Υλικά
Για τα μακαρόνια :
✔️1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
✔️ 1 κούπα τσαγιού φρέσκο γάλα
✔️ 2 κσ βούτυρο
✔️ 70 γρ τυρί φέτα
Για τον κιμά :
✔️700 γρ κιμάς
✔️ 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
✔️ 1/4 κούπας ελαιόλαδο
✔️ 1 σκελίδα σκόρδο
✔️ 1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
✔️ 1 κσ πελτέ
✔️ 2 κούπες ντομάτα τριμμένη
✔️ 1 φύλλο δάφνης
✔️ 1 /4 κούπας κρασί κόκκινο
✔️ Αλάτι - πιπέρι
✔️ 2 κσ μαϊντανό τριμμένο ή θυμάρι
✔️ 1 πρέζα μπαχαρι
✔️ 1 πρέζα κανέλα
✔️ 1 ποτήρι ζωμό βοδινού
✔️ Λίγα φυλλα φρέσκιας ρίγανης
Για τη μπεσαμέλ
✔️ 1 litr. γάλα φρέσκο
✔️ 100 γρ αλεύρι
✔️ 100 γρ βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη)
✔️ 2 κρόκους αυγού
✔️ 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
✔️ Αλάτι
✔️ 120 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
1️⃣ Αρχικά για να φτιάξουμε το παστίτσιο, ξεκινάμε απο τη σάλτσα κιμά.
2️⃣ Σε αντικολλητικο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε σπάζοντας τον σε σβολους με ενα πιρούνι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα να πάρει αυτό το άσπρο.
3️⃣ Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ,προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι, μπαχάρι , κανέλα, το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτει για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με καπάκι μισό κλειστό .
4️⃣ Όσο περισσότερο σιγοβράζουμε τον κιμά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σάλτσα.
Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ή το θυμάρι.
5️⃣ Για τα μακαρόνια :Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω απο τη μέση και τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτουμε αλάτι και μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 8 λεπτά και στραγγίζουμε. Βάζουμε ξανά τα μακαρόνια στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς και ρίχνουμε λάδι, τυρί φέτα και γάλα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι.
6️⃣ Για τη μπεσαμέλ : Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε το βούτυρο να κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το γάλα κρύο ενώ ανακατεύουμε συνέχεια να μην μας σβολιασει η κρέμα. Όταν αρχίζει να πήζει κατεβάζουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους. Τέλος ρίχνουμε τα μισά τυριά.τα υπόλοιπα τα κρατάμε, θα ρίξουμε και στο τέλος πάνω απ τη μπεσαμελ.
7️⃣ Ενώνουμε:
Σε ένα μέτριο ταψί ρίχνουμε λίγο λάδι, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και ρίχνουμε απο πάνω όλη τη σάλτσα κιμά, ρίχνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος στρώνουμε τη μπεσαμέλ να πάει παντού ομοιόμορφα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και κεφαλοτύρι.
8️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς βαθμούς πάνω κάτω αέρα για 45 λεπτά περίπου να ροδίσει η επιφάνεια και να πιάσει χρυσαφένιο κρουστά.
0 comments