Μανέστρα αλάδωτη
Μιας και διανύουμε την περίοδο της μεγάλης σαρακοστής ας φτιάξουμε κι ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό αλλά χωρίς το λάδι. Μην το φοβηθείτε είναι χιλιονοστιμο.
Υλικά
2 κούπες μανεστρα
2 κσ πελτε ντομάτας κ 1 κούπα νερό για αραίωμα
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά πράσινη
1 /2 κόκκινη πιπεριά
Αλάτι πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
7 κούπες νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και το νερό που θα ρίξουμε καλό είναι να είναι ζεστό.
Κοβουμε το κρεμμύδι με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τις πεπεριες
Αραιώνουν τον πελτε σε μια κούπα νερό και τον βάζουμε να κάψει σε μια κατσαρόλα για 2 λεπτά Προσθέτουμε το κρεμμύδι με τις πεπεριες και τη μανεστρα . Αφήνουμε να σωταριστουν για 2 λεπτά ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει η μανεστρα μας με ελάχιστο νερό . Τη ρίγανη θα τη ρίξουμε στο τέλος αφού κλείσουμε τη φωτιά. Σερβίρετε ζέστη . Μην τη φοβηθείτε όμως και κρύα τρώγεται ευχάριστα.
Tips
Προσοχή όταν κατεβάσετε τη μανεστρα απ τη φωτιά να έχει ακόμα ζουμί και να κρατάει ελάχιστα η μανεστρα. Όσο μένει φουσκώνει Δεν θέλουμε να βράσει και να μας λασπωσει Γιαυτό τη βγάζουμε νωρίτερα απ τη φωτιά .
Καλή επιτυχία!!!!
Φιλέτο ψαριού με πατάτες στο φούρνο
Εύκολο και πολύ νόστιμο φαγητό. Συνήθως το κάνω με πέρκα ή μπακαλιάρο κατεψυγμένο. Σήμερα είχα παγκάσιους. Είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω με παγκάσιους.
Υλικά
4 φιλέτα ψαριού πέρκα ή μπακαλιάρο ή παγκασιους
5 με 6 μέτριες πατάτες
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1/4 κγ θυμάρι
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα ή 1 κούπα σάλτσα ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
Λίγα φύλλα μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι κούπα νερό
Εκτέλεση
Αν τα φιλέτα μας είναι κατεψυγμένα θα τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν καλά.
Καθαρίζουν και πλένουμε τις πατάτες μας σε κρύο νερό. Τις αραδιάζουμε κομμένες κυδωνατες σε μέτριο ταψί. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε την ντομάτα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη και προσθέτουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες το μαϊντανό,, το ελαιόλαδο και το νερό.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από της πατάτες και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά στους 200 βαθμούς ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Το ψάρι και ειδικά το φιλέτο δεν θέλει πολύ ψήσιμο και γιαυτό το βάλουμε στο τέλος. 20 λεπτά πριν γίνουν οι πατάτες, βγάζουμε το ταψί απ το φούρνο και τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω απ τις πατάτες Με ένα κουτάλι παίρνουμε σάλτσα απ το ταψί και τη ρίχνουμε πάνω απ τα φιλέτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτα ακόμα , μέχρι δηλαδή να ψηθεί και το ψάρι μας.
Καλή επιτυχία!!!!!
Κυρά σαρακοστή
Το έθιµο της κυρά Σαρακοστής είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά
έθιµα που σχετίζονται µε τη γιορτή του Πάσχα, το οποίο τείνει να
εκλείψει στις µέρες µας. Η κυρα Σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο
ηµερολόγιο για τις ηµέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Επειδή παλιά δεν είχαν τα σηµερινά ηµερολόγια για να µετρούν το
πέρασµα της νηστείας, έφτιαχναν ένα µετρητάρι. Έπαιρναν δηλαδή ένα
χαρτί και ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν µια καλόγρια , την κυρά
Σαρακοστή.
Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν µια
χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε µια γυναίκα, µε επτά πόδια, ένα για
κάθε εβδοµάδα της σαρακοστής, µε σταυρωµένα χέρια γιατί προσεύχεται
και µε κλειστό στόµα γιατί νηστεύει.
Το ηµερολόγιο αυτό συνόδευε µικρούς και µεγάλους στην νηστεία που
προηγείται της εορτής του Πάσχα.
Πηγή
http://www.matia.gr
Υλικά
3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
Μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρίφαλο ή οσπριο φακές
Εκτέλεση
Προθερμενουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς
Βάζουμε τα υλικά μας σε ενα βάθη μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη .
Απλώνουμε το ζυμάρι μας σε μια λαδοκολα, έχουμε βγάλει φωτοτυπία σε χαρτί την κυρά σαρακοστή και με τη βοήθεια ενός μαχαιριου κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε . Διακοσμούμε με ότι έχουμε γαρίφαλα για ματιά και το σχέδιο της ποδιάς και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Θέλουμε να στεγνώσει κι όχι να ψηθεί. Η ποσότητα του αλατιού είναι απαραίτητη. Δεν θα μουχλιασει.
ΠΡΟΣΟΧΉ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ!!
Λαγανά με προζύμι
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό"λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας τη Μεγάλης Σαρακοστή.Με την πάροδο των χρόνων έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε μια ζύμη ψωμιού με προσθήκη μαγιάς ή προζύμιου, μπαχαρικών και ζάχαρης ή μελιού.
Παστίτσιο με τόνο
Μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού παστίτσιου είναι η παρακάτω με τόνο.
Μια μοναστηριακή συνταγή που δοκίμασα πριν πολλά χρόνια στην Πάτρα σε ένα μοναστήρι.
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1κσ Βιτάμ
1/2 κούπα γάλα
1 φέτα τυρί
1/2 κούπα γάλα
1 φέτα τυρί
Σάλτσα τόνου
1/ 4 κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
1 κσ πελτε
Αλάτι πιπέρι
Θυμάρι
Ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο
1 /4 κούπας νερό
Μπεσαμελ
800 ml γάλα
1 κούπα αλεύρι
6 κσ Βιτάμ
1 /4 κγ μοσχοκάρυδο
1/2 κγ αλάτι
1 αυγό
1 αυγό
1/2 κούπα τριμμένο κασέρι ημισκληρο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, σουρώνουμε χωρίς να ξεπλυνουμε και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το Βιτάμ όσο είναι ζεστά ακόμα να λιώσει. Ρίχνουμε το γάλα και το τυρί και ανακατεύουμε.
Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το λάδι να κάψει ελαφρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μια πρέζα αλάτι, σωταρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα τον πελτε τη ζάχαρη και το νερό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τον τόνο στραγγισμένο και πατημένο με ένα πιρούνι να γίνει ίνες. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει Η σάλτσα μας δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αν δούμε ότι έχει υγρά βράζουμε λίγο ακόμα .
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ. Σε ένα σκεύος βάζουμε το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμενο και ανακατεμένο καλά με έναν αυγοδάρτη να μην σβολιασει. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμελ . Τέλος προσθέτουμε το βιταμ το αυγό αλάτι και μοσχοκάρυδο.Αφήνουμε να μισοκρυωσει και ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα τόνου ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμελ.
Ψηνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει η μπεσαμελ μας σκούρο χρυσάφι χρώμα.
Καλή επιτυχία.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.
Ζουμερο αφράτο γλυκό με βάση το γάλα και το ανθός αραβόσιτου, στην ουσία μια γλυκιά ψητή κρέμα. Σερβίρεται σκέτη ή με ζάχαρη άχνη και κανέλα.Θα τη φτιάξουμε τόσο απλά χωρίς φύλλο
Υλικά
2 λίτρα πρόβειο γάλα160 γρ άνθος αραβόσιτου
300 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεύρι
3 αυγά
3 βανίλιες
200 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Μπορείτε εκτός από πρόβειο γάλα να βάλετε αγελαδινό φυσικά. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και όπως είναι κρύο ακόμα ρίχνουμε το ανθός αραβόσιτου και το αλεύρι να διαλυθεί χωρίς να πιάσει γρομπαλακια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να μισοκρυωσει. Σε μέτριο ταψί βουτυρωμένο ρίχνουμε την κρέμα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει για να μπορούμε να την κόψουμε χωρίς να χαλάσει το κομμάτι. Αν θέλουμε προσθέτουμε στον πάτο του ταψιού μαζί με το βούτυρο λίγη ζάχαρη και κανέλα.Καλή επιτυχία!!!!!!!
Κοτόπιτα
Εξαιρετικά συνταγή για Κοτόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο και πλούσια γέμιση με λαχταριστή μπεσαμελ και κασέρι και τυρί φέτα.
Υλικά
Φύλλο
Για 7 φύλλα
3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι λάδι
1κγ αλάτι
1 κσ ξύδι
Γέμιση
1 κοτόπουλο βρασμένο
1 φακελάκι έτοιμο μείγμα για μπεσαμελ( +γάλα)
10 φέτες μπέικον
1 κούπα ημισκληρο κασέρι τριμμένο
1/2 κούπα τυρί φέτα
Αλάτι - πιπέρι
Θα χρειαστούμε επίσης έξτρα αλεύρι για το ανοικτών φύλλων και ελαιόλαδο για να τα λαδώνουμε.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από τη γέμιση.
Ξεψαχνίζουμε καλά το κοτόπουλο, κόβοντας το σε ίνες.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο μέσα, ρίχνουμε το κασέρι και το τυρί,το μπέικον σε κομμάτια αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα φύλλα
Σε ένα βάθη σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι το ξύδι το λάδι, αν θέλετε βάλτε μισό μισό ελαιόλαδο ηλιέλαιο, και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πετύχουμε αφράτο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 7 μπαλάκια και τα αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστούν (ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο)
Στον πάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με λεπτό πλάστη.
Θα το απλώσουμε σε μέτριο ταψί χωρίς να προεξέχει έξω, ίσα ίσα να πιάσει την επιφάνεια του ταψιού . Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο, θα το στρώσουμε κι αυτό πάνω από το πρώτο λαδώνονταν ενδιάμεσα. Μόλις στρώσουμε 4 φύλλα θα ρίξουμε το 1/3 της γέμισης . Συνεχίζουμε τώρα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο φύλλο.
Χαράζουμε την πίτα , λαδώνουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα η πίτα μας. Ζέστη ή κρύα τρώγεται το ίδιο ευχάριστα.
Καλή επιτυχία !!!!
Ρεβανί
Ρεβανί ή Ραβανί
Οπως κι αν το ονομάσουμε η γεύση μετράει . Κι αυτό είναι το ωραιότερο Ρεβανί που έφτιαξα ποτέ.Εύκολο και χωρίς μίξερ , απλά χτυπάς τα υλικά με ένα αυγοδάρτη.Φτιάξτε το και θα σας θυμίσει το αυθεντικό Βέροιας.
Υλικά
Μετράμε σε κούπα 210 ml
5 μέτρια αυγά
1 κούπα ζάχαρη 180γρ
1 κούπα ηλιέλαιο 170 ml
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 160 γρ
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 160 γρ
1 κούπα γιαούρτι 250 γρ
1 κούπα αλεύρι 110 γρ
3κγ μπεικιν παουντερ
3 βανίλιες
Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη 550 γρ
3 & 1/2 κούπες νερό 600 ml
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γιαούρτι θα το βγάλετε μισή ώρα νωρίτερα απ το ψυγείο.
Σε ένα σκεύος ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για λίγο, μέχρι να ανακατευτούν. Προσθέτουμε το λάδι το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι το μπεικιν με το αλεύρι κοσκινισμενα και τις βανίλιες.Σε βουτυρωμένο ταψί 24×32 ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά . Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου .
Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά και το βράζουμε για 8 λεπτά. Χαράζουμε το γλυκό και σιροπιαζουμε σιγά σιγά. Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι!!!!
Απόλαμβάνουμε αφού κρυώσει.
Μπάρες δημητριακών
Μπάρες δημητριακων!!!!! Απίστευτα νοστιμιες και υγιεινες, η μικρή μου ξετρελάθηκα, της έτρωγε πριν καλά καλά κρυωσουν.... Υλικά για ένα μικρό ταψακι Μπάρες δημητριακων της φίλης μου της Ιωάννας. Δεν ξέρω που τη βρήκε τη συνταγή **
Υλικά
230 γρ κουακερ....
εγώ έβαλα αυτά που έχουν σοκολάτα και κρανμπερι μέσα.
80 γρ αλεύρι
80 γρ ηλιελαιο
80γρ ζάχαρη
1 κ. γ σόδα
Χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιου
1κ.γ κανέλα.
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ενώνουν τα υλικα.
Τα αφήνουμε στο ψυγειο για 1 ώρα να παγωσουν. Μετά τα απλώνουμε σε μικρό ταψακι με λαδοκολα και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά. Προσοχή όταν τα βγάλουμε θα είναι σαν αφρατο κέικ και θα είναι πολύ μαλακό και καθώς κρυώνει θα σφίγγει. Δεν το ψήνουμε παραπάνω. Αφού κρυωσει λίγο το γυρίσουμε ανάποδα και ριχνουμε λιωμενη κουβερτούρα (εγω έβαλα 350 γρ).
Κοβουμε σε κομμάτια και απόλαμβάνουμε. Δείτε ακριβώς τη διαδικασία εδώ ....
Follow
Συντομογραφίες
κ.γ=κουταλάκι του γλυκού
κ.σ=κουταλιά της σούπας
Αλεύρι γοχ =αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλ=φλιτζάνι
Ltr=λίτρο
ABOUT ME
Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">
ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ
νηστισιμα
163
Γλυκά
100
νηστίσιμα φαγητά
60
φαγητά
60
Κεικ
48
Πίτες-πιτάκια
44
νηστίσιμα γλυκά
44
Αλάδωτα
38
Ζύμες
38
κουλουράκια-βουτήματα
30
Αρτοσκευάσματα
29
Θαλασσινά
26
σοκολάτα
23
παγωτά
20
Ζυμαρικά
18
Σιροπιαστά
18
ορεκτικά
17
Κιμάς
16
Πουλερικά
15
Οσπρια
13
Σούπες
13
Γλυκά κουταλιού
12
Μοσχάρι
12
Τσουρέκια
12
τυριά
12
χριστούγεννα
12
Σνακ
11
Ρύζι
10
Σάλτσες
10
Χοιρινο
10
πασχαλινά
10
πατάτες
10
light
8
Λαδερά
8
Σαλάτες
8
Χρήσιμα
8
Αυγά
7
Μαρμελάδες
7
Μπριος
7
κεράσματα
7
παντεσπάνι
6
Μανιτάρια
5
κρουασαν
5
Ντιπς
4
σαντιγί
4
σφολιάτα.
3
σόγια
3
Μπεσαμέλ
2
Αρνι
1
Σνακ.
1
Φόρμα επικοινωνίας
Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.