mpaxari & kanela

  • Home<
  • Άρτος
  • Εποχιακά
  • Μαγειρεύουμε
    • Γλυκά
    • Ζυμαρικά
    • θαλασσινά
    • κέικ
    • κεράσματα
    • κουλούρια
    • παγωτά
    • τσουρέκια
    • πουλερικά
    • χοιρινό
    • κιμάδες
    • όσπρια
  • Νηστίσιμα
  • Αλάδωτα


Φακές σούπα


Δροσερό και εύκολο παγωμένο γλύκισμα με 3 υλικά, τα μπισκότα που αγαπάτε γάλα ζαχαρούχο κρέμα γάλακτος και σε λίγες ώρες έχετε ένα υπέροχο δροσερό και νόστιμο παγωτακι 🍦
  
Θα χρειαστείς : 

✔️500 ml φυτική κρέμα γάλακτος 
✔️400 γρ γάλα ζαχαρούχο
✔️400 γρ γάλα εβαπορέ
✔️1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ
✔️τρούφα ή σοκολάτα τριμμένη για έξτρα γεύση αν θες.

Εκτέλεση 

➡️Για να φτιάξουμε το παγωτό θα χρειαστούμε ένα ταψί 20✖️25 ή ένα τετράγωνο μπολ.

1️⃣Αρχικά στρώνουμε τα μισά μπισκότα στο ταψί και στη συνέχεια χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ για λίγο ίσα ίσα να γίνει σαν γιαούρτι .

2️⃣ Προσθέτουμε εναλλάξ τα δύο γάλα,το ζαχαρούχο και το εβαπορέ και χτυπάμε μέχρι να αφτρατέψει η κρέμα.

3️⃣Ρίχνουμε την τρούφα και την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

4️⃣ Απλώνουμε την κρέμα στο ταψί με τα μπισκότα και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα μπισκότα.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη  λίγες ώρες να παγώσει!!!!

5️⃣ Μπορείς να παραλείψεις την τρούφα και τη σοκολάτα και να προσθέσεις κομμάτια από γλυκό του κουταλιού ή απλά λίγο λικέρ και να δώσεις μια νότα δροσιάς στο παγωτό.





Υλικά


850 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml γάλα χλιαρό
1/2 κούπας τσαγιού σπορέλαιο
2 φακελάκι μαγιά
1αυγό & 1 ασπράδι
40γρ ζάχαρη
1 κ.γ.αλάτι
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Γέμιση

4κσ βούτυρο λιωμένο
2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
3 κσ κανέλα

Κρέμα


5 κ.σ τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφειας
5κσ γάλα ζαχαρούχο
5 κσ γάλα φρέσκο

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, μισό φλιτζάνι περίπου, τη μαγιά, λίγο αλεύρι και λίγη ζάχαρη να πιάσουμε προζύμι ,και το αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει . Σε μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα τη ζάχαρη το αυγό ,το ασπράδι το λάδι τη φουσκωμένη μαγιά και το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη και πολύ αφράτη ζύμη ,την αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα. Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε στη μέση, ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο στο μέγεθος ταψιού κουζίνας και ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο με ένα πινέλο να παει σε όλη την επιφάνεια και πασπαλιζουμε με  κανελοζαχαρη.Το ίδιο κάνουμε και το υπόλοιπο  ζυμαράκι.Κλείνουμε στρίβοντας το σε ρόλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λεπτές φέτες. Τα απλώνουμε   σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε τα ρολακια μας να φουσκώσουν για μισή και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ζεστά όπως είναι τα ρίχνουμε την κρέμα..

Για την κρέμα χτυπάμε τα τρία υλικά ζαχαρούχο, τυρί κρέμα και γάλα, για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα υλικά..

                                           Καλή επιτυχία!!!

Με το ίδιο ζυμαράκι κάνουμε και αλμύρα ρολακια με σάλτσα ζαμπόν κασέρι...












Τσουρέκι παγωτό


Παγωτό

Υλικά


500 γρ κρέμα γάλακτος 

400 ml γάλα εβαπορέ ή φρέσκο 

400 γρ γάλα ζαχαρούχο 

1 μέτριο τσουρέκι σε φέτες 

Σιρόπι

350 ml νερό 

380 γρ ζάχαρη 


Σιρόπι

350 ml νερό

380 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι γιατί θα το ρίξουμε χλιαρό στο τσουρέκι μας 
Βράζουμε νερό και ζάχαρη για 5 λεπτά. 

Βάζουμε τις φέτες του τσουρεκιου στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τις φέτες στη φριγανιερα. 

Θριματιζουμε το σιροπιαστό τσουρέκι και το αφηνστην άκρη. 

Ετοιμάζουμε το παγωτό :Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και προσθέτουμε εναλλάξ τα δύο γάλατα ζαχαρούχο και εβαπορέ ή φρέσκο. Ανακατεύουμε στο μείγμα το σιροπιαστό τσουρέκι ή το βάζουμε σαν βάση και από πάνω ρίχνουμε το παγωτό. Όπως κι αν το κάνουμε βγαίνει το ίδιο νόστιμο. 

Βάζουμε στην κατάψυξη για λίγες ώρες και απολαμβάνουμε!!!!!! 



Διαβάστε περισσότερα: https://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/tsoyreki-pagoto/


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
Υλικά
7 αυγά
325 γρ βούτυρο ή φυτινη
1 φακελάκι αμμωνία
1 φακελάκι μπεικιν
2 βανίλιες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λεμόνι χυμός
1/2 κούπα (νες ) γάλα χλιαρό
500 γρ ζάχαρη
1 κιλο αλεύρι και ίσως πάρει λίγο ακόμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατεψει καλά προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.Σε ενα μπολακι ρίχνουμε το γάλα και το λεμόνι και διαλύουμε την αμμωνία και το ρίχνουμε στο μίγμα .Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθετουμε σιγά σιγά το αλεύρι και  ζυμώνουμε με τα χέρια μας.Η ζύμη μας πρέπει να είναι αφράτη και μαλακή ,ίσως εκεί χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Πλάθουμε σε ότι σχέδιο μας αρέσει η στη μηχανή για κουλούρια, πριν τα ψήσουμε αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νεράκι. Προθερμαινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  πάνω κάτω και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απο το μέγεθος που θα δώσουμε. Δεν θέλουν πάνω από 13 με 15 λεπτά. Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στον αέρα ψήνονται ομοιόμορφα, τραγανά απ έξω και αφράτα μέσα...
Καλή επιτυχία.


 Κόκκινα αυγά <Περδίκες>
Το βάψιμο των αυγών είναι κατεξοχήν πασχαλινό έθιμο και γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Γιαυτό το λόγο ονομάζεται κόκκινη Πέφτη ή κοκκινοπέφτη και συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το τσούγκρισμα των πασχαλινων αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού...
 Σύμφωνα δε με την λαϊκή παράδοση τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στην εξής ιστορία «…Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».
Άλλη παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς που φύλαγαν το γιο της, το Χριστό, για να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στ' αυγά αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πρώτο από τα βαμμένα αβγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.
Κόκκινα αυγά με φύλλα.. Περδίκες, έτσι λέμε στο χωριό μου Μηλεα Ελασσόνα τα κόκκινα αυγά βαμμένα με φύλλα λουλουδιών, φύλλα μαιντανου...

Θα χρειαστούμε

Αυγά
Καλσόν
 φύλλα από μαϊντανό
Λουλούδια
Βαφή αυγών

Εκτέλεση

Για καλύτερη ευκολία τοποθετούμε τα υλικά μας σε ένα πάγκο...
Τα αυγα μας να είναι καλά πλυμένα καθώς και τα φύλλα των λουλουδιών.. Μπορούμε να βάλουμε και ουρές από φρέσκο κρεμμύδακι, κρεμμύδι φύλλα,πράσινα φυλλα από τριαντάφυλλο, από σέλινο...
Αφού έχουμε βράσει τα αυγα μας σε σιγανή φωτιά να μην σπάσουν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.. Παίρνουμε το φύλλο μαϊντανου το βρέχουμε και το βάζουμε πάνω στο αυγό σαν αυτοκόλλητο, μπορούμε να βάλουμε και 2 αντικριστά ή 3 φύλλα περιμετρικά.. Παίρνουμε τώρα ένα κομμάτι καλσόν και δένουμε το αυγό πολύ σφιχτά και με προσοχή μην φύγει το φύλλο από τη θέση του. Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και λουλούδια μέχρι να τελειώσουν όλα τα αυγα..Τα κρεμμυδοφυλλα τα τυλίγουμε γύρω γύρω σε όλη την επιφάνεια του αυγου και περνάμε προσεκτικά το καλσόν...
Αφού τελειώσουμε τοποθετούμε τα αυγα στην κόκκινη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες.. Τα βγαζουμε στη συνέχεια στον πάγκο μας σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν καλά.. Τα ξετυλίγουμε και λαδώνουμε...
Καλή επιτυχία.






Τυροπιταρια ή πατατοπιταρια..

Η γιαγιά μου τα έφτιαχνε με το ζυμαράκι για πίτα... Άνοιγε το ζυμαράκι πετούσε λίγο τυρί τριμμένο μέσα και τα τηγανιζε στη σόμπα... σαν πρόφταση  μέχρι να ψηθεί η πίτα... Παίρναμε κάνα δυο στο χέρι και συνεχιζαμε το παιχνίδι....


Κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιου 🍊




Κλασικά κι αγαπημένα κουλουράκια νηστίσιμα ευωδιαστά και μυρωδάτα.

Υλικά


1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
3 κγ μπεικιν
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι γοχ (περίπου) 


Εκτέλεση :


Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη να διαλυθεί προσθέτουμε το χυμό το ξύσμα και σιγά σιγά το αλεύρι.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι. Αφήνουμε το μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι μας ώστε να μην κολλάει. Δεν θέλει πολύ παίδεμα. Παίρνουμε με τα χέρια μας λίγη ζύμη όσο περίπου ένα καρύδι και πλάθουμε πλεξούδες μικρές ή ότι σχήμα μας αρέσει. Τα αραδιαζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Περίπου 13 με 15 λεπτά. Ο δικός μου φούρνος είναι λίγο προβληματικός και γιαυτό το λόγο δεν μπορώ να υπολογίσω 
ακριβώς το χρόνο ψησίματος. Αν θέλουμε πριν το ψήσιμο τα παίρναμε από κανελοζαχαρη.

Καλή επιτυχία!!!!




Η ζαχαρόπαστα είναι μια πολύ γλυκιά βρώσιμη ζύμη ζάχαρης, που συνήθως γίνεται από ζάχαρη και γλυκόζη. Μερικές φορές αναφέρεται ως κόμμι ζάχαρης ή πάστας, αλλά δεν πρέπει να μπερδευτεί με το φοντάν (είδος γλάσου, αγγ. fondant). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τούρτες, να σχηματίσει χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει διακοσμητικά για κέικ, και για πολλές άλλες χρήσεις. Η ζαχαρόπαστα πωλείται σε λευκό και σε άλλα χρώματα. Η λευκή έκδοση μπορεί εύκολα να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Σχεδόν κάθε χρώμα μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο.

 Ζαχαροπαστα

Προετοιμασία 

1 κιλό ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 κούπα νερό
20γρ ζελατίνη σε σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη ζελατίνη .
"Προσθέτουμε τη γλυκόζη ,βάζουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί και το κατεβάζουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το υγρό μείγμα . Ανακατεύουμε με κουτάλι στην αρχή γιατί καίει και μετά δουλεύουμε με το χέρι μας να πάρει όλη τη ζάχαρη .
Δεν θέλει πολύ δουλειά είναι πολύ πολύ εύκολο .Στον πάγκο μας ρίχνουμε λίγη άχνη και δουλεύουμε λίγο ακόμα τη ζαχαροπαστα. Αν θέλουμε να τη χρωματίσουμε ρίχνουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και δουλεύουμε λίγο μέχρι να πιαστεί το χρώμα.
Αν δεν τη χρειαστούμε αμέσως τη ζαχαροπαστα την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ντουλάπι μας η στο ψυγείο . κρατάει τρεις μέρες μετά πετρώνει.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας και τη χρωματιζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.Για να ανοίξουμε το φύλλο θα μας χρειαστεί ένας πλάστης και κουπ πατ για τα σχήματα











ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



Τσουρεκαρεεεες... Απλά φανταστικαααα.. Τσουρέκια νηστίσιμα και αφρατα;;; ναι γίνεται.. Χωρίς κόπο χωρίς σχεδόν ζημωμα με τα χεράκια μας... και σε λίγη ώρα έχουμε τα ωραιότερα τα νοστιμότερα και τα πιο αφρατα τσουρέκια που έχετε φάει ποτέ...και το καλύτεροοοο μένουν για μέρες αφρατα σαν την πρώτη μέρα...

Συνταγή και εκτέλεση βήμα βήμα..

Υλικά


2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια

200γρ μάγια νωπή

1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο(260ml)

1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού(260 ml)

1,5 ποτήρι ζάχαρη(370 γρ)

1 κγ μαχλεπι

1 κγ κακουλε

3 ποτήρια χλιαρό νερό (810 ml)

Επάλειψη


1 κούπα νερό

3 κσ ζάχαρη

Εκτέλεση βήμα βήμα







Σε 3 ποτήρια χλιαρό νερό(810ml) διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.







Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι τη ζάχαρη το χυμό το μαχλεπι και το κακουλε








10 λεπτά αργότερα η μαγιά έχει φουσκώσει








Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με το λάδι ζάχαρη μαχλεπι κακουλε και ανακατεύουμε








Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.








Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι διπλώνουμε τη ζύμη μας... δεν ζυμώνουμε,αλλα διπλώνουμε με κινήσεις απο κάτω και προς τα μέσα .








Η ζύμη μας λίγα λεπτά αργότερα εχει αυτή την όψη .Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για 45 με 50 λεπτά.








50 λεπτά αργότερα η ζύμη μας ειναι έτοιμη.








Ζυμώνουμε σε πλέξεις και αλείφουμε με ζάχαρο νερό πριν τα ψήσουμε. Φουρνίζουμε αμέσως ,θα φουρκωσουν καθώς θα ψήνονται .








Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για 25 περίπου λεπτά








ΑΦΡΑΤΑ και με ίνες!!!!!!!!




Follom me on Instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb  Μπαχάρι και κανέλα  για να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 




Δείτε την αρχική συνταγή :Μπαχάρι και κανέλα
Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό). Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κυρίως).

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Translate

Facebook

Mpaxari & kanela

Follow

Συντομογραφίες

κ.γ (κουταλάκι του γλυκού) κ.σ (κουταλιά της σούπας) Αλεύρι γοχ (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) φλ (φλιτζάνι) Ltr (λίτρο)
Protected by Copyscape

ABOUT ME

Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΜΕ

ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;

  • Μελιτζανάκια τουρσί
  • Κασερόπιτα σουφλέ
  • Κοτόπιτα χωρίς φύλλα
  • Τορτελίνια φούρνου
  • Πιπεριές Φλώρινης τουρσί
  • Σοκολατάκια Bounty
  • Μελιτζάνες παπουτσάκια
  • ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Cheesecake
  • Πιπεριές στην κατάψυξη

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ

νηστισιμα 192 Γλυκά 131 νηστίσιμα φαγητά 70 Πίτες-πιτάκια 69 φαγητά 69 Κεικ 54 Ζύμες 51 νηστίσιμα γλυκά 51 Αλάδωτα 43 Αρτοσκευάσματα 37 κουλουράκια-βουτήματα 33 Ζυμαρικά 30 Θαλασσινά 30 Σιροπιαστά 25 ορεκτικά 25 Πουλερικά 24 παγωτά 23 σοκολάτα 23 Κιμάς 22 Χοιρινο 18 Γλυκά κουταλιού 17 Μοσχάρι 15 Σούπες 14 κεράσματα 14 Οσπρια 13 Σνακ 13 τυριά 13 χριστούγεννα 13 Ρύζι 12 Τσουρέκια 12 πατάτες 12 Λαδερά 11 Σάλτσες 11 Χρήσιμα 11 Αυγά 10 Σαλάτες 10 πασχαλινά 10 light 8 Μαρμελάδες 8 Μπριος 7 Μανιτάρια 6 παντεσπάνι 6 Ντιπς 5 κρουασαν 5 σαντιγί 5 Μπεσαμέλ 3 σφολιάτα. 3 σόγια 3 Αρνι 2 Σνακ. 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Συνολικές προβολές σελίδας

Powered By Blogger
Protected by Copyscape

Σελίδες

mpaxari & kanela

Widget by EmbedSocial→

Copyright © mpaxari & kanela. Designed by OddThemes