mpaxari & kanela

  • Home<
  • Άρτος
  • Εποχιακά
  • Μαγειρεύουμε
    • Γλυκά
    • Ζυμαρικά
    • θαλασσινά
    • κέικ
    • κεράσματα
    • κουλούρια
    • παγωτά
    • τσουρέκια
    • πουλερικά
    • χοιρινό
    • κιμάδες
    • όσπρια
  • Νηστίσιμα
  • Αλάδωτα


Γιορτινή Πουτίγκα



Αφρατη και λαχταριστή Πουτίγκα ή μελαχρινή με κρέμα ή σπάτουλα  που τη λέμε εδώ στη Θεσσαλία.. Η συνταγή της μελαχρινής κρατάει πάνω από 40 χρόνια.. Απ την πεθερά  στη νύφη και πάει λέγοντας, γιαυτό και η δοσολογία είναι σε κεσεδακια γιαουρτιού 

Υλικά:

5 αυγά

2 κεσεδάκια ζάχαρη(400 γρ) 

2 κεσεδάκια αλεύρι(260 γρ) 

1 γιαούρτι στραγγιστό

250γρ καρύδι τριμμένο

1 κουταλάκι σόδα

3 κουταλάκια μπεικι

1κουταλακι κανέλα

ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι:

3 κεσεδάκια ζάχαρη (680 γρ) 

3 κ μισό κεσεδάκια νερό (830 γρ) 

ΚΡΈΜΑ

1500 ml φρέσκο γάλα

5 κσ κορν φλάουρ

4 κσ άνθος αραβοσίτου (τη βραστή κρέμα)

1 κούπα ζάχαρη

2 κσ βούτυρο

ΣΑΝΤΙΓΊ

250 γρ κρέμα γάλακτος

200 γρ γάλα ζαχαρούχο 

Εκτέλεση 

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά,περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη σόδα,το μπεικιν ,την κανέλα ,το αλεύρι κοσκινισμένο,το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά στο τέλος Χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις,σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά .
Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε υστέρα απο 10 λεπτά.
Κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί μόλις κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα να το σιροπιάσουμε εκεί μέσα στη φόρμα.
Αφού κρυώσει το κέικ,το ξαναβαζουμε στη φόρμα του.
   
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: 
Βράζουμε το σιρόπι για 10  λεπτά και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζομαι σιγά σιγά  κουταλιά κουταλιά.
Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι. 
Το σιρόπι θα το πιει όλο, μην μας φοβίζει η ποσότητα.
Το αφήνουμε αρκετή ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά με το σιρόπι και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: 

Σε μια κατσαρόλακι ρίχνουμε το κρύο γάλα,τη ζάχαρη το κορν φλάουρ, το ανθός αραβοσίτου και με ένα σύρμα ανακατεύουμε, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχως μέχρι να δέσει η κρέμα. 

Κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να παγώσει 

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα να σφίξει και την ενσωματώνουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αφού πρώτα μπει λίγες ώρες στο ψυγείο!




  Μπισκοτάκια με αστεράκια με κανελοζάχαρη 

Υλικά 

για 2 ταψιά 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο 
1 /2 ποτήρι ζάχαρη 
1 /2 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
2 κγ μπεικιν 
1 κγ. Σόδα 
1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ 
1 κγ κανέλα 
1/4 κγ γαρύφαλλο 
Πασπαλισμα 
3 κσ ζάχαρη 
2 κγ κανέλα 

Εκτέλεση 

Βγάζουμε το λάδι τη ζάχαρη  σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα.. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρύφαλλο και το μπέικιν.. Στο μισο ποτηρι χυμο πορτοκαλιου ρίχνουμε τη σόδα να φουσκώσει και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμωνουμε λίγο με τα χέρια μας.. Ανοίγουμε φύλλο στο πάχος ενός μικρού δακτύλου και με κουπ πατ κόβουμε σε σχημα που μας αρέσει.. Έχουμε σε ένα πιάτο την κανελοζαχαρη και βουτάμε τα μπισκότα μας μέσα.. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 με 14 λεπτά.. 
Καλή επιτυχία!!!!







Μωσαϊκό ή Σαλάμι ή κορμός


Το γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και ξυπνά αναμνήσεις και αρώματα απ τα παλιά!!!!
Κορμός στο 10 λεπτο..
Το πιο εύκολο και νόστιμο γλυκό γίνεται ώσπου να πεις κύμινο...

Υλικά :

1,5 πακέτο μπισκότα Μιράντα ή πτι-μπερ 
250 γρ βιτάμ 
2,5 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλυτζανάκι  λικέρ ή κονιάκ
4 κσ κακάο
1/ κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 φλυτζανάκι του καφέ πορτοκαλάδα
2 βανίλιες 

Εκτέλεση

Χτυπαμε την άχνη με το βιτάμ σε μίξερ για 3  λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κονιακ, το κακάο, τις βανίλιες και τέλος τα καρύδια. 
Σπάμε  τα μπισκότα μας  με τα χέρια μας σε ένα  μπολ και ρίχνουμε 1 φλιτζανακι του καφέ πορτοκαλάδα να ποτιστούν.
 Ρίχνουμε το χτυπημένο μείγμα στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και στρώνουμε τον κορμό, Τυλίγουμε σε ρόλο και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει λίγες ώρες. 
Το γλυκό διατηρείτε στην κατάψυξη. Το κόψουμε φέτες και το φυλάμε στην κατάψυξη αν δεν καταναλωθεί αμέσως. 
Καλή επιτυχία..










                           Μελομακάρονα.



Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".

Μακαρονάδα με κιμά σόγια

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Ν6
για τη σάλτσα
1 ποτήρι νερού κιμά σόγιας
3 ποτήρια βραστό νερό
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κσ πελτε ντομάτα
1 ποτήρι κρασιού σάλτσα ντομάτας
1κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1/4 κγ ρίγανη
1 πρεζα κανέλα
1/4 κγ κύμινο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 ποτήρια νερού νερό

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας..
Ετοιμαζουμε τη σόγια... Βάζουμε σε ένα μπολ τη σόγια και ρίχνουμε το βραστό νερό.. αφήνουμε 15 λεπτά να φούσκωσει...
Σε ένα τρυπητο ρίχνουμε  τη σόγια τη φουσκωμένη και ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό...
Στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας...
Σε βάθη σκευος ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα με ελάχιστο αλάτι.. Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τον πελτε και τη σαλτσα ντομάτας να δέσουν τα υλικά μας για 2 λεπτά και ύστερα ρίχνουμε το νερό.. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου και να δέσει.. Ο κιμάς σόγιας είναι έτοιμος να σερβιριστεί..
Καλή επιτυχία!!!!


 
 Αθάνατη Ελληνική φασολάδα 

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου. Βικιπαίδεια

Υλικά

500γρ φασόλια
2 κρεμμύδια ξερά
3 μέτρια καρότα
3 κλοναρακια σέλινο
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι
1/4 κ.γ.μπουκοβο
1/2 κ.γ.ρίγανη

3 κσ πελτέ

Εκτέλεση

Αποβραδίς φουσκώνουμε τα φασόλια σε 3 λίτρα περίπου νερό
Την επόμενη ξεπλένουμε τα φασόλια και σε μεγάλη κατσαρόλα χύτρα με ..λίγο νεράκι τα βάζουμε να πάρουν μια βράσει.Ξεπλένουμε και ρίχνουμε ξανά νερό μέχρι τη μέση περίπου και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα, τα καρότα κομμένα ροδέλες και το σέλινο ψιλοκομμένο. 
Ρίχνουμε τα φασόλια και αφού πάρουν μια βράσει κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,  μπουκοβο και ξαναβράζομαι τα φασόλια για 20 λεπτά ακόμη να χυλώσουν καλά. 
.... Συνοδεύεται με  ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής.


             Χταποδάκι με σπανάκι

Υλικά

1 κιλό μοσχοχταποδο ή καλαμάρι
1 κρασοποτηρο λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
600 γρ σπανάκι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι
1,5 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Πλενουμε πολυ καλα και καθαρίζουμε τα χταποδακια.. Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βάζουμε τα χταποδακια και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά..
Μόλις σωθεί το νερό προσθέτουμε το λάδι το φρέσκο κρεμμύδακι και σωταρουμε για 2 λεπτά.. Προσθέτουμε το σπανάκι τα ξερά κρεμμύδια αλάτι πιπέρι και τη Δάφνη το νερό... Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μείνει με το λάδι του..Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με καλαμαράκια ή σουπιές..
Καλή επιτυχία..

                Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Υλικά

4,5 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
1 κούπα τσαγιού ηλιέλαιο
1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1 χούφτα αμύγδαλα
1/4 κγ κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
Θα χρειαστούμε 1 κατσαρόλα βαθιά και ένα βαθύ τηγάνι

Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βάζουμε να βράσει για 4 λεπτά.
Συγχρόνως βάζουμε και το τηγάνι στη φωτιά με τη χούφτα τα αμύγδαλα να καβουρδιστουν για 2 λεπτά.. Προσθέτουμε το λάδι αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τις δύο κούπες σιμιγδάλι, ψιλό και χοντρό και την σκόνη κανέλας Καβουρδιζουμε καλά το σιμιγδαλι στο λάδι χωρίς να μας μαυρίσει και να μας καεί για όση ώρα βράζει και το σιρόπι μας. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού... Αφού περάσουν τα 3 λεπτά σιγά σιγά και κουταλιά  κουταλιά ρίχνουμε τον χαλβά μέσα στο σιρόπι, με μεγάλη προσοχή για ''πετάει'' και καεί.. Χαμηλώνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη... Αφήνουμε στην κατσαρόλα 5 λεπτά και μετά τον ρίχνουμε σε πλαστική φόρμα για λίγο.. Ξεφορμάρουμε.Πασπαλίζουμε και σερβίρουμε..
* Μπορούμε να βάλουμε 2μιση ζάχαρη και 3κσ μέλι.... 
Καλή επιτυχία!!!






               

Υλικά

✔️8 χωριάτικα έτοιμα φύλλα
 
✔️750γρ σπανάκι

✔️2 πράσα 

✔️2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
 
✔️1 ματσακι τσουκνίδα

✔️1 ματσακι λαπατα

✔️1/2 ματσάκι άνηθο 

✔️1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

✔️1 κγ αλάτι 

✔️1/2 κγ πιπέρι 

Εκτέλεση

1️⃣ Τρίβουμε με το μαχαίρι τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε δηλαδή. Τα πλένουμε πολύ καλά  σε άφθονο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. 
2️⃣ Βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθούν, να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα περισσότερα υγρά απ τα χόρτα. 
3️⃣Λαδώνουμε ενα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο τόσο ώστε να προεξέχει απ το ταψί μας. 
Το δεύτερο το βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. 
Το τρίτο και το τέταρτο το βάζουμε σουρωτο μέσα στο ταψί. 

4️⃣ Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. 
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και  και τα υπόλοιπα τα φύλλα,τα μισά να προεξέχουν και τα μισά σουρωτα. Το τελευταίο όμως θα πρέπει να προεξέχει απ το ταψί. 
Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί. 

5️⃣ Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα. 
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι ελαφρά ώστε να γίνει η πίτα μας τραγανή. 

6️⃣ Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά. 
       Καλή επιτυχία!!!!!! 


                          ΚΟΤΌΠΙΤΑ


Υλικά 

6 φύλλα Χωριάτικα
1 κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο 
300γρ μοτσαρελα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 πράσο 
αλάτι πιπέρι

Μπεσαμέλ 

1/2 ltr φρέσκο γάλα
50 γρ αλεύρι 
40 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη 
1 κρόκο αυγού
Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε τηγάνι βάζουμε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το  πρασο με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν και να άσπρισουν . 

Σε μπολ βάζουμε το κρύο κοτόπουλο ψιχουλιαστο, ρίχνουμε την τριμμένη μοτσαρελα, αλάτι, πιπέρι και τη μπεσαμελ,και προσθέτουμε τα τσιγαρισμένα κρεμμύδι και πράσο .

Στρώνουμε στο ταψί της κουζίνας 4 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και ρίχνουμε τη γέμιση, στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα, χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδισει.

Για τη μπεσαμελ

1/2  ltr φρέσκο γάλα
50 γρ αλεύρι 
40 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη 
1 κρόκο αυγού
Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και με ενα σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Τραβάμε στην άκρη και προσθετουμε το βούτυρο να λιώσει, αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο. Μέχρι εδώ εχουμε μπεσαμέλ. Με την προσθήκη αυγου και τυριών έχουμε την κρεμα μορνε. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. 

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


Ιδανικός καιρός για σούπες, και φυσικά η ψαροσουπα είναι η νούμερο 1 απολαυστική σουπιτσα, λίγο δύσκολη βέβαια για τα μικρουλια μας, αλλά μια δοκιμή θα τους πείσει.

Υλικά 

για 4 πιάτα
1 κιλό διαφορά ψάρια ιδανικά για σούπα
3 μέτριες πατάτες
3 καροτα
3 κρεμμυδια
Λίγα κλοναρακια σέλινο
1/2 φλιτζανακι του καφέ ρύζι
Ελαιόλαδο
Αλατι πιπέρι
Εγώ βάζω τζιτζερ και μιξ μπαχαρικων για ψάρι 🐠
Χυμό 1 λεμονιού 🍋
Προαιρετικά ντομάτα 🍅 ψιλοκομμένη δίνει απίστευτη νοστιμιά (εγω δεν είχα)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτελεση

Πλενουμε και καθαριζουμε τα ψάρια μας.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κιβακια
Τα ριχνουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 τέταρτο περίπου. Βάζουμε τα ψάρια μας σε άλλη κατσαρολα και ριχνουμε το μισό ζωμό απ τα λαχανικά μας ώστε τα ψάρια μας να πάρουν ωραία γεύση. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους .Βγαζουμε σε πιατελα τα ψάρια και το ζωμό τον ριχνουμε ξανά στην κατσαρόλα με τα λαχανικά μας αφού τον περάσουμε από σουρωτηρη. Εκεί ριχνουμε και το ρύζι μας, βράζουμε 5 λεπτά ακόμα ριχνουμε και το χυμό και είμαστε έτοιμοι. Εδώ μπορείτε να περάσετε τη σούπα από μπλέντερ και να γίνει βελουτε (τρώγεται ευχάριστα απ τους μικρούς μας φίλους.

δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1820376578251530

            Σαλάτα σκορδολάχανο.


Απ τις αγαπημένες μου σαλάτες και το καλύτερο μεζεδάκι για τσίπουρο. Σαλάτα λάχανο καρότο με τηγανιτά κολοκυθάκια, αξίζει να τη δοκιμάσετε...

Υλικά :

1 μέτριο λάχανο
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κολοκύθι σε φέτες τηγανιτό
Αλάτι
Λάδι ξύδι 

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο έτοιμο για σαλάτα, το καρότο το ίδιο. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάχανο το καρότο και το αλάτι και το τρίβουμε με το χέρι μας να μαραθει, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Η σαλάτα είναι καλύτερη και νοστιμότερη την επόμενη μέρα, επίσης στο σερβίρισμα θα ρίξουμε ελαιόλαδο.

δείτε περισσοτερα εδω https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1824373577851830

         Χταποδακια στιφάδο με μαυροδαφνη


Υλικά 

για 4 άτομα
1 κιλό Χταπόδι ή μοσχοκτάποδο 
1 κιλό κρεμμύδια στιφάδου
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο 
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
1 κσ πελτέ ντομάτας 
Αλάτι 
πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι 
1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το Χταπόδι και το κόβουμε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμύδια. 

Σε μια  κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, περίπου 2 ώρες. Μπορούμε όμως να το βράσουμε και στη χύτρα το χταπόδι για 20 λεπτά, απλά θα βάλουμε λιγότερο νερό. Το ζουμί που βράζουμε το χταπόδι δεν το πετάμε, θα το βάλουμε στο φαγητό 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ταβά βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ζουμί που βράσαμε το χταπόδι και τον πελτέ. 

Απο πάνω απλώνουμε τα κομμάτια απ το βρασμένο χταπόδι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσουν τα αρώματα και το φαγητό. Δεν ανακατεύουμε όσο βράζει, αν χρειαστεί, κουνάμε τον ταβά μας για να μη λιώσει το φαγητό. 




                    🍤


Υλικά

 για 4 άτομα
1/2 κιλό γαρίδες μεγάλες φρέσκες 🍤
1 πακέτο μακαρόνια
400 γρ μεσαίες γαρίδες 
1 κρασοπότηρο λάδι
1 σφηνάκια τσίπουρο ή ρακί
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη
1 πιπεριά πράσινη κομμένη
200 γρ ντοματινια κομμένα στη μέση 
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι πιπέρι
1 ποτήρι ζωμό απ τις γαρίδες

Εκτέλεση

Βραζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά... στραγγίζουμε σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες μας κι αφήνουμε και λίγες ολόκληρες.
Τις βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά και κρατάμε 1 ποτήρι απ το ζωμό τους.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές να σοτάριστουν για 2 λεπτά, σβήνουμε με το τσίπουρο και προσθέτουμε τα ντοματακια. Ρίχνουμε το ζωμό  αλάτι πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, στο τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε αλλά 3 λεπτά και η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη. 
https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1826282144327640


     

             Κοτόπουλο με μπύρα

Υλικά
για 6 μερίδες
1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
1 κιλό πατάτες κομμένες για φούρνο
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 κρασοποτηρο λάδι
2 κ. σ μουστάρδα
1 κουτάκι μπύρα 🍻
30 γρ μπαχαρικό για κοτόπουλο
1κγ αλάτι
1/2 κ. γ πιπέρι
1/4 κγ κύμινο
1/4κγ ρίγανη
1/4κγ ματζουρανα
1/4κγ θυμάρι
1/4 κγ εστραγκόν

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μείγμα ή τα μπαχαρικά τη μουστάρδα το λάδι και ανακατεύουμε. Τα γυρίζουμε σε ένα ταψί και στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες ώστε να πάρει κι αυτό απ τα μπαχαρικά που μείνανε μέσα. Βάζουμε και το κοτόπουλο στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη μπύρα 🍻. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλλά υγρά.

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς πάνω κάτω για πάνω από 1 ώρα ή έως ότου ψηθεί το κοτόπουλο και ροδίσουν οι πατάτες!!!!!!


https://www.facebook.com/mpaxarikanela/posts/1831153983840456


                      Μπουγάτσα κρέμα


Υλικά :

500 γρ φύλλο κρούστας
1300 ml φρέσκο γάλα
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ ζάχαρη
250 γρ βούτυρο
1/4 κγ βανίλια
Ξύσμα λεμονιού 🍋

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθετουμε όλα τα υλικά εκτός από το βουτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να άρχιζει το μείγμα μας να δένει, τότε κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθετουμε το βουτυρο να λιώσει. Αφήνουμε λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά να κρυωσει ελαφρά...
Στο μεγάλο ταψί της κουζίνας στρώνουμε 7 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα της μπουγάτσας . Τα δύο φύλλα τα πάνω πάνω τα διπλώνουμε προς τα μεσα ώστε να κολλήσουν πάνω στην κρέμα.
Ξεκιναμε τώρα με τα υπόλοιπα φύλλα όπου τα βάζουμε πάλι λαδωμένα πάνω από την μπουγάτσα μας.Κραταμε 2 φύλλα για το τέλος.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα μας και τα δύο τελευταία τα απλώνουμε και τα γυρίζουμε προς τα μέσα όπως θα τρώνε ένα σεντόνι.
Χαράζουμε την μπουγάτσα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!!!!








                     Μανιτάρια φρικασέ



Υλικά

500gr άσπρα μανιτάρια
500gr σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουτάλι σούπας άνηθο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι πιπέρι

1 ποτήρι κρασιού ασπρο κρασί
ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα πανάκι και βγάζουμε το κοτσανακι απο την κάτω πλευρά,αφαιρούμε προσεκτικά τη φλουδιτσα και κόβουμε σε φέτες.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λαδι να κάψει και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 με 3 λεπτακια και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο και σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί.Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 20 λεπτά περίπου και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μπαχάρι και τον άνηθο.Το ζουμακι που θα μείνει το κρατάμε και διαλύουμε λίγο κορν φλαουρ και το χυμό μισού λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!!!!



                 ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται δεν γίνονται!!!!!

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα και παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους αυτόν τον καιρό ,ας τους φτιάξουμε λοιπόν να μοσχοβόλησει το σπίτι μας.....

Υλικά

400 γρ φυτινη
400 ml ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
200 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
2 σφηνάκια τσίπουρο ή ράκη
ξύσμα λεμονιού ή βανίλια
1φακελακι μπεικιν

1 κιλό και 200 γρ περίπου Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 

Εκτέλεση

  Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη φυτινη το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ να αφρατεψουν,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή γιατί αλλιώς θα μας απλώσουν  οι κουραμπιέδες μας......   πλάθουμε μπαλάκια και πατάμε επάνω σαν να βάζουμε το αποτύπωμα του δάκτυλου μας. Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρουν το χρώμα τους περίπου στα 20 λεπτά αφήνουμε να κρυώσουν  και αφού κρυώσουν τους αχνίζουμε...






                 Τρουφάκια ινδοκάρυδο!! 


Τρουφάκια ινδοκάρυδο  πατάτα..
Εεεεεε... γίνεται πως δε γίνεται.. κι όμως... ειναι τόσο νόστιμα που κανένας δεν πρόκειται να καταλάβει πως μέσα έχει πατάτα... Μου το έλεγε πέρυσι μια φίλη μου.. ξέρεις δοκίμασα τρουφακια πατατας κι όμως δεν την πίστευα.. Έτσι πριν λίγες μέρες ανέβασε στην ομάδα μια κοπέλα τρούφες πατάτες.. Με την πρώτη ευκαιρία τα δοκιμάσα.. τα στόλισα με ινδοκάρυδο  τα έβαλα στην πιατέλα και περίμενα αντιδράσεις... Σε λιγότερο από μια ώρα είχαν εξαφανιστεί τα μισά.. Όταν με ρώτησαν τι έβαλα μέσα και είναι τόσο νόστιμα, απάντησα πατάτες.. Χαχαχαχα έπαθα πλάκα λέει ο γιος μου, ρε μάνα τόση ώρα τρώω πατάτα βραστή με ζάχαρη και δεν του φαίνεται καθόλου....
Πάμε να τα φτιάξουμε...

Υλικά :

200 γρ βρασμένες πατάτες
200 γρ ζάχαρη άχνη
200 γρ ινδοκαρυδο
2 βανίλιες

Εκτέλεση

Όσο είναι ζεστή η βρασμένη πατάτα την περνάμε απ το μιξερ ή απ το ράβδο μπλέντερ να γίνει πουρές, προσθέτουμε το ινδοκαρυδο και τη ζάχαρη τη βανίλια και πλάθουμε μικρά μπαλακια όπως οι τρούφες.. Σε ένα πιάτο έχουμε κρατήσει ινδοκαρυδο και τα βουτάμε μέσα... Ετοιμα για σερβίρισμα...
Καλή επιτυχία

    Σαμπλεδάκια με σπιτική μαρμελάδα


Υλικά

220ml σπορέλαιο
260 γρ φυτίνη
300 γρ ζάχαρη
260 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γ. μπέικιν
850 γρ αλεύρι γ.ο.χ

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτινη το λάδι και τη ζάχαρη,προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σιγά σιγά το αλεύρι με το μπεικιν.Αφού ανακατευτούν τα υλικά μας δουλεύουμε τη ζύμη μας με το χέρι(ίσως πάρει λίγο αλεύρι ακόμα).Η ζύμη μας είναι αρκετά μαλακή.Ανοίγουμε φύλλο και με ενα κουπ πατ δίνοντας το σχήμα που μας αρέσει.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν 10 με 12 λεπτά ανάλογα το φούρνο.Αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν σε κάθε μπισκοτακι βάζουμε μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο.Η ζύμη βγάζει 110 κομμάτια 55 σαμπλεδακια.



Διαβάστε περισσότερα: http://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/sampledakia-me-spitiki-marmelada/




Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

✔️500γρ κιμάς μοσχαρίσιος

✔️1 τριμμένο κρεμμύδι 

✔️ 3 κ. σ. ελαιόλαδο 

✔️5 κ. σ. ρύζι Καρολίνα 

✔️Λίγο ξερό δυόσμο 

✔️1 αυγό 

✔️Αλάτι πιπέρι

✔️1κύβο βοδινού

✔️Λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε

Για τη σούπα:

✔️1φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για τη σούπα. 

✔️1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο 

Για το αυγολέμονο :

✔️3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 

✔️Χυμό 1λεμονιου 

Εκτέλεση:


1️⃣ Για να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια :
 Σε ένα βάθη μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για  τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, δυόσμο, τον κιμά, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, το ρύζι και ζυμώνουμε καλά. Βρέχουμε τα χέρια μας, πλάθουμε μικρά μπαλάκια,τα αλευρώνουμε και τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
 2️⃣ Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό λίγο πιο πανω απ τη μέση και το βάζουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, τον κύβο και ρίχνουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια . Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα ως 40 λεπτά. 

3️⃣ Ρίχνουμε το ρύζι, αφού πρώτα το πλύνουμε . Αφήνουμε να βράσει μαζί με τα γιουβαρλάκια για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 15 λεπτά πριν ετοιμάσουμε το αυγολέμονο. 

4️⃣ Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο : Χτυπάμε στο ράβδο μπλέντερ πρώτα τα ασπράδια να αφρατέψουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα ,στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους  και χτυπάμε λίγο μέχρι να ενωθεί με τα ασπράδια,να πάρει το κίτρινο χρώμα δηλαδή απ' τους κρόκους.Τελος ρίχνουμε και το λεμόνι. Τραβάμε ζουμί απ την κατσαρόλα με μία κουταλιά καί τό ρίχνουμε στο αυγολέμονο σιγά σιγά μη μας κόψει το αυγολέμονο.Οσο ρίχνουμε το ζουμί στο αυγολέμονο εμείς χτυπάμε με το ράβδο μπλέντερ στη χαμηλή ταχύτητα.

5️⃣ Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.Και κρύα όμως είναι το ίδιο νόστιμη.








Κρουασάν με ζύμη γιαουρτιού!!

Αυτό το ζυμαράκι το ερωτεύτηκα αλήθεια..
Δεν υπάρχει πραγματικά..Πανεύκολη συνταγή λίγα υλικά και φυσικά αφράτο και πεντανοστιμο... . Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε..
Μια δόση βγαίνουν λίγα εσείς κάντε διπλή...

Υλικά

για 22 μέτρια κρουασάν
1/2 ποτήρι νερού χλιαρό γάλα 120 γρ
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό και 1 ασπράδι(κρατάμε τον κρόκο για να αλείφουμε από πάνω)
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο 90 γρ
1κσ ζάχαρη
1κγ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά.
1/2κιλου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επάλειψη

1 κροκός αυγού
1 κσ γάλα φρέσκο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα τη μαγιά το αυγό και το ασπράδι το γιαούρτι το λάδι αλάτι ζάχαρη 

Χτυπάμε να ανακατευτούν τα υλικά μας... Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι
 και με το γάντζο χτυπάμε  για 2με 3 λεπτά. 



Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου ,σε ζεστό μέρος.Μην περιμένετε να φουσκώσει πολύ, είναι κρύα τα υλικά μας. Μια ώρα είναι αρκετή, όχι παραπάνω. Περνάμε στο επόμενο στάδιο. 


      Ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο με ένα χοντρό πλάστη,κόβουμε με το μαχαίρι όπως τα κρουασάν. 
 Βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε , ζαμπόν κασέρι σάλτσα ντομάτας,κοτόπουλο ,τυρί φέτα,λουκάνικο με μοτσαρελα.... τυλίγουν όπως τα κρουασάν αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για ένα τέταρτο.

Γαλοπούλα- μπέικον-κασέρι



Λουκάνικο μοτσαρελα




Τυρί φέτα



Τυλίγουν όπως τα κρουασάν αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για ένα τέταρτο.Εδώ, θα δουλέψουμε τη ζύμη και θα δείτε ότι θα φουσκωσουν αμέσως. 

Πριν το ψήσιμο τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα, ρίχνουμε σουσάμι.


 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου ανάλογα με το σχήμα που θα δώσουμε. 

Μπορούμε να τα κάνουμε και γλυκά με μαρμελάδα ή μερεντα, γίνονται εξίσου νόστιμα
Η ζύμη βγάζει 22 μέτρια κρουασάν ένα ταψί κουζίνας. 
------------------------------------------------------------

Πνευματικά δικαιώματα ©2023 2024 

Απαγορεύεται η αντιγραφή ή αναδημοσιευση της συνταγής ή μέρος αυτής χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

-------------------------------------------------------------

                          Καλή επιτυχία

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Translate

Facebook

Mpaxari & kanela

Follow

Συντομογραφίες

κ.γ (κουταλάκι του γλυκού) κ.σ (κουταλιά της σούπας) Αλεύρι γοχ (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) φλ (φλιτζάνι) Ltr (λίτρο)
Protected by Copyscape

ABOUT ME

Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΜΕ

ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;

  • Μπισκοτόγλυκο
  • Εκμέκ παγωτό
  • Πορτοκαλόπιτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • Φλογέρες κουρού
  • Τορτελίνια φούρνου
  • Πατσάς με ποδαράκια και κεφάλι χοιρινό
  • Πατάτες με λουκάνικα στο φούρνο
  • Cheesecake μαρμπρέ
  • Καρυδάκια
  • Μπουρεκάκια με ανθότυρο και φέτα

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ

νηστισιμα 191 Γλυκά 129 νηστίσιμα φαγητά 70 φαγητά 69 Πίτες-πιτάκια 67 Κεικ 54 νηστίσιμα γλυκά 51 Ζύμες 50 Αλάδωτα 43 Αρτοσκευάσματα 36 κουλουράκια-βουτήματα 33 Ζυμαρικά 30 Θαλασσινά 30 Σιροπιαστά 25 ορεκτικά 25 Πουλερικά 24 παγωτά 23 σοκολάτα 23 Κιμάς 22 Χοιρινο 18 Γλυκά κουταλιού 17 Μοσχάρι 15 Σούπες 14 κεράσματα 14 Οσπρια 13 Σνακ 13 τυριά 13 χριστούγεννα 13 Ρύζι 12 Τσουρέκια 12 πατάτες 12 Λαδερά 11 Σάλτσες 11 Χρήσιμα 11 Αυγά 10 Σαλάτες 10 πασχαλινά 10 light 8 Μαρμελάδες 8 Μπριος 7 Μανιτάρια 6 παντεσπάνι 6 Ντιπς 5 κρουασαν 5 σαντιγί 5 Μπεσαμέλ 3 σφολιάτα. 3 σόγια 3 Αρνι 2 Σνακ. 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Συνολικές προβολές σελίδας

Powered By Blogger
Protected by Copyscape

Σελίδες

mpaxari & kanela

Widget by EmbedSocial→

Copyright © mpaxari & kanela. Designed by OddThemes