Το ζυμαράκι θα το λατρέψετε, γίνεται γλυκό κι αλμύρο.. Αν αφαιρέσουμε την περισσότερη ζάχαρη και κρατήσουμε 1κσ μπορούμε να κάνουμε αλμύρα Μπριος με γέμιση τυρί ζαμπόν κασέρι ή ότι άλλο μας αρέσει... Αν στην αρχική ζύμη προσθέσουμε από μισό κγ μαχλεπι και κακουλε κάνουμε υπέροχα τσουρέκια... Αν ανοίξουμε φύλλο σαν πίτσα και κόψουμε τριγωνακια έχουμε αφρατα κρουασάν...
Τόσο εύκολα που θα ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους 🍬🍭
Εγω σήμερα τα έφτιαξα γλυκά..
Υλικά :
450 γρ αλεύρι γ. ο. χ1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας γιαούρτι
3/4 κούπας γάλα χλιαρό
1 αυγό
1 ασπράδι
1 φακελάκι μαγιά
Εκτέλεση
Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά..Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το λαδι τη ζάχαρη και χτυπάμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε το αυγο ολόκληρο και το ασπράδι(τον κρόκο δεν τον πετάμε) το γάλα με τη μαγιά. Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.. Εδώ συνεχίζουμε με το χέρι μας ή με το γάντζο για ζύμωμα... Δεν θέλει πολύ, εξάλλου θα το δούμε αμέσως ότι ειναι αφράτο... Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 3 τέταρτα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο..
Ξεφουρκωνουμε το ζυμαράκι με την παλάμη μας και με ένα πλάστη ανοίγουμε χοντρό φύλλο.. Κόβουμε στρογγυλά με μια κούπα ή στρογγυλό τσερκι. Εδώ μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
Αφήνουμε για 10 λεπτά και πριν φουρνίζουμε αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε αφού τον αραιωσουμε με λίγο γάλα.. Ψήνουμε στους 180 βαθμους μέχρι να πάρουν χρυσό κόκκινο χρώμα. Μολις τα βγάλουμε τα γεμίζουμε με μερεντα ή μαρμελαδα και απολαμβάνουμε..