Υλικά
✔️ 1 κιλό χοιρινό κρέας για τηγανιά κομμένο σε μικρά κομμάτια
✔️ 4 πιπεριές Φλώρινης
✔️ 4 πιπεριές πράσινες
✔️ 1 μέτριο κρεμμύδι
✔️ 1 /4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
✔️ Ρίγανη
✔️ Θυμάρι
✔️ Χυμός απο 2 λεμόνια
✔️ 1 λεπτή φέτα τυρί
Εκτέλεση
1️⃣ Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνια σε ενα μπολ και τα κρεμμύδια σε φέτες.
2️⃣ Βάζουμε το κρέας σε βάθη τηγάνι ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί όλο το νερό και να αρχίσει να "πιάνει" το κρέας στο τηγάνι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε καλά το κρέας, τα μπαχαρικά τα ρίχνουμε στο τέλος και σβήνουμε με το χυμό.
2️⃣ Βγάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε τις πιπεριές και το Κρεμμύδι να σωταριστουν στο λάδι απ το κρέας, σωταρουμε χωρίς να τα κάψουμε, σε μέτρια φωτιά.
3️⃣ Ρίχνουμε ξανά το κρέας στο τηγάνι να δέσουν με τις πιπεριές και και τηγανίζουμε για 5 λεπτά.
4️⃣ Τέλος ρίχνουμε τη φέτα ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε τη φωτιά, τραβάμε απο το μάτι και σκεπάζουμε το φαγητό με καπάκι για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Υλικά
✔️ 2 μέτρια αυγά
✔️ 250 γρ φρέσκο γάλα
✔️ 2 κσ ηλιέλαιο
✔️ 1 /2 κγ αλάτι
✔️ 1 πρέζα πιπέρι
✔️ 1/4 κγ ρίγανη
✔️ 200 γρ αλεύρι γοχ
✔️ 1 κγ μπέικιν
✔️ 200 γρ τυρί φέτα ή ανθότυρο
✔️ 2 κσ κεφαλοτύρι
✔️ 2 κσ λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση
1️⃣ Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη φέτα Θρυματισμένη και το κεφαλοτύρι.
2️⃣ Σε ενα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κγ λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί. Με ενα κουτάλι ρίχνουμε από το μείγμα κουταλιά κουταλιά και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα. Γυριζουμε και απο την άλλη και τηγανίζουμε το ίδιο.
3️⃣ Βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό μέχρι να τελειώσει. Ζεστές οι κρύες οι τηγανίτες είναι το ίδιο νόστιμες!
Υλικά
✔️ Μισό πακέτο μπισκότα μιράντα
✔️ 50 γρ βούτυρο
✔️ 1 φάκελο κρέμα με γεύση τσίζκέικ Γιώτης
✔️ Μισό πακέτο τυρί κρέμα
✔️ 4 κουτ.σούπας άχνη
✔️ 1 κομπόστα βύσσινο
✔️ 1 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Θρυμματίζω τα μπισκότα στο μούλτι κ λιώνω το βούτυρο.
2️⃣ Ανακατεύω το μείγμα κ στρώνω σε φόρμα με τσέρκι 19 εκ.Βάζω στο ψυγείο ώσπου να φτιάξω την κρέμα.
3️⃣ Φτιάχνω την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες έχοντας προσθέσει κ μισό κουτί τυρί κρέμα.
4️⃣ Στρώνω πάνω από το μπισκότο κ από πάνω ρίχνω την κομπόστα που έχω ανακατέψει με 1 κουτ.σούπας κόρν φλάουρ στη φωτιά κι έχω ρίξει κ άχνη ζάχαρη κι έχει κρυώσει.
5️⃣Βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες κ μετά σερβίρω!
Συνταγή φωτογραφία Αριστέα Αλεξίου
Υλικά 8 Χωριάτικα χειροποίητα φύλλα ή έτοιμα του εμπορίου
✔️ 500 γρ τυρί αγελαδινό για πίτα ή τρίμμα τυρί
✔️ 300 γρ μυζήθρα
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
Υγρό μείγμα
✔️ 300 ml φρέσκο γάλα
✔️ 2 μέτρια αυγά
✔️ Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού
✔️ 1 ποτήρι σόδα αναψυκτικό ή 330 ml
Εκτέλεση
1️⃣ Αν έχετε χρόνο ανοίξτε τα φύλλα για την πίτα, δεν είναι δύσκολο ( Δείτε εδω)
2️⃣ Σε ενα μπολ τρίβουμε τα τυριά, αλάτι πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα τα αυγά, τη σόδα και το λάδι να γίνει ενα υγρό μείγμα, μ αυτό θα ραντίζουμε την πίτα .
3️⃣ Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τα δύο πρώτα φύλλο να εξέχει απο το ταψί. Ραντίζουμε με το μείγμα γάλα, σόδα, αυγού.
4️⃣ Στρώνουμε αλλά δύο φύλλα, αυτά σουρωτά μέσα στο ταψί χωρίς να εξέχει το φύλλο και ραντίζουμε ενδιάμεσα με το υγρό μείγμα .
5️⃣ Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού.
6️⃣ Στρώνουμε αλλά δύο φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριού.
7️⃣ Καλύπτουμε την πίτα με τα δύο φύλλα που μείνανε. Τα δυο αυτά φύλλα θα τα στρώσουμε να προεξέχουν απο το ταψί, όπως στρώσαμε τα πρώτα. Γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα.
8️⃣ Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με το μείγμα που περίσσεψε. Ψήνουμε 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις αέρα.
Υλικά
✔️ 3 χοιρινά κότσια
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
✔️ Θυμάρι
✔️ Δενδρολίβανο
✔️ 2 κσ μουστάρδα
✔️ 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
✔️ Χυμός απο 1 λεμόνι
✔️ Χυμός απο 1 πορτοκάλι
Για τις πατάτες
✔️ 1 κιλό πατάτες
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
✔️ Ρίγανη
✔️ Ελαιόλαδο
✔️ 2 ντομάτες ώριμες κομμένες φέτες
✔️ 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
✔️ 2 πιπεριές Φλώρινης κομμένες χοντρά κομμάτια
✔️ 2 καρότα κομμένα
Εκτέλεση
Απο την προηγούμενη μέρα :Σε ενα μεγάλο βαθύ μπολ απλώνουμε τα κότσια, ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά το ελαιόλαδο και τους χυμός. Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
2️⃣ Προθερμαινουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις αέρα. Σε μια μεγάλη γάστρα να χωράνε τα κότσια, αραδιάζουμε τα κότσια.
3️⃣ Στο μπολ με τη μαριναδα ρίχνουμε τα μπαχαρικά για τις πατάτες προσθέτουμε και ανακατεύουμε τις πατάτες, τις πιπεριές, τα καρότα και τις ντομάτες να πάρουν γεύση απ τα μυρωδικά και τους χυμούς που μένανε στο μπολ.
4️⃣ Ρίχνουμε ενα τελευταίο ανακάτεμα, σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 2μιση με 3 ώρες.
5️⃣ Στο τελευταίο μισάωρο ανοίγουμε το καπάκι και αυξάνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το φαγητό.
6️⃣ Αν δεν έχετε γάστρα με καπάκι, βάλτε σε ταψί και σκεπάστε με λαδόκολλα καλά, ελέγξτε ανά διαστήματα τα υγρά, θέλουμε να έχει υγρά το φαγητό, να μην ψηθεί και στεγνώσει.
Υλικά
✔️ 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
✔️ 6-8 ντοματίνια
✔️ 1 χοντρό κομμένη φέτα τυρί
✔️ 1 πράσινη πιπεριά κομμένη
✔️ 1 /4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
✔️ 3 αυγά
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
Εκτέλεση
1️⃣ Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την τριμμένη πιπεριά και τριγυρίζουμε για λίγο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα ντοματίνια, αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να χάσει τα περισσότερα υγρά.
2️⃣ Προσθέτουμε τη φέτα ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η φέτα.
3️⃣ Με προσοχή σπάμε τα αυγά πάνω απ τη σάλτσα, δεν ανακατεύουμε,ρίχνουμε αλάτι πιπέρι, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για 1 λεπτό ίσα ίσα να ψηθεί το ασπράδι.
4️⃣ Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί!!!!
Υλικά
Για τη βάση
✔️ 220 γρ μπισκότα τύπου Μιράντα ή πτι-μπερ.
✔️ 150 γρ μαργαρίνη
Για την κρέμα
✔️ 500 γρ φυτική σαντιγί
✔️ 1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
✔️ 4 κσ ζάχαρη άχνη
✔️ Χυμός απο 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ διαλύουμε το ζελέ με το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα .
2️⃣ Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βιτάμ στη φωτιά και σε χαμηλή θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε με τα τριμμένα μπισκότα να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
3️⃣ Σε ταψάκι για μάφινς βάζουμε σε κάθε υποδοχή μια χάρτινη θήκη ψησίματος. Βάζουμε 1 κσ από το μείγμα μπισκότου και πιέζουν με το κάτω μέρος ενός ποτηριού να γίνει η βάση.
4️⃣ Χτυπάμε τη σαντιγί με την άχνη για λίγο να γίνει σαν γιαούρτι και προσθέτουμε το ζελέ απ το ψυγείο,το χυμό λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενωθεί με το ζελέ με τη σαντιγί.
5️⃣ Μοιράζουμε την κρέμα στις θήκες μάφινς και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για λίγες ώρες.
6️⃣ Διακοσμούμε με μαρμελάδα φράουλα ή άλλη της αρεσκείας μας ή τριμμένο μπισκότο.
Υλικά
Για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι γεν χρ.
20 γρ Αλάτι
100 ml σπορέλαιο
500ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω)
Βγάζει 10 μπάλες των 150 γρ.
Γέμιση
1 κιλό σπανάκι
4 πράσα
4 φρέσκα κρεμμύδ.
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
400 γρ τυρί φέτα
Εκτέλεση
1️⃣ Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο , ύστερα το πράσο, ρίχνω λίγο νεράκι κ σκεπάζω να μαλακώσει το πράσο. Μόλις εξατμιστεί το νερό ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τέλος, ρίχνω και το σπανάκι, ανακατεύω να λαδωθει. Βάζω Αλάτι πιπέρι. Μόλις κρυώσει βάζω και το τυράκι μου.
2️⃣ Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνω μια λακκούβα και προσθέτω αλάτι, νερό και λάδι. Ανακατεύω με τα χέρια στην αρχή και μετά ζυμώνω μέχρι να πετύχω εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
3️⃣ Αν έχεις ζυγαριά κόψε 10 μπάλες από 150 γρ, αν δεν έχεις χώρισε με το μάτι σε 10 κομμάτια, καν'τα μπάλες και άσε να ξεκουραστεί καμιά ώρα.Βάλε μπόλικο αλεύρι κοντά σου και σ' ένα μπολάκι σπορέλαιο με πινέλο.
4️⃣ Αρχίζεις ανοίγεις τα φύλλα, όπως μπορείς, είτε με λεπτό πλάστη, είτε με χοντρό, βάζεις κάμποσο αλεύρι , για να μην κολλάει. Ανοίγεις όσο λεπτό μπορείς, ύστερα βάζεις με το πινέλο λάδι , τη γέμιση στην άκρη κ τυλιγεις ρολό .
5️⃣ Αραδιάζεις σε ταψί λαδωμένο το ενα δίπλα στο άλλο και ψήνεις στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή φωτογραφία Alexandra kaouslidou
Έτοιμος και φέτος ο τραχανάς μας της φίλης μας Άννας Λαμπροπουλου. Έτσι όπως τον έμαθε και τον φτιάχνει κάθε χρόνο.
Υλικά
Για 5κιλα γλυκό τραχανά.
✔️2.5 κιλά αλεύρι λευκό από το φούρνο
✔️ 2 κιλά κίτρινο αλεύρι σκληρό
✔️ 500γρ σιμιγδάλι ψιλό
✔️ 10 αυγά
✔️ 2 κ. σ. αλάτι
✔️ 2.5 λίτρα γάλα από τον παραγωγό
✔️ 1γρ. κρόκο Κοζάνης.
Εκτέλεση
1️⃣ Από το προηγούμενο απόγευμα φτιάχνω το ζυμάρι.
2️⃣ Έχω σουρωσει και βράσει το γάλα. Το αφήνω νά έρθει σ. θ. δ. Από το ζεστό γάλα παίρνω 1 κούπα και εκεί διαλυω τον κρόκο. Το αφήνω και αυτό νά έρθει σ. θ. δ. Σε ένα μπολ χτυπάω τά αυγά καί εκεί ρίχνω το αλάτι.
3️⃣ Σέ μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω α άλευρα ρίχνω και το σιμιγδάλι τα ανακατεύω και στην συνέχεια ρίχνω τά αυγά καί το γάλα ΌΧΙ όλη την ποσότητα γιατί αυτό εξαρτάται από τά άλευρα. Να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και γυαλισει είναι έτοιμη η ζύμη.
4️⃣ Έχω στρώσει καθαρά σεντόνια στα κρεβάτια και κόβω σέ μικρά κομμάτια την ζύμη όλη. Τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο. Ανοίγω και το παράθυρο νά αρχίσουν να στεγνώνουν. Όταν ξυπνήσω την νύχτα τά γυρίζω από την άλλη πλευρά. Το πρωί έχουν στεγνώσει και είναι έτοιμα για τρίψιμο.
5️⃣ Βάζουμε μια ποσότητα μέσα στο (αριλογο) Είναι ένα κόσκινο που σ'αυτο τρίβουν τον χειροποίητο τραχανά.
6️⃣ Παίρνουμε τα ζυμαράκια που βγαίνουν από κει και τα στρώνουμε πάνω στα κρεβάτια. Έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα νά αεριζωνται και κατά συνέπεια νά στεγνώσουν. Τά αφήνω 3 μέρες μέσα στο σπίτι κάπου - κάπου τά ανακατεύω. Μετά τα βάζω σέ υφασμάτινες θήκες και τις βγάζω για άλλες 4 μέρες στον ήλιο. Και έτσι έχουμε τον δικό μας τραχανά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Και για τις πίτες μας βεβαίως βεβαίως.
Συνταγή φωτογραφία Anna Lampropouloy
Κρέμα σοκολάτας νηστίσιμη στο ποτήρι!!
Υλικά
Για 4 ποτήρια
550 ml γάλα αμυγδάλου
60 γρ κακάο άγλυκο
3 κσ κουσταρ παουντερ
3 κσ ζάχαρη
150 γρ νηστίσιμα μπισκότα
Εκτέλεση
1️⃣ Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα μοιράζουμε σε ποτήρια, βάζουμε 2 κσ σε κάθε ποτήρι.
2️⃣ Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου, το κακάο, το κουσταρ παουντερ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία να βράσει και να δέσει η κρέμα. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην σβολιασει. Κλείνουμε, αποσύρουμε απ τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
3️⃣ Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η κρέμα. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε καλά με σύρμα να αφρατέψει και μοιράζουμε στα ποτήρια.
4️⃣ Πασπαλίζουμε με τριμμένα μπισκότα και σερβίρουμε κρύα την κρέμα.
5️⃣ Μπορείτε να μην βάλετε τη βάση με τα μπισκότα και να κάνετε μόνο την κρέμα αλάδωτη.
*️⃣ Η σκόνη κούσταρ πάουντερ ή κάστερ πάουντερ είναι κορν φλάουρ με προσθήκη αρώματος βανίλιας και είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική.
Γλυκό ψυγείου με ζελέ
Για ένα μικρό πυρέξ 15×22 (αν το κάνετε σε μεγαλύτερο διπλασιάζετε την ποσότητα)
Υλικά
Μισό πακέτο πτι-μπερ
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 φακελάκι φρουί-ζελέ της αρεσκείας σας
600 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
4 κουτ.σούπας κοφτές ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνω το ζελέ κ βάζω στο ψυγείο να κρυώσει.
Φτιάχνω την κρέμα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί(γάλα,άνθος αραβοσίτου,ζάχαρη) ώσπου να πήξει.
Στο πυρέξ στρώνω 2 στρώσεις μπισκότα αφού ραντίσω λίγο με το γάλα!
Ρίχνω την κρέμα πάνω από τα μπισκότα κ αφήνω να κρυώσει κ βάζω στο ψυγείο.
Μόλις κρυώσει η κρέμα έχει κ το ζελέ λίγο αρχίσει να πήζει.Το χτυπάω στο μίξερ κ το τοποθετώ πάνω από την κρέμα.
Αφήνω στο ψυγείο να παγώσει.
Το ζελέ δεν έχει τη λεία εμφάνιση,στέκεται όμως μια χαρά κ δεν περνάει μέσα από την κρέμα.
Συνταγή φωτογραφία Αριστέα Αλεξίου