mpaxari & kanela

  • Home
  • ΣΧΕΤΙΚΑ
  • ΑΡΤΟΣ
  • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΧΡΙΣΙΜΑ
    • ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
      • ΧΟΙΡΙΝΟ
      • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
      • ΜΟΣΧΑΡΙ
      • ΚΙΜΑΣ
      • ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
    • ΖΥΜΑΡΙΚΑ
    • ΟΣΠΡΙΑ
  • ΝΗΣΤΕΙΑ


Γιορτινή Πουτίγκα



Αφρατη και λαχταριστή καρυδόπιτα ή μελαχρινή που τη λέμε εδώ στη Θεσσαλία.. Η συνταγή της μελαχρινής κρατάει πάνω από 40 χρόνια.. Απ την πεθερά  στη νύφη και πάει λέγοντας, γιαυτό και η δοσολογία είναι σε κεσεδακια γιαουρτιού 

Υλικά:

5 αυγά
2 κεσεδάκια ζάχαρη(400 γρ) 
2 κεσεδάκια αλεύρι(260 γρ) 
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικιν
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι:

3 κεσεδάκια ζάχαρη (680 γρ) 
3 κ μισό κεσεδάκια νερό (830 γρ) 
Κρέμα:
1 συσκευασία γκαρνι σαντιγί
200 ml φρέσκο γάλα 
1 γάλα ζαχαρούχο
800ml γάλα φρέσκο
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικης 

Εκτέλεση 

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν,προσθέτουμε το γιαούρτι, σόδα,μπεικιν ,κανέλα ,αλεύρι,ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά και τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.ξεφορμάρομαι υστέρα απο 10 λεπτά αλλά κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί αφού κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα μας για να το σιροπιασουμε.
βράζουμε το σιρόπι για 10  λεπτά και όπως είναι ζεστό γυρίζουμε το κέικ ξανά στη φόρμα και σιροπιάζομαι σιγά σιγά.Το σιρόπι θα το πιει όλο μην μας φοβίζει η ποσότητα.Το αφήνουμε αρκετές ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε αρκετά μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ 5 λεπτά το γάλα με τη σκόνη της σαντιγης να αφρατεψει καλα, προσθέτουμζ το ζαχαρουχο και χτυπάμε 1 λεπτο ακόμα... 
σε άλλο μπολ χτυπάμε τις 2 κρέμες ζαχαροπλαστικης  με το γάλα,στη συνέχεια ενώνουμε τα υλικά και ξαναχτίσαμε 3 λεπτά ακόμη.Αφήνουμε την κρέμα 3 με 4 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Από πάνω ρίχνουμε λίγο καβουρδισμενο καρύδι ή αμύγδαλο καβουρδισμενο... 
Καλή επιτυχία!!! 



  Μπισκοτάκια με αστεράκια με κανελοζάχαρη 

Υλικά 

για 2 ταψιά 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο 
1 /2 ποτήρι ζάχαρη 
1 /2 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
2 κγ μπεικιν 
1 κγ. Σόδα 
1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ 
1 κγ κανέλα 
1/4 κγ γαρύφαλλο 
Πασπαλισμα 
3 κσ ζάχαρη 
2 κγ κανέλα 

Εκτέλεση 

Βγάζουμε το λάδι τη ζάχαρη  σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα.. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρύφαλλο και το μπέικιν.. Στο μισο ποτηρι χυμο πορτοκαλιου ρίχνουμε τη σόδα να φουσκώσει και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμωνουμε λίγο με τα χέρια μας.. Ανοίγουμε φύλλο στο πάχος ενός μικρού δακτύλου και με κουπ πατ κόβουμε σε σχημα που μας αρέσει.. Έχουμε σε ένα πιάτο την κανελοζαχαρη και βουτάμε τα μπισκότα μας μέσα.. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 με 14 λεπτά.. 
Καλή επιτυχία!!!!







Μωσαϊκό ή Σαλάμι ή κορμός


Το γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και ξυπνά αναμνήσεις και αρώματα απ τα παλιά!!!!
Κορμός στο 10 λεπτο..
Το πιο εύκολο και νόστιμο γλυκό γίνεται ώσπου να πεις κύμινο...

Υλικά :

1,5 πακέτο μπισκότα Μιράντα
1/2 κούπα τσαγιού ηλιέλαιο
2 κσ μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
2,5 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κσ λικέρ ή κονιάκ
4 κσ κακάο
100 γρ κουβερτούρα λιωμένη
1/2 κούπα καβουρδισμενο καρύδι και αμύγδαλο
1 φλυτζανάκι του καφέ πορτοκαλάδα

Εκτέλεση

Χτυπαμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και το ηλιέλαιο για 1 λεπτο να αφρατεψει, προσθέτουμε το κονιακ και την λιωμένη κουβερτούρα και τέλος τους ξηρούς καρπούς...
Έχουμε θριματισμενα τα μπισκότα μας σε ένα  μπολ και ρίχνουμε 1 φλιτζανακι του καφέ πορτοκαλάδα...
Γυρίζουμε τα μπισκότα με την πορτοκαλάδα στο μείγμα ανακατεύουμε... Ανοίγουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και στρώνουμε τον κορμό, τηλιγουμε ρόλο και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει
Καλή επιτυχία..










                           Μελομακάρονα.



Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".

Υλικά


1 & 1/2 κούπα σπορέλαιο
1 & 1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ σόδα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γ μπεικιν
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 /4 κουπας κονιάκ
2 κ.γ κανέλα
αλεύρι 8 με 9 κού
πες αλεύρι 

Σιρόπι


3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 φλούδα λεμονιού
 

Γαρνιρισμα

2 κούπες περίπου καρύδι τριμμένο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε ηλιέλαιο ,ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι,ξύσμα, ζάχαρη,
κονιάκ,και σόδα που θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε .
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,μπέικιν,κανέλα,
γαρύφαλλο, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα λάδια .Ζυμώνουμε το μείγμα μας τόσο ώστε να ανακατευτούν τα υλικά μας .
Δεν παιδεύουμαι τη ζύμη μας γιατί θα μας βγάλει τα λάδια του.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα μακρόστενα σαν σουτζουκάκια.Για το σταυρωτό σχήμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι και να κάνουμε λίγες χαρακιές πάνω ή να τα ρολαρουμε πάνω στον τριφτή με τα δοντάκια, έτσι τραβάει καλύτερα το σιρόπι.
ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολακι το νερό τη ζάχαρη τη φλούδα και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά μόνο και τα αποσύρουμε απ τη φωτιά.... καυτό όπως είναι προσθέτουμε τα μελομακαρονα σταδιακά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για μισό λεπτό . Βγάζουμε και μοιράζουμε τα μελομακάρονα σε 2 ταψιά ώστε να χωρέσουν όλα τα κομμάτια στη σειρά. Τώρα το σιρόπι που έμεινε το ρίχνουμε στα δυο ταψάκι . Τα αφήνουμε για λίγες ώρες να τραβήξουν το σιρόπι και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Τα μελομακάρονα μ αυτό τον τρόπο σιροπιαζονται μέχρι μέσα.
Tips. Σημαντικό ρόλο στο μείγμα παίζει το αλεύρι... Διαφέρει η κάθε μάρκα... Κοιτάμε να βάλουμε τόσο ώστε θα μας δώσει ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας... Πρέπει να είναι μαλακή και όχι τρίφτη για να σιροπιαστουν σωστά και μέχρι μέσα. Όταν πλάθουμε τα μελομακάρονα υπολογίζουμε και το φούσκωμα... θα τους δώσουμε μικρό σχήμα για να βγούμε στο μέγεθος που θέλουμε. Εγώ συνήθως τα πλάθω όσο ένας αναπτήρας. 
                                      Καλή επιτυχία










Μακαρονάδα με κιμά σόγια

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Ν6
για τη σάλτσα
1 ποτήρι νερού κιμά σόγιας
3 ποτήρια βραστό νερό
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κσ πελτε ντομάτα
1 ποτήρι κρασιού σάλτσα ντομάτας
1κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1/4 κγ ρίγανη
1 πρεζα κανέλα
1/4 κγ κύμινο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 ποτήρια νερού νερό

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας..
Ετοιμαζουμε τη σόγια... Βάζουμε σε ένα μπολ τη σόγια και ρίχνουμε το βραστό νερό.. αφήνουμε 15 λεπτά να φούσκωσει...
Σε ένα τρυπητο ρίχνουμε  τη σόγια τη φουσκωμένη και ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό...
Στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας...
Σε βάθη σκευος ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα με ελάχιστο αλάτι.. Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τον πελτε και τη σαλτσα ντομάτας να δέσουν τα υλικά μας για 2 λεπτά και ύστερα ρίχνουμε το νερό.. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου και να δέσει.. Ο κιμάς σόγιας είναι έτοιμος να σερβιριστεί..
Καλή επιτυχία!!!!

      Αθάνατη Ελληνική φασολάδα 


Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου. Βικιπαίδεια

Υλικά

500γρ φασόλια
2 κρεμμύδια ξερά
3 μέτρια καρότα
3 κλοναρακια σέλινο
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι
1/4 κ.γ.μπουκοβο
1/2 κ.γ.ρίγανη

3 κσ πελτέ

Εκτέλεση

Αποβραδίς φουσκώνουμε τα φασόλια σε 3 λίτρα περίπου νερό
Την επόμενη ξεπλένουμε τα φασόλια και σε μεγάλη κατσαρόλα χύτρα με ..λίγο νεράκι τα βάζουμε να πάρουν μια βράσει.Ξεπλένουμε και ρίχνουμε ξανά νερό μέχρι τη μέση περίπου και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα τα καρότα κομμένα ροδέλες και το σέλινο ψιλοκομμένο.Ρίχνουμε τα φασόλια και αφού πάρουν μια βράσει κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τη σάλτσα το αλάτι πιπέρι ρίγανη μπουκοβο και ξαναβράζομαι τα φασόλια για 20 λεπτά ακόμη να χυλώσει.

.... συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής.

             Χταποδάκι με σπανάκι

Υλικά

1 κιλό μοσχοχταποδο ή καλαμάρι
1 κρασοποτηρο λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
600 γρ σπανάκι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι
1,5 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Πλενουμε πολυ καλα και καθαρίζουμε τα χταποδακια.. Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βάζουμε τα χταποδακια και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά..
Μόλις σωθεί το νερό προσθέτουμε το λάδι το φρέσκο κρεμμύδακι και σωταρουμε για 2 λεπτά.. Προσθέτουμε το σπανάκι τα ξερά κρεμμύδια αλάτι πιπέρι και τη Δάφνη το νερό... Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μείνει με το λάδι του..Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με καλαμαράκια ή σουπιές..
Καλή επιτυχία..

                Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Υλικά

4,5 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
1 κούπα τσαγιού ηλιέλαιο
1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1 χούφτα αμύγδαλα
1/4 κγ κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
Θα χρειαστούμε 1 κατσαρόλα βαθιά και ένα βαθύ τηγάνι

Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βάζουμε να βράσει για 4 λεπτά.
Συγχρόνως βάζουμε και το τηγάνι στη φωτιά με τη χούφτα τα αμύγδαλα να καβουρδιστουν για 2 λεπτά.. Προσθέτουμε το λάδι αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τις δύο κούπες σιμιγδάλι, ψιλό και χοντρό και την σκόνη κανέλας Καβουρδιζουμε καλά το σιμιγδαλι στο λάδι χωρίς να μας μαυρίσει και να μας καεί για όση ώρα βράζει και το σιρόπι μας. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού... Αφού περάσουν τα 3 λεπτά σιγά σιγά και κουταλιά  κουταλιά ρίχνουμε τον χαλβά μέσα στο σιρόπι, με μεγάλη προσοχή για ''πετάει'' και καεί.. Χαμηλώνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη... Αφήνουμε στην κατσαρόλα 5 λεπτά και μετά τον ρίχνουμε σε πλαστική φόρμα για λίγο.. Ξεφορμάρουμε.Πασπαλίζουμε και σερβίρουμε..
* Μπορούμε να βάλουμε 2μιση ζάχαρη και 3κσ μέλι.... 
Καλή επιτυχία!!!





                Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά

750γρ σπανάκι
2 πράσα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκο
1 ματσακι τσουκνίδα
1 ματσακι λαπατα
1/2 κιλό τυρί
1 κιλό φύλλα βέργες ή χωριάτικο
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλαση

Πλένουμε το σπανάκι και τα χόρτα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι μισό ποτήρι περίπου και μαραίνομαι λίγο τα κρεμμύδια με το πράσο, ρίχνουμε και το σπανάκι καλά στραγγισμένο και το αφήνουμε να μαραθει. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το τυρί πιπέρι και πριν ρίξουμε αλάτι δοκιμάζουμε τη γέμιση. Σε ενα λαδωμένο ταψί στρώνουμε 4 φύλλα και στο ενδιάμεσο λαδώνουμε πάλι. Ρίχνουμε λίγη απο τη γέμιση και στρώνουμε φύλλο, ξανά γέμιση και φύλλο μέχρι να τελειώσουν γέμιση και φύλλα. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε περισσότερα: http://mpachari-kai-
kanela.webnode.gr/news/spanakotyropita/



                          ΚΟΤΌΠΙΤΑ



Δεν έχω λόγια για την πίτα που έφτιαξα, και συγχωρέστε με που την παινευω τόσο αλλά είναι η καλύτερη κοτόπιτα που έχω φτιάξει ποτέ!!!!!! Φύλλο κράτσανιστο της φίλης μου Έλλης Elli Papadopoulou,και γέμιση κοτόπουλο μπεσαμελ και κασερι.

Υλικα

6 φύλλα χωριατικα
1 κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμενο
300γρ μοτσαρελα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 πρασο
αλάτι πιπέρι
Μπεσαμελ
1,5 ποτήρι γαλα ζεστο.
3 κ.σ αλεύρι
3κ.σ ελαιόλαδο
1 αυγο
Αλάτι πιπέρι μοσχοκαρυδο.

Εκτέλεση

Σε τηγάνι τσιγαριζουμε κρεμμύδι και πρασο με λίγο αλάτι να άσπρισουν . Σε μπολ βάζουμε το κρύο κοτόπουλο ψιχουλιαστο, ρίχνουμε το κασερι σε κύβους αλάτι πιπέρι και τη μπεσαμελ,και προσθέτουμε τα τσιγαρισμενα κρεμμυδι και πρασο.
Στρωνουμε στο ταψί της κουζίνας 4 φυλλα λαδομενα και ρίχνουμε τη γέμιση, στρωνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδομενα, χαραζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδισει.
Για τη μπεσαμελ, εγώ τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ.

δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1799583043664217

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


Ιδανικός καιρός για σούπες, και φυσικά η ψαροσουπα είναι η νούμερο 1 απολαυστική σουπιτσα, λίγο δύσκολη βέβαια για τα μικρουλια μας, αλλά μια δοκιμή θα τους πείσει.

Υλικά 

για 4 πιάτα
1 κιλό διαφορά ψάρια ιδανικά για σούπα
3 μέτριες πατάτες
3 καροτα
3 κρεμμυδια
Λίγα κλοναρακια σέλινο
1/2 φλιτζανακι του καφέ ρύζι
Ελαιόλαδο
Αλατι πιπέρι
Εγώ βάζω τζιτζερ και μιξ μπαχαρικων για ψάρι 🐠
Χυμό 1 λεμονιού 🍋
Προαιρετικά ντομάτα 🍅 ψιλοκομμένη δίνει απίστευτη νοστιμιά (εγω δεν είχα)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτελεση

Πλενουμε και καθαριζουμε τα ψάρια μας.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κιβακια
Τα ριχνουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 τέταρτο περίπου. Βάζουμε τα ψάρια μας σε άλλη κατσαρολα και ριχνουμε το μισό ζωμό απ τα λαχανικά μας ώστε τα ψάρια μας να πάρουν ωραία γεύση. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους .Βγαζουμε σε πιατελα τα ψάρια και το ζωμό τον ριχνουμε ξανά στην κατσαρόλα με τα λαχανικά μας αφού τον περάσουμε από σουρωτηρη. Εκεί ριχνουμε και το ρύζι μας, βράζουμε 5 λεπτά ακόμα ριχνουμε και το χυμό και είμαστε έτοιμοι. Εδώ μπορείτε να περάσετε τη σούπα από μπλέντερ και να γίνει βελουτε (τρώγεται ευχάριστα απ τους μικρούς μας φίλους.

δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1820376578251530

            Σαλάτα σκορδολάχανο.


Απ τις αγαπημένες μου σαλάτες και το καλύτερο μεζεδάκι για τσίπουρο. Σαλάτα λάχανο καρότο με τηγανιτά κολοκυθάκια, αξίζει να τη δοκιμάσετε...

Υλικά :

1 μέτριο λάχανο
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κολοκύθι σε φέτες τηγανιτό
Αλάτι
Λάδι ξύδι 

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο έτοιμο για σαλάτα, το καρότο το ίδιο. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάχανο το καρότο και το αλάτι και το τρίβουμε με το χέρι μας να μαραθει, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Η σαλάτα είναι καλύτερη και νοστιμότερη την επόμενη μέρα, επίσης στο σερβίρισμα θα ρίξουμε ελαιόλαδο.

δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1824373577851830

         Χταποδακια στιφάδο με μαυροδαφνη


Υλικά 

για 4 άτομα
1 κιλό Χταποδακια ή μοσχοί ή Μοσχοχταποδα
1 κιλό κρεμμύδια στιφάδου
1 κρασοποτηρο λάδι
1 κρασοποτηρο μαυροδαφνη ή κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτε
Αλατι πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχαρι
1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα Χταποδακια και τα κόβουμε κομμάτια.
Ετοιμάζουμε καθαρίζουμε τα κρεμμύδια ή καλύτερα παίρνουμε έτοιμα....
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό τα χταποδακια και τα βραζουμε για 10 λεπτά. Πετάμε το νερό ξεπλένουμε και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα χταποδακια και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμίστει και προσθέτουμε τα μπαχαρικά τον πελτε και το νερό. Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας μας και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου και να μείνει με το λαδάκι του. Ενδιάμεσα δεν ανακατεύουμε απλά κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα για να μην διαλυθεί το κρεμμύδι.
Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται και με χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά!!!!!
δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1825329664422888




                       Γαριδομακαρονάδα 🍤


Υλικά

 για 4 άτομα
1/2 κιλό γαρίδες φρέσκες 🍤
1 πακέτο μακαρόνια
400 γρ μεσαίες γαρίδες κατεψυγμένες
1 κρασοποτηρο λάδι
1 σφηνάκια τσίπουρο ή ρακί
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη
1 πιπεριά πράσινη κομμένη
200 γρ ντοματακια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι πιπέρι
1 ποτήρι ζωμό απ τις γαρίδες

Εκτέλεση

Βραζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά... στραγγίζουμε σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες μας κι αφήνουμε και λίγες ολόκληρες.
Τις βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά και κρατάμε 1 ποτήρι απ το ζωμό τους.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές να σοτάριστουν για 2 λεπτά, σβήνουμε με το τσίπουρο και προσθέτουμε τα ντοματακια 🍅, (αν είναι η εποχή τις ντομάτας προσθέστε φρέσκια ντομάτα γίνεται νοστιμοτερο.)Ρίχνουμε το ζωμό και βράσουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, στο τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, βραζουμε αλλά 5 λεπτά και η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1826282144327640

                   Κοτόπουλο με μπύρα

Υλικά
για 6 μερίδες
1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
1 κιλό πατάτες κομμένες για φούρνο
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 κρασοποτηρο λάδι
2 κ. σ μουστάρδα
1 κουτάκι μπύρα 🍻
30 γρ μπαχαρικό για κοτόπουλο
1κγ αλάτι
1/2 κ. γ πιπέρι
1/4 κγ κύμινο
1/4κγ ρίγανη
1/4κγ ματζουρανα
1/4κγ θυμάρι
1/4 κγ εστραγκόν

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μείγμα ή τα μπαχαρικά τη μουστάρδα το λάδι και ανακατεύουμε. Τα γυρίζουμε σε ένα ταψί και στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες ώστε να πάρει κι αυτό απ τα μπαχαρικά που μείνανε μέσα. Βάζουμε και το κοτόπουλο στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη μπύρα 🍻. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλλά υγρά.

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς πάνω κάτω για πάνω από 1 ώρα ή έως ότου ψηθεί το κοτόπουλο και ροδίσουν οι πατάτες!!!!!!


https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1831153983840456


                      Μπουγάτσα κρέμα


Υλικά :

500 γρ φύλλο κρούστας
1300 ml φρέσκο γάλα
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ ζάχαρη
250 γρ βούτυρο
1/4 κγ βανίλια
Ξύσμα λεμονιού 🍋

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθετουμε όλα τα υλικά εκτός από το βουτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να άρχιζει το μείγμα μας να δένει, τότε κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθετουμε το βουτυρο να λιώσει. Αφήνουμε λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά να κρυωσει ελαφρά...
Στο μεγάλο ταψί της κουζίνας στρώνουμε 7 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα της μπουγάτσας . Τα δύο φύλλα τα πάνω πάνω τα διπλώνουμε προς τα μεσα ώστε να κολλήσουν πάνω στην κρέμα.
Ξεκιναμε τώρα με τα υπόλοιπα φύλλα όπου τα βάζουμε πάλι λαδωμένα πάνω από την μπουγάτσα μας.Κραταμε 2 φύλλα για το τέλος.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα μας και τα δύο τελευταία τα απλώνουμε και τα γυρίζουμε προς τα μέσα όπως θα τρώνε ένα σεντόνι.
Χαράζουμε την μπουγάτσα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!!!!








                     Μανιτάρια φρικασέ



Υλικά

500gr άσπρα μανιτάρια
500gr σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουτάλι σούπας άνηθο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι πιπέρι

1 ποτήρι κρασιού ασπρο κρασί
ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα πανάκι και βγάζουμε το κοτσανακι απο την κάτω πλευρά,αφαιρούμε προσεκτικά τη φλουδιτσα και κόβουμε σε φέτες.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λαδι να κάψει και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 με 3 λεπτακια και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο και σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί.Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 20 λεπτά περίπου και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μπαχάρι και τον άνηθο.Το ζουμακι που θα μείνει το κρατάμε και διαλύουμε λίγο κορν φλαουρ και το χυμό μισού λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!!!!



                 ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται δεν γίνονται!!!!!

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα και παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους αυτόν τον καιρό ,ας τους φτιάξουμε λοιπόν να μοσχοβόλησει το σπίτι μας.....

Υλικά

400 γρ φυτινη
400 ml ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
200 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
2 σφηνάκια τσίπουρο ή ράκη
ξύσμα λεμονιού ή βανίλια
1φακελακι μπεικιν

1 κιλό και 200 γρ περίπου Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 

Εκτέλεση

  Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη φυτινη το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ να αφρατεψουν,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή γιατί αλλιώς θα μας απλώσουν  οι κουραμπιέδες μας......   πλάθουμε μπαλάκια και πατάμε επάνω σαν να βάζουμε το αποτύπωμα του δάκτυλου μας. Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρουν το χρώμα τους περίπου στα 20 λεπτά αφήνουμε να κρυώσουν  και αφού κρυώσουν τους αχνίζουμε...






                 Τρουφάκια ινδοκάρυδο!! 


Τρουφάκια ινδοκάρυδο  πατάτα..
Εεεεεε... γίνεται πως δε γίνεται.. κι όμως... ειναι τόσο νόστιμα που κανένας δεν πρόκειται να καταλάβει πως μέσα έχει πατάτα... Μου το έλεγε πέρυσι μια φίλη μου.. ξέρεις δοκίμασα τρουφακια πατατας κι όμως δεν την πίστευα.. Έτσι πριν λίγες μέρες ανέβασε στην ομάδα μια κοπέλα τρούφες πατάτες.. Με την πρώτη ευκαιρία τα δοκιμάσα.. τα στόλισα με ινδοκάρυδο  τα έβαλα στην πιατέλα και περίμενα αντιδράσεις... Σε λιγότερο από μια ώρα είχαν εξαφανιστεί τα μισά.. Όταν με ρώτησαν τι έβαλα μέσα και είναι τόσο νόστιμα, απάντησα πατάτες.. Χαχαχαχα έπαθα πλάκα λέει ο γιος μου, ρε μάνα τόση ώρα τρώω πατάτα βραστή με ζάχαρη και δεν του φαίνεται καθόλου....
Πάμε να τα φτιάξουμε...

Υλικά :

200 γρ βρασμένες πατάτες
200 γρ ζάχαρη άχνη
200 γρ ινδοκαρυδο
2 βανίλιες

Εκτέλεση

Όσο είναι ζεστή η βρασμένη πατάτα την περνάμε απ το μιξερ ή απ το ράβδο μπλέντερ να γίνει πουρές, προσθέτουμε το ινδοκαρυδο και τη ζάχαρη τη βανίλια και πλάθουμε μικρά μπαλακια όπως οι τρούφες.. Σε ένα πιάτο έχουμε κρατήσει ινδοκαρυδο και τα βουτάμε μέσα... Ετοιμα για σερβίρισμα...
Καλή επιτυχία
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΕ

Protected by Copyscape

Categories

νηστισιμα Γλυκά φαγητά νηστίσιμα φαγητά νηστίσιμα γλυκά Ζύμες Αλάδωτα Κεικ Πίτες-πιτάκια Αρτοσκευάσματα Θαλασσινά σοκολάτα Ζυμαρικά Κιμάς παγωτά Γλυκά κουταλιού χριστούγεννα Οσπρια κουλουράκια-βουτήματα Σιροπιαστά Χοιρινο ορεκτικά Πουλερικά Σάλτσες Μοσχάρι Ρύζι Σνακ Σούπες μπισκοτα τυριά light Λαδερά Μαρμελάδες Σαλάτες Τσουρέκια Αυγά Χρήσιμα πατάτες κεράσματα Μπριος κρουασαν παντεσπάνι Μανιτάρια σφολιάτα. Μπεσαμέλ Ντιπς πασχαλινά σόγια Αρνι Πίτες σαντιγί

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ABOUT ME

Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα Οικονόμου σύζυγος και μητέρα 3 παιδιών. Αυτή είναι η σελίδα μου. Καλώς ήρθατε!!! .

Συνολικές προβολές σελίδας

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Translate

Σελίδες

Powered By Blogger

mpaxarikkanela

Instagram

facebook

Designed by OddThemes | Cook - Write with ❤️ Roulampaxarikkanela