Κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιου 🍊
Κλασικά κι αγαπημένα κουλουράκια νηστίσιμα ευωδιαστά και μυρωδάτα.
Υλικά
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
3 κγ μπεικιν
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι γοχ (περίπου)
Εκτέλεση :
Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη να διαλυθεί προσθέτουμε το χυμό το ξύσμα και σιγά σιγά το αλεύρι.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι. Αφήνουμε το μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι μας ώστε να μην κολλάει. Δεν θέλει πολύ παίδεμα. Παίρνουμε με τα χέρια μας λίγη ζύμη όσο περίπου ένα καρύδι και πλάθουμε πλεξούδες μικρές ή ότι σχήμα μας αρέσει. Τα αραδιαζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Περίπου 13 με 15 λεπτά. Ο δικός μου φούρνος είναι λίγο προβληματικός και γιαυτό το λόγο δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς το χρόνο ψησίματος. Αν θέλουμε πριν το ψήσιμο τα παίρναμε από κανελοζαχαρη.
Καλή επιτυχία!!!!
Η ζαχαρόπαστα είναι μια πολύ γλυκιά βρώσιμη ζύμη ζάχαρης, που συνήθως γίνεται από ζάχαρη και γλυκόζη. Μερικές φορές αναφέρεται ως κόμμι ζάχαρης ή πάστας, αλλά δεν πρέπει να μπερδευτεί με το φοντάν (είδος γλάσου, αγγ. fondant). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τούρτες, να σχηματίσει χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει διακοσμητικά για κέικ, και για πολλές άλλες χρήσεις. Η ζαχαρόπαστα πωλείται σε λευκό και σε άλλα χρώματα. Η λευκή έκδοση μπορεί εύκολα να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Σχεδόν κάθε χρώμα μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο.
Ζαχαροπαστα
Προετοιμασία
1 κιλό ζάχαρη άχνη1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 κούπα νερό
20γρ ζελατίνη σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη ζελατίνη ."Προσθέτουμε τη γλυκόζη ,βάζουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί και το κατεβάζουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το υγρό μείγμα . Ανακατεύουμε με κουτάλι στην αρχή γιατί καίει και μετά δουλεύουμε με το χέρι μας να πάρει όλη τη ζάχαρη .
Δεν θέλει πολύ δουλειά είναι πολύ πολύ εύκολο .Στον πάγκο μας ρίχνουμε λίγη άχνη και δουλεύουμε λίγο ακόμα τη ζαχαροπαστα. Αν θέλουμε να τη χρωματίσουμε ρίχνουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και δουλεύουμε λίγο μέχρι να πιαστεί το χρώμα.
Αν δεν τη χρειαστούμε αμέσως τη ζαχαροπαστα την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ντουλάπι μας η στο ψυγείο . κρατάει τρεις μέρες μετά πετρώνει.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας και τη χρωματιζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.Για να ανοίξουμε το φύλλο θα μας χρειαστεί ένας πλάστης και κουπ πατ για τα σχήματα
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Τσουρεκαρεεεες... Απλά φανταστικαααα.. Τσουρέκια νηστίσιμα και αφρατα;;; ναι γίνεται.. Χωρίς κόπο χωρίς σχεδόν ζημωμα με τα χεράκια μας... και σε λίγη ώρα έχουμε τα ωραιότερα τα νοστιμότερα και τα πιο αφρατα τσουρέκια που έχετε φάει ποτέ...και το καλύτεροοοο μένουν για μέρες αφρατα σαν την πρώτη μέρα...
Συνταγή και εκτέλεση βήμα βήμα..
Υλικά
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
200γρ μάγια νωπή
1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο(260ml)
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού(260 ml)
1,5 ποτήρι ζάχαρη(370 γρ)
1 κγ μαχλεπι
1 κγ κακουλε
3 ποτήρια χλιαρό νερό (810 ml)
Επάλειψη
1 κούπα νερό
3 κσ ζάχαρη
Εκτέλεση βήμα βήμα
Σε 3 ποτήρια χλιαρό νερό(810ml) διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι τη ζάχαρη το χυμό το μαχλεπι και το κακουλε
10 λεπτά αργότερα η μαγιά έχει φουσκώσει
Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με το λάδι ζάχαρη μαχλεπι κακουλε και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι διπλώνουμε τη ζύμη μας... δεν ζυμώνουμε,αλλα διπλώνουμε με κινήσεις απο κάτω και προς τα μέσα .
Η ζύμη μας λίγα λεπτά αργότερα εχει αυτή την όψη .Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για 45 με 50 λεπτά.
50 λεπτά αργότερα η ζύμη μας ειναι έτοιμη.
Ζυμώνουμε σε πλέξεις και αλείφουμε με ζάχαρο νερό πριν τα ψήσουμε. Φουρνίζουμε αμέσως ,θα φουρκωσουν καθώς θα ψήνονται .
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για 25 περίπου λεπτά
ΑΦΡΑΤΑ και με ίνες!!!!!!!!
Follom me on Instagram
Follow me on Facebook
Ελάτε στην ομάδα μας στο fb Μπαχάρι και κανέλα για να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!!
Δείτε την αρχική συνταγή :Μπαχάρι και κανέλα
Δείτε την αρχική συνταγή :Μπαχάρι και κανέλα
Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό). Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κυρίως).
Τιραμισού
Το τιραμισού είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι (Friuli) και Βένετο (Veneto). Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας μια βάση από μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες παραλλαγές, η κρέμα είναι επίσης αρωματισμένη με λικέρ.(Wikipedia)
Ταψί 35×24
Υλικά
2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ1 φακελάκι garni
180 ml φρέσκο γάλα
300 ml γάλα ζαχαρούχο
400 γρ τυρί κρέμα μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφεια
2 κούπες δυνατό καφέ εσπρέσο
2κσ άγλυκο κακάο
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ το φακελάκι της σκόνης σαντιγί με τα 180 ml γάλα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Επίσης, χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα το τυρί κρέμα με τα γάλα ζαχαρούχο για 1 λεπτό.
Σταματάμε και ενσωματώνουμε στη σαντιγί το χτυπημένο τυρί κρέμα ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
Σε βάθη πιάτο βάζουμε τον εσπρέσο και με γρήγορες κινήσεις βουτάμε τα μπισκότα στον καφέ και δημιουργούμε μια στρώση.
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας.
Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση μπισκότα και την υπόλοιπη κρέμα.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει για 4 ώρες και πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο.
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Με τα χρόνια όμως έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε ζύμη ψωμιού με μαγιά ή προζύμι.
Τσουρέκια
Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο....Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek..
Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.... το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.
Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής,Πλεξούδα,Κουλούρα,Μπάλα
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε συνήθως ειναι βούτυρο γάλακτο, βούτυρο αγελάδας,φρέσκο γάλα, ζάχαρη, αυγά,μαχλέπι,μαστίχα τριμμένη,νερό χλιαρό,μαγιά νωπή,αλεύρι και αμύγδαλο για την επιφάνεια.Το τσουρέκι παρασκευάζεται με την προσθήκη αρωματικών υλικών όπως η μαστίχα η οποία αποτελεί ρητίνη από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus, var. Chia),το μαχλέπι το οποίο αποτελείται από αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της άγρια κερασία, το οποίο ονομάζεται (μαχλέπι|Μαχλέπι),κάρδαμο και βανίλια.
https://el.wikipedia.org.
Τα δικά μου τσουρέκια ή λαμπροκούλουρα...ισως τα πιο νόστιμα κι αφράτα τσουρέκια που εχώ φάει ποτε.Τη συγκεκριμένη συνταγή είναι της Βεφας με πολλές παραλλαγές δικές μου, την εχω και τη φτιάχνω πάνω απο 16 χρόνια.....
Υλικά
2 κιλά αλεύρι δυνατό ή αλεύρι για τσουρέκια200γρ νωπή μαγιά
340 ml νερό χλιαρό
800 γρ ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλεπι
2 κουταλάκια γλυκού κακουλε
8 αυγά μέτρια
230 ml γάλα (το αφήνουμε για λίγο έξω απο το ψυγείο )
350 γρ βούτυρο αγελαδινό (ζεστό )
επάλειψη
2 κρόκους αυγού
ελάχιστο νεράκι
αμύγδαλο φίλε
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι 3 με 4 κουταλιές περίπου να κάνουμε εναν πηχτό χυλό ,το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (θέλει πάνω απο μισή ώρα)
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη ,το γάλα ,τα αρωματικά και τα αυγά
και χτυπάμε λίγο με το μίξερ ισα να ανακατευτούν τα υλικά μας.
Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στη λεκάνη με τα ανακατεμένα υλικά και ανακατεύουμε με το χερι μας να ενωθούν όλα μαζί,
,ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και κάνουμε διπλώματα ,απο πάνω και προς τα μέσα πάντα, ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.
(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ),
θέλει λιγη ωρα δίπλωμα η ζύμη μας,ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ..... Πιστέψτε με τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσει. Στη συνέχεια παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας
και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο . δεν περιμένουμε να απορροφηθεί το βούτυρο για να ρίξουμε το επόμενο ,όσο φουσκώνει η ζύμη μας θα τραβάει και το βούτυρο . η ζυμη μας με το βούτυρο θα ειναι κάπως υγρή αλλα δεν μας πειράζει είπαμε ...οσο φουσκώνει την τραβάει.
Εδώ τώρα θέλει υπομονή ,αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 4 ώρες και πάνω. Μπορούμε να τα αφήσουμε και όλη τη νύχτα, είναι ακόμα καλύτερα.
Μετά το 4ωρο χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ισα κομμάτια και τα πλάθουμε πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε σκεπασμενεςγια 3 τέταρτα να
φουσκώνουν ξανά πριν τα ψήσουμε... προθερμαινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο .πριν τα φουρνισουμε τα αλειψουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .απα πάνω ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο ή σουσάμι
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμους για 30 με 35 λεπτακια ανάλογα με το μέγεθος τα μικρότερα σε σχήμα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτα
Η συνταγή βγάζει 6 μεγάλα ή 8 μεσαία τσουρέκια. Καλή επιτυχία!!!
Διαβάστε περισσότερα: https://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/paschalina-tsoyrekia/
Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι 🍊🍊
Υλικά
250γρ βιταμ2 κούπες τσαγιού ζάχαρη(350 γρ)
4 αυγά
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό ή μια κούπα γάλα
εβαπορέ
2 πορτοκάλια ολόκληρα μικρά ή ένα μεγάλο
400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του!!! ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 φακελάκι μπέικιν
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βιταμ να αφρατεψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια ενα ενα τα αυγά... μετά το γιαούρτι εναλλάξ με το αλευρι... Τώρα πλένουμε τα 2 πορτοκάλια κι όπως είναι με τη φλούδα τους τα κόβουμε στα 5 και τα πολτοποιουμε στο μουλτι. Βουτυρώνουμε μια φόρμα [ τη βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το βιταμ ]Αλευρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα . Ψήνουμε στους 180 βαθμους για περίπου 45-50 λεπτά της ώρας.Μην σας φοβίζει το ολόκληρο πορτοκάλι, θα δείτε ότι δίνει φοβερή γεύση στο κέικ και επίσης το κάνει πιο αφράτο....
Καλή επιτυχία...
Σαλαταρα με μαρούλι και κοτόπουλο!!!!!
Υλικά:
1/2 στήθος κοτόπουλο βραστό ή ψητό (η τα περισσεύματα απ το μεσημεριανό.1 μπουκετακι μαρούλι τριμμένο
170 γρ καλαμπόκι (1 μικρή κονσέρβα) 🌽
60 γρ κεφαλοτυρι
1 μεγάλο κριθινο παξιμάδι (ελαφρώς βρεγμένο)
2 κσ ελαιόλαδο
1 κσ ξύδι
2 κσ μαγιονέζα
2 κγ μουστάρδα
1 κγ κέτσαπ
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ πάπρικα
1/2 κγ σκόνη λαχανικών
Εκτέλεση :
Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε το τριμμένο μαρούλι το βρεγμένο παξιμάδι τριμμένο, το κοτόπουλο το καλαμπόκι και το κασέρι και το λαδοξυδο . Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στο μπαλάκι με τη μαγιονέζα τη μουστάρδα και το κέτσαπ ανακατεύουμε και τα προσθετουμε στη σαλάτα. Από πάνω αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο τριμμένο κασέρι.Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι....
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1836250379997483&id=1721888121433710
Follow
Συντομογραφίες
κ.γ=κουταλάκι του γλυκού
κ.σ=κουταλιά της σούπας
Αλεύρι γοχ =αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλ=φλιτζάνι
Ltr=λίτρο
ABOUT ME
Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">
ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ
νηστισιμα
163
Γλυκά
100
νηστίσιμα φαγητά
60
φαγητά
60
Κεικ
48
Πίτες-πιτάκια
44
νηστίσιμα γλυκά
44
Αλάδωτα
38
Ζύμες
38
κουλουράκια-βουτήματα
30
Αρτοσκευάσματα
29
Θαλασσινά
26
σοκολάτα
23
παγωτά
19
Ζυμαρικά
18
Σιροπιαστά
18
ορεκτικά
17
Κιμάς
16
Πουλερικά
15
Οσπρια
13
Σούπες
13
Γλυκά κουταλιού
12
Μοσχάρι
12
Τσουρέκια
12
τυριά
12
χριστούγεννα
12
Σνακ
11
Ρύζι
10
Σάλτσες
10
Χοιρινο
10
πασχαλινά
10
πατάτες
10
light
8
Λαδερά
8
Σαλάτες
8
Χρήσιμα
8
Αυγά
7
Μαρμελάδες
7
Μπριος
7
κεράσματα
7
παντεσπάνι
6
Μανιτάρια
5
κρουασαν
5
Ντιπς
4
σαντιγί
4
σφολιάτα.
3
σόγια
3
Μπεσαμέλ
2
Αρνι
1
Σνακ.
1
Φόρμα επικοινωνίας
Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.