρνουμε το βούτυρο στα χέρια μας και ξεκολλάμε το μείγμα απ τον κάδο Βουτυρώνουμε δηλαδή το μείγμα μας απ έξω μόνο. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη να διπλασιαστεί σε ογκο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Αν ο κάδος δεν είναι αρκετά μεγάλος αλλάζουμε σκεύος βουτυρονοντας τον.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αρωματικά.
Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς γάλα που έχει φουσκώσει και χτυπάμε να ενωθούν.
Βάζουμε το γάντζο και προσθετουμε το αλευρι σε δώσεις. Θα δούμε ότι κολλάει το μείγμα μας.Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει το μείγμα και τα τσουρέκια μας δεν θα είναι αφράτα και μαλακά.Χτυπάμε με το γάντζο αρκετά λεπτά να κάνει το τσουρέκι τις ίνες του .Θελει περίπου 5 με 6 λεπτά .
Παίρνουμε το βούτυρο στα χέρια μας και ξεκολλάμε το μείγμα απ τον κάδο Βουτυρώνουμε δηλαδή το μείγμα μας απ έξω μόνο. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη να διπλασιαστεί σε ογκο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Αν ο κάδος δεν είναι αρκετά μεγάλος αλλάζουμε σκεύος βουτυρονοντας τον.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος όπως είπαμε να φουσκώσει.
Μετά από 1 ώρα περίπου θα δείτε ότι το μείγμα είναι αρκετά εύπλαστο και δεν κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα μέρη ανάλογα με το μέγεθος που θα κάνουμε . Εγώ έκανα 5 τσουρέκια μέτρια και 3 σαλιγκαράκια μέτρια επίσης. Χρειάστηκα 2 ταψια.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκωσουν άλλη μια φορά για 25 με 20 λεπτά.
Προθερμαινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.Πριν το ψήσιμο αλείφετε με αυγό και γάλα και από πάνω αμύγδαλο φίλε ή σουσάμι.Ψηνουμε ανάλογα με το μέγεθος.Τα μεσαία τα έψησα για 35 λεπτά Τα πιο μικρά λίγα λεπτά λιγότερο.Μην τα ψήσετε πολύ γιατί σφίγγουν. Όταν δούμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω είναι έτοιμα και μέσα. Η θερμοκρασία ρυθμίζετε ανάλογα με το φούρνο μας.
Οταν κρυωσουν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε εκτός ψηγειου για 1 βδομάδα.Αποθηκευονται ψημένα και στην κατάψυξη.
2 comments
Γιατί να βάλουμε ηλιέλαιο ??? Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο με βούτυρο ? Κ αν ναι, σε τι ποσότητα ? Ευχαριστώ .
ΑπάντησηΔιαγραφή150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαγραφή