mpaxari & kanela

  • Home<
  • Άρτος
  • Εποχιακά
  • Μαγειρεύουμε
    • Γλυκά
    • Ζυμαρικά
    • θαλασσινά
    • κέικ
    • κεράσματα
    • κουλούρια
    • παγωτά
    • τσουρέκια
    • πουλερικά
    • χοιρινό
    • κιμάδες
    • όσπρια
  • Νηστίσιμα
  • Αλάδωτα




 Υλικά 

◻️1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

◻️900 ml χλιαρό νερό 

◻️2 κουταλιές σούπας μέλι 

◻️2 φακελάκια ξερή μαγιά 

◻️Λάδι ηλιέλαιο για τηγάνισμα 

◻️Μέλι για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση 

1️⃣ Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι,τη μαγιά,το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.

2️⃣ Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με ηλιέλαιο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.Σε ένα ποτήρι με νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα,θα μας χρειαστεί στο τηγάνισμα.

3️⃣  Βουτάμε το χέρι μας μέσα στο μείγμα και παίρνουμε μείγμα ,σπρώχνουμε το μείγμα με δείκτη και αντίχειρα και με το κουταλάκι κόβουμε και ρίχνουμε στο ζεστό λάδι.Κάθε τόσο βουτάμε το κουταλάκι στο νερό για να βγαίνουν πιο εύκολα τα λουκουμαδάκια.

4️⃣ Τώρα το μυστικό είναι στο ανακάτεμα ,δεν γυρίζουμε τους λουκουμάδες να τηγανιστούμε και από τις δύο πλευρές.Απλά με μια τρυπητή κουτάλα πιέζουμε όσοι τηγανίζονται να είναι βουτηγμένοι μέσα στο λάδι.Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα ίσα ίσα να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα και βγάζουμε αμέσως.



5️⃣ Το μείγμα θα μας δώσει 100 λουκουμαδάκια.Αν θέλετε βάλετε τη μισή ποσότητα των υλικών!!!
Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 



 


Υλικά 

◻️500 γρ αλεύρι γοχ 

◻️360 γρ χλιαρό νερό 

◻️1 φακελάκι ξερή μαγιά 

◻️½ κουταλάκι ζάχαρη 

◻️¼ κουταλάκι αλάτι 

◻️2 κουταλιές ελαιόλαδο 

Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βαθή μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό,τη μαγιά ,τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι κατά προτίμηση κοσκινισμένο .

2️⃣ Με μια κουτάλα ανακατεύουμε καλά να υγρανθεί το αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.Αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.

3️⃣ Το ζυμάρι έχει αρχίσει να φουσκώνει.Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσει.

4️⃣ Στον πάγκο στρώνουμε μια λαδόκολλα  πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα.Πασπαλίζουμε κι άλλο αλεύρι στην επιφάνεια και με το χέρι μας απλώνουμε λίγο το ζυμάρι σε ένα τετράγωνο 30 x 30.Κόβουμε σε 4 ή 6 ίσα κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα .Πασπαλίζουμε με αλεύρι τα ψωμάκια μας.

5️⃣ Σκεπάζουμε  και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να φουσκώσουν.Για να γίνουν μαλακά τα ψωμάκια μας,θα βάλουμε στο κάτω μέρος του φούρνο ένα ταψάκι με νερό για όσο θα ψήνουμε τα ψωμάκια.

6️⃣ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά πάνω κάτω αντιστάσεις!!

Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 






Υλικά

◻️4 Μεγάλα κρεμμύδια

◻️1 τριμμένο κρεμμύδι ξερό

◻️300 γρ ρύζι καρολίνα 

◻️1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

◻️1 ματσάκι μαϊντανό

◻️Λίγα φύλλα δυόσμο

◻️1 κουταλιά της σούπας πελτέ

◻️1/2 κουταλάκι πάπρικα

◻️Αλάτι

◻️Πιπέρι

◻️1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο 

Σάλτσα

◻1 κουταλιά πελτέ αραιωμένη σε 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας

◻️Αλάτι

◻️Πιπέρι

◻️Ρίγανη

Εκτέλεση

1️⃣ Καθαρίζουμε τις φλούδες απ τα κρεμμύδια και χαράζουμε στη μέση μια κάθετη τομή.Βάζουμε να βράσουν για 15 λεπτά να μαλακώσουν.Βγάζουμε σε ένα μπόλ.


2️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Πλένουμε το ρύζι και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε βάθη πιάτο.Ανακατεύουμε καλά.

3️⃣Βγάζουμε με προσοχή τα κρεμμυδόφυλλα και τα αφήνουμε στην άκρη.Γεμίσουμε και τυλίγουμε .

4️⃣Τα τυλίγουμε όλα και τα τοποθετούμε δίπλα δίπλα σε ένα ταψάκι.

4️⃣Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ,λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 3 τέταρτα.

Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 





Υλικά 

 ◻️250 γρ Φασόλια μαύροι γίγαντες 

◻️1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες 

◻️2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες 

◻️2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια 

◻️2 πιπεριές πράσινες κέρατα κομμένες σε κυβάκια 

◻️1 φλιτζάνι ελιές σε ροδέλες 

◻️ ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

◻️Αλάτι-Πιπέρι 

◻️Ρίγανη 

◻️Χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι 

Εκτέλεση 

1️⃣ Σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο πάνω από τη μέση βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν για 8 με 10 ώρες.

2️⃣ Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε,ξεπλένουμε και τους βράζουμε με μπόλικο νερό για ¾ περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλυθούν,δοκιμάζουμε και αφήνουμε κι άλλο αν χρειαστεί.

3️⃣ Αφού βεβαιωθούμε ότι έβρασαν τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μεγάλη σουπιέρα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τους γίγαντες και ανακατεύουμε καλά.Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως.Αν μείνουν κρατάμε στο ψυγείο για 3 μέρες.

 


Υλικά 

◽️700 γρ αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)

◽️300 γρ χλιαρό νερό

◽️2 κσ ελαιόλαδο

◽️1 /2 κγ αλάτι

◽️2 κσ ξίδι (για τραγανό φύλλο)

Γέμιση 

◽️1 & ½ κιλό πράσα 

◽️ ½ κιλό σπανάκι 

◽️2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκο

◽️2 κρεμμύδια ξερά 

◽️Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άνηθο 

◽️ 300 γρ  τυρί φέτα 

◽️2 κσ αλεύρι 

◽️Αλάτι -Πιπέρι 

◽️½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 

◽️έξτρα ελαιόλαδο για να ραντισούμε τα φύλλα 


Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι,  το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. 
Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι. 
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας 
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 

2️⃣Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

3️⃣ Για τη γέμιση πλένουμε σε άφθονο νερό  τα πράσα,και τα κόβουμε σε ροδέλες 3εκ.Κόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά σε κυβάκια .Πλένουμε και Ψιλοκόβουμε το σπανάκι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθούν και  να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι,αλάτι,πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα υγρά.Τελος προσθέτουμε το μαϊντανό άνηθο,τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

4️⃣ Λαδώνουμε ένα ταψί. (Σε κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί ραντίζουμε με ελαιόλαδο)
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο τόσο ώστε να προεξέχει απ το ταψί μας. 
Το δεύτερο το βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. 
Το τρίτο και το τέταρτο το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί. 
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. 

5️⃣ Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τα φύλλα,τα μισά να προεξέχουν και τα μισά σουρωτα. Το τελευταίο όμως θα πρέπει να προεξέχει απ το ταψί. 
Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί. 
Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα. 
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι ελαφρά ώστε να γίνει η πίτα μας τραγανή. 

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά. 
       Καλή επιτυχία!!!!!! 

▶️ Τips 
Για να ανοίξουμε τα φύλλα αλευρώνουμε με μια χούφτα αλεύρι και μόνο στην αρχή, όχι κατά τη διάρκεια. Έτσι πετυχαίνουμε καλό φύλλο χωρίς να κολλάει στο άνοιγμα. 
Βρεχουμε την πίτα πριν την ψήσουμε για να γίνει τραγανή. 
Όταν τη βγάζουμε απ το φούρνο και μέχρι να κρυώσει δεν τη σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανή η πίτα. 
Λαδώνουμε τα φύλλα μας με ελαιόλαδο και αν θέλετε λιώστε λίγο βούτυρο, δίνει υπέροχη γεύση.
Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Translate

Facebook

Mpaxari & kanela

Follow

Συντομογραφίες

κ.γ (κουταλάκι του γλυκού) κ.σ (κουταλιά της σούπας) Αλεύρι γοχ (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) φλ (φλιτζάνι) Ltr (λίτρο)
Protected by Copyscape

ABOUT ME

Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΜΕ

ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;

  • Μαλακά ψωμάκια
  • Κρεμμυδοντολμάδες
  • Μελομακάρονα
  • Γλυκό Μωσαϊκό!!
  • Μακαρονάδα με κιμά σόγιας
  • Ελιόψωμα
  • Λουκουμάδες
  • Τυρόψωμα
  • Ινδοκάρυδα
  • Καρυδόπιτα με κρέμα

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ

νηστισιμα 202 Γλυκά 132 νηστίσιμα φαγητά 74 Πίτες-πιτάκια 73 φαγητά 69 Κεικ 56 νηστίσιμα γλυκά 55 Ζύμες 53 Αλάδωτα 43 Αρτοσκευάσματα 40 κουλουράκια-βουτήματα 33 Ζυμαρικά 31 Θαλασσινά 31 ορεκτικά 27 Σιροπιαστά 25 Πουλερικά 24 παγωτά 23 σοκολάτα 23 Κιμάς 22 Χοιρινο 18 Γλυκά κουταλιού 17 Μοσχάρι 15 Οσπρια 14 Σούπες 14 κεράσματα 14 Σνακ 13 πατάτες 13 τυριά 13 χριστούγεννα 13 Ρύζι 12 Τσουρέκια 12 Λαδερά 11 Σάλτσες 11 Χρήσιμα 11 Αυγά 10 Σαλάτες 10 πασχαλινά 10 light 8 Μαρμελάδες 8 Μπριος 7 Μανιτάρια 6 κρουασαν 6 παντεσπάνι 6 Ντιπς 5 σαντιγί 5 Μπεσαμέλ 3 σφολιάτα. 3 σόγια 3 Αρνι 2 Σνακ. 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Συνολικές προβολές σελίδας

Powered By Blogger
Protected by Copyscape

Σελίδες

mpaxari & kanela

Widget by EmbedSocial→

Copyright © mpaxari & kanela. Designed by OddThemes