Βασιλόπιτα
Κατά το ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρεί και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους.
Υλικά
250 γρ βιτάμ
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ
3 κγ μπέικιν
1/2 κούπα τσαγιού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
Ξυσμα πορτοκαλιού
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά , προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, στη συνέχεια το γάλα αναλλαξ με το αλεύρι
και το μπέικιν και τέλος το ξύσμα και την πορτοκαλάδα. Σε μέτριο ταψάκι βουτυρομενο και αλευρωμενο ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!!
Γιορτινή Πουτίγκα
Αφρατη και λαχταριστή καρυδόπιτα ή μελαχρινή που τη λέμε εδώ στη Θεσσαλία.. Η συνταγή της μελαχρινής κρατάει πάνω από 40 χρόνια.. Απ την πεθερά στη νύφη και πάει λέγοντας, γιαυτό και η δοσολογία είναι σε κεσεδακια γιαουρτιού
Υλικά:
5 αυγά
2 κεσεδάκια ζάχαρη(400 γρ)
2 κεσεδάκια αλεύρι(260 γρ)
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικιν
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι:
3 κεσεδάκια ζάχαρη (680 γρ)
3 κ μισό κεσεδάκια νερό (830 γρ)
Κρέμα:
1 φακελάκι γκαρνι σαντιγί
200 ml φρέσκο γάλα
1 γάλα ζαχαρούχο
800ml γάλα φρέσκο
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικης
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν,προσθέτουμε το γιαούρτι, σόδα,μπεικιν ,κανέλα ,αλεύρι,ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά και τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.ξεφορμάρουμε υστέρα απο 10 λεπτά αλλά κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί μόλις κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα να το σιροπιασουμε.
Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και όπως είναι ζεστό γυρίζουμε το κέικ ξανά στη φόρμα και σιροπιάζομαι σιγά σιγά.Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι. Το σιρόπι θα το πιει όλο, μην μας φοβίζει η ποσότητα.
Το αφήνουμε αρκετή ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ 5 λεπτά το γάλα με τη σκόνη της σαντιγης να αφρατεψει καλα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε 1 λεπτο ακόμα...
σε άλλο μπολ χτυπάμε τις 2 κρέμες ζαχαροπλαστικης με το γάλα,στη συνέχεια ενώνουμε τις κρέμες και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Απλώνουμε πανω από τη σιροπιασμενη καρυδόπιτα ολη την κρέμα.
Από πάνω στολίζουμε με καβουρδισμένο καρύδι ή αμύγδαλο.
Καλή επιτυχία!!!
Μωσαϊκό ή Σαλάμι ή κορμός
Το γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και ξυπνά αναμνήσεις και αρώματα απ τα παλιά!!!!
Κορμός στο 10 λεπτο..
Το πιο εύκολο και νόστιμο γλυκό γίνεται ώσπου να πεις κύμινο...
Υλικά :
1,5 πακέτο μπισκότα Μιράντα ή πτι-μπερ 250 γρ βιτάμ
2,5 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη1 φλυτζανάκι λικέρ ή κονιάκ
4 κσ κακάο
1/ κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 φλυτζανάκι του καφέ πορτοκαλάδα 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Χτυπαμε την άχνη με το βιτάμ σε μίξερ για 3 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κονιακ, το κακάο, τις βανίλιες και τέλος τα καρύδια. Σπάμε τα μπισκότα μας με τα χέρια μας σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1 φλιτζανακι του καφέ πορτοκαλάδα να ποτιστούν.
Ρίχνουμε το χτυπημένο μείγμα στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και στρώνουμε τον κορμό, Τυλίγουμε σε ρόλο και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει λίγες ώρες.
Το γλυκό διατηρείτε στην κατάψυξη. Το κόψουμε φέτες και το φυλάμε στην κατάψυξη αν δεν καταναλωθεί αμέσως.
Καλή επιτυχία..
Αθάνατη Ελληνική φασολάδα
Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου. Βικιπαίδεια
Υλικά
500γρ φασόλια
2 κρεμμύδια ξερά
3 μέτρια καρότα
3 κλοναρακια σέλινο
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι
1/4 κ.γ.μπουκοβο
1/2 κ.γ.ρίγανη
3 κσ πελτέ
Εκτέλεση
Αποβραδίς φουσκώνουμε τα φασόλια σε 3 λίτρα περίπου νερό
Την επόμενη ξεπλένουμε τα φασόλια και σε μεγάλη κατσαρόλα χύτρα με ..λίγο
νεράκι τα βάζουμε να πάρουν μια βράσει.Ξεπλένουμε και ρίχνουμε ξανά
νερό μέχρι τη μέση περίπου και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα, τα
καρότα κομμένα ροδέλες και το σέλινο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τα φασόλια και
αφού πάρουν μια βράσει κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά
περίπου.
Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπουκοβο και ξαναβράζομαι τα φασόλια για 20 λεπτά ακόμη να χυλώσουν καλά.
.... Συνοδεύεται με ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής.