Θα χρειαστούμε :
✔️550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
✔️1 φακελάκι μαγιά
✔️1 κγ Αλάτι
✔️1/2 κγ ζάχαρη
✔️340 ml χλιαρό νερό.✔️200 γρ ελιές σε ροδέλες
✔️2 κσ ελαιόλαδο
Πώς θα τα φτιάξουμε :
1️⃣ Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας. Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ,το αλάτι,τη ζάχαρη,τη μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το νερό.
2️⃣ Ζυμώνουμε για 2 με 3 λεπτάκια ίσα ίσα να υγρανθεί το μείγμα . Θα είναι αρκετά κολλώδες το ζυμάρι αλλά μην σας φοβίζει,έτσι πρέπει να είναι.Σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί.
3️⃣Μετά από 1 ώρα είμαστε έτοιμοι . Έχει φουσκώσει αρκετά το μείγμα. Βγάζουμε τη λαδόκολα και ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας Προσθέτουμε τις ελιές και το λάδι.Ανακατεύουμε καλά.
4️⃣ Παίρνουμε το ζυμάρι στον πάγκο αφού απλώσουμε λίγο λάδι να μην κολλήσει στον πάγκο και το χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια των 150 γρ το καθένα
5️⃣ Ζυμώνουμε το κάθε μπαλάκι από έξω προς τα μέσα και τα διπλώματα τα αφήνουμε στο πάνω μέρος. Μεταφέρουμε τα ελιόψωμα σε ταψί,που έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.Αραιά τα βάζουμε γιατί θα φουσκώσουν.Αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
6️⃣ Ανάβουν το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα. Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολα το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε με νερό,στραγγίζουμε και βάζουμε τη βρεγμένη λαδόκολα πάνω απ τα ελιοψωμα.
7️⃣ Ψήνουμε για 25 λεπτά να πάρουν χρυσαφενιο χρώμα και να γίνουν κρατσανιστα!!!
ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΑ
2 αυγά μικρά
200 γρ ινδοκαρυδο
150 γρ ζάχαρη
40 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
Κεράσια αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στην μέση.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα αυγά χτυπάμε με το σύρμα βάζουμε την ζαχαρη και ανακατεύουμε,βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο ανακατεύουμε βγάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε το ινδοκαρυδο,ανακατεύουμε να ενσωματωθεί αφήνουμε για λίγο να κρυωσει.
Παιρνουμε μείγμα σε μέγεθος καρυδιού 38-40 γρ περίπου πλάθουμε σε μπαλάκια και πατάμε λίγο να γίνει πλατύ, πιέζουμε λίγο στην μέση με το χερούλι ξύλινης κουταλας βάζουμε 1 κερασάκι κάνουμε σχέδιο από τα πλαϊνά με χερούλι πιρουνιού βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο αντιστάσεις στους 180 β για 20-25 λεπτά.
Έκανα μιάμιση δόση τα αυγά ήταν μεγάλα ινδοκαρυδο έβαλα 350 γρ και 100 γρ βούτυρο..Πετρινα Μπαρδανη
Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι και κορν φλαουρ
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλο
6 κ σούπας κοφτές κορν φλαουρ
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
6 φλυτζάνια γάλα
μισό φλυτζάνι βούτυρο για τα φύλλα και 1 κ σ για την κρέμα
6 αυγά
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
1 φύλλο κρουστας
Σιρόπι
2 μισή φλυτζάνια ζάχαρη
1 μισή φλυτζάνι νερό
Λίγη κανέλα
Φλούδες πορτοκαλιού
Σε μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι το κορν φλαουρ και το ένα φλιτζάνι ζάχαρη
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το μείγμα σιμιγδαλιου κορν φλαουρ και ζάχαρης ανακατεύουμε μέχρι να πήξει προσθέτουμε τις βανιλιες το ξύσμα και το βούτυρο
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά και το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και τα ενσωματώνουμε σιγά σιγά στην κρέμα εκτός εστίας την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη
Σε μεγάλο ταψί 32 εκατοστά στρώνουμε τα φύλλα να εξέχουν βουτυρωνουμε καλά ρίχνουμε την κρεμα κλείνουμε και χαράζουμε
Ψήνουμε 180 αντίστασεις 1,5 ώρα
Βράζουμε το σιρόπι χλιαρό το γλυκό κρύο το σιρόπι.
Συνταγή Βίκη Αναματερου
Λικέρ μανταρίνι!!!
1,5 λίτρο λευκό κρασί
750 γρ ζάχαρη
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός και φλούδες από 5 μανταρίνια μόνο φλούδες όχι το εσωτερικό τους
1 ξύλο κανέλας
5 καρφακια γαρύφαλλο
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το κρασί με τη ζάχαρη να λιώσει ελάχιστα όχι να βράσει κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνουμε ένα βράδυ και την επόμενη πετάμε τις φλούδες και σουρωνουμε πολύ καλά
2 με 3 φορές σε σουρωτηρι με ύφασμα όχι με τούλι ούτε με απλό σουρωτηρι γιατί αν περάσουν ίνες από το φρούτο το λικέρ θα μουχλιάσει σερβίρετε παγωμένο και μοσχοβολαει !!!
Γλυκό κουταλιού μανταρίνι...
Έγινε υπέροχο!!
2 κιλά μανταρίνια χωρίς κουκούτσια τα μικρά
800 γραμ ζάχαρη ανά κιλό
2 φλυτζανες νερό ανά κιλό
Γαρύφαλλο, ξύλο κανέλας, βανίλια και λίγο ξινό στο τέλος!!
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε λίγου από πάνω που είναι το κοτσάνι ίσα ίσα για να ανοίξει μια τρυπουλα...τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα κάνουμε τρία νεροβρασματα αλλάζουμε το νερό κάθε φορά...για 5' ο κάθε βρασμός
Όταν τελειώσουμε την διαδικασία αυτή μόλις κρυώσουν λίγο τα πατάμε ένα ένα ελαφρά να βγεί λίγο το νερό...βάζουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι μόλις αρχίσει να δένει βάζουμε και τα μανταρίνια τα αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις το σβήνουμε και το αφήνουμε να μείνει το ξαναβραζουμε την άλλη μέρα...το παρακολουθούμε βγάζοντας σε ένα πιατακι λίγο σιρόπι για να δούμε αν έδεσε.... έχουμε αποστειρωμενα έτοιμα βάζα...όπως είναι το γλυκό ζεστό αμέσως στα βάζα και ανάποδα...!!
Εγώ στο τέλος βάζω μισό κουταλάκι του γλυκού ξινό,και δύο βανιλιες!! Η συνταγή της φίλης μου Ντινα Ζησιου
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ :
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
250γρ.αλευρι για πίτες και 250γρ.αλευρι κούλα 240-250 νερό εμφιαλωμένο (γιατί αυτό εδώ εχει πολλά άλατα) 20γρ.ξυδι 25γρ.λαδι 12 γρ. αλάτι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
1. 1/2 κιλό κολοκύθα (Όταν την στιψουμε και μετά θα μείνει 1 κιλό. 2 πράσα 1 κρεμμύδι ξερό λάδι δυόσμο μάραθο αλάτι πιπέρι τραχανά λάδι 2 αυγά λίγο συγκλινο και μια κούπα γραβιέρα τριμμένη .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
ΌΛΑ τα υλικά στο κάδο του μίξερ τα δουλεύω για 15'.Βάζω την ζύμη σέ ταπερ στο ψυγείο και την αφήνω να ξεκουραστεί για μια νύχτα. Το πρωί την κόβω μπαλίτσες των 100γρ.Της πασπαλίζω με κορν-φλαουερ και της αφήνω πάλι να ξεκουραστουν. Έως ότου ετοιμάσω την γέμιση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
Σέ μία κατσαρόλα με λάδι σουτάρω το κρεμμύδι και τα πράσα και αφού έχω στρίψει πολύ καλά την κολοκύθα (σε μια πετσέτα) ρίχνω και την κολοκύθα αλάτι πιπέρι και τον τραχανά . Όταν κρυώσει κρυώσει η γέμιση ρίχνω τα 2 αυγά χτυπημένα και την γραβιέρα.Και τα μυρωδικά.
ΚΑΙ τώρα είναι έτοιμη η γέμιση για να φτιάξουμε τις ατομικές μας πιτουλες.
Τις ψήνω σέ προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1ωρα περίπου. Η συνταγή της Anna lambropouloy
Υλικά
✔️1 κοτόπουλο χωριάτικο 1700 γρ περίπου κομμένο σε μερίδες
✔️1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
✔️2 κσ πελτέ ντομάτας
✔️1/4 κγ μπαχάρι τριμμένο
✔️1/4 κγ κανέλα
✔️2 φλιτζάνια τσαγιού κριθαράκι
✔️Ελάχιστο ελαιόλαδο
✔️Αλάτι πιπέρι ρίγανη
✔️ 6 φλιτζάνια τσαγιού βραστό νερό
Εκτέλεση
1️⃣ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με νερό να το σκεπάζει και το αφήνουμε να πάρει μια βράση,να ζεμαστιστεί δηλαδή.Στραγγίζουμε,ξεπλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στη γάστρα . Σκορπάμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,τα μπαχαρικά,το ελαιόλαδο και τον πελτέ.Ρίχνουμε ελάχιστο νερό μισό φλιτζάνι,ίσα ίσα να ανακατευτεί και να αραιώσει ο πελτές Ανακατεύουμε όλα μαζί.Ψήνουμε με το καπάκι για 45 λεπτά να ψηθεί το κοτόπουλο.
2️⃣ Βγάζουμε τη γάστρα απ το φούρνο αλλά δεν κλείνουμε τη θερμοκρασία . Βγάζουμε το καπάκι της γάστρα, προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα που έχει ο πάτος της γάστρας.
3️⃣Προσθέτουμε βραστό νερό πάνω από το κριθαράκι,και βάζουμε ξανά στο φούρνο να ψηθεί και να φουσκώσει το κριθαράκι για 20 λεπτά περίπου . Όταν το βγάλουμε απ το φούρνο θα πρέπει να έχει ζουμί.
4️⃣Δεν το αφήνουμε παραπάνω γιατί θα στεγνώσει το κριθαράκι, εξάλλου όσο μένει "φουσκώνει" το ζυμαρικό ρουφάει δηλαδή υγρά.
➡️ Σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα!!!!
Πάστα κρεμας
Βάζουμε σε κατσαρόλα
3 κσ γεμάτες αλευρι 60 γρ.
3 κσ γεμάτες νισεστε 60 γρ.
3 κσ κακαο
1 ποτήρι ζάχαρη 200 γρ.
1 βανίλια
ανακατεύουμε με το σύρμα
Βάζουμε 1 λίτρο γάλα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε να βράσει, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα. βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε 80 γρ κουβερτουρα σε μικρά κομμάτια,ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλα.ξεπλενουμε 7-8 φλιτζανακια του ελληνικού τον 150 μλ η ποτηράκια και γεμίζουμε την κρέμα,αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες για να βγάλουμε την κρέμα ξεκολλαμε γύρω γύρω από πάνω και αναποδογυρίζουμε το φλιτζανακι σε πιάτο που έχουμε βάλει 80 γρ ινδική καρύδα και κυλάμε να κολλήσει παντού. Συνταγή Πετρινα Μπαρδανη
Λουκανικοπιτες!!
2 ποτήρια γάλα 500 γρ
1 ποτήρι καλαμποκελαιο 250γρ
4 κ σ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
2 φάκελα ξερή μαγιά των 7 γρ
2 ασπράδια αυγών
Αλεύρι όσο να μην κολλάει περίπου 1 κιλό
Αλείφουμε με κρόκο αυγού
Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά τη ζάχαρη ρίχνουμε το λάδι τα ασπράδια το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι ζυμωνουμε να έχουμε ένα απαλό ζυμαρακι που δεν κολλάει το αφήνουμε να φουσκώσει φτιάχνουμε βαρκούλες περνάμε με αυγό στη μέση βάζουμε κέτσαπ μουστάρδα η Φιλαδέλφεια το λουκάνικο και τυρί από πάνω ψήνουμε σε αντιστάσεις να ροδισουν
Η ζύμη κάνει για πίτσα τυροπιτάκια και ότι άλλο θέλετε
Συνταγή Βικη Αναματερου
Πιροσκί με γέμιση πατάτα και φέτα θα τα πάω πεσκέσι.Πιροσκί με γέμιση πατάτα και φέτα.
Πιροσκί νηστίσιμα. με πατάτα.
Ζύμη
500 μλ χλιαρό νερό που έβρασαν η πατάτες
900 γρ περίπου αλεύρι γοχ
25 γρ μαγιά φρέσκια
2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
2 κσ ελαιολαδο
Γέμιση
700 γρ πατάτες
50 μλ λαδι
1 μεγάλο κρεμμύδι πολυ ψιλοκομμένο
1 κγ αλάτι
μισό κ γλ μαυροπιπερο
μισό κ γλ ριγανη
Τηγανίζουμε σε μισό αραβοσιτελαιο και μισό ελαιολαδο τα λάδια να ειναι όσο ένα δάχτυλο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες βάζουμε να βράσουν για 15 -20 λεπτα με 1 1/2 λίτρο νερό 1 κ γλ αλάτι 1 φύλλο δαφνης.σωταρουμε στο λάδι το κρεμμυδι μετά βάζουμε αλατοπιπερο ρίγανη και τις πατάτες τις πατάμε με το πιρούνι για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να κρυωσει.
Βάζουμε σε μπολ τα 500 μλ χλιαρό νερό από τις πατάτες που έβρασαν το λαδι την μαγιά ανακατεύουμε να λιώσει βάζουμε την ζάχαρη το αλεύρι το αλάτι και ζυμονουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40-50 λ να φουσκώσει χωριζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 1 καρυδιού αφήνουμε 10 λεπτα. ανοίγουμε όσο ένα πιατακι του ελληνικού βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση κλείνουμε και βάζουμε την ενώσει από κάτω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδοκολλα.τηγανιζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδισουν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας . Συνταγή Πετρινα Μπαρδανη
Κεκάκια καρότου
Υγρά υλικά :
125 ml γάλα
60 γρ ηλιέλαιο
1/2 κουτ.γλ μηλόξυδο
1/4κουτ γλ.μοσχοκάρυδο
110 γρ ζάχαρη καστανη
Στεγνά υλικά
175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουτ γλ μπέικιν
1/4 κουτ γλ σόδα
1 κουτ.γλ.κανέλα
125 γρ καρότα τριμμένα
40 γρ καρύδια τριμμένα
Ανακαυεύουμε το μείγμα των υγρών υλικών κ
το προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών.
Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 180 στον αέρα..