Μαρέγκες
Η μαρέγκα (από το ιταλικό meringa ή το γαλλικό meringue) είναι αφρώδες γλύκισμα, αποτελούμενο από ζάχαρη (άχνη ή κρυσταλλική) και ασπράδι αυγού. Είναι βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της μαγειρικής, κυρίως της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Στο μείγμα της μαρέγκας συχνά προστίθεται κάποιος όξινος παράγοντας, όπως κρεμόριο, λεμόνι ή ξύδι, ενώ ενίοτε χρησιμοποιείται και άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ) ή ζελατίνη για την καλύτερη διατήρηση της ομοιογένειας. Στις μέρες μας η χρήση κάποιου τεχνητού χρώματος δεν είναι σπάνια, με κυρίαρχα χρώματα το ροζ, το γαλάζιο και το κίτρινο. Η μαρέγκα χρησιμοποιείται τόσο ωμή, όσο και σε ψητή μορφή, αναλόγως το γλύκισμα και την επιθυμητή υφή του: στην ωμή του μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κέικ και ταρτών (τούρτα βανίλια, λεμονόπιτα), ενώ οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα κεράσματος σε γάμους. Από διατροφικής σκοπιάς, η μαρέγκα θεωρείται ένα από τα «υγιεινότερα» γλυκά, καθώς δεν περιέχει λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.
Πηγή vikipedia
Υλικά
6 ασπράδια αυγών
240 γρ ζάχαρη
240 ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο και το ταψί με λαδόκολλα Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Τα αυγά τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου . Προσοχή στο χώρισμα. Δεν πρέπει να πέσει ίχνος κρόκους.
Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι στον κάδο του μίξερ και στην μεσαία ταχύτητα αρχίζουμε να χτυπάμε.Όταν το μείγμα μας αρχίζει να γίνεται κρεμωδες τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και σε πολλές δόσεις. Χτυπάμε αρκετά λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλάδα Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ίσια να ανακατευτεί η άχνη . Αν θέλουμε να χρωματίσουμε τις μαρέγκες ρίχνουμε το χρώμα της αρεσκείας μας και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε .
Με ένα κορνε φτιάχνουμε ροζέτες και τις ψήνουμε αμέσως να μην χάσουν τον όγκο τους στους 100 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου . Είναι έτοιμες όταν έχουν στεγνώσει και ξεκολλάμε εύκολα από τη λαδόκολλα. Αν θέλετε από πάνω ρίξτε χρωματιστά καραμελακια .
Για τη συνταγή εμπιστεύτηκα την Αργυρώ και τον Πετρετζικη
Κουλουράκια κανέλας
Υλικά
100 γρ ηλιέλαιο
100 γρ ζάχαρη
130 γρ χυμό πορτοκαλιού
1 κγ κανέλα
1/4 κγ γαρύφαλλο
1/4 κγ μοσχοκάρυδο
1/4 κγ κακουλε
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
430 γρ αλεύρι γ. ο. Χ
1κγ σόδα
1κγ σόδα
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε ελαφρά με έναν αυγοδαρτη να ενωθούν. Προσθέτουμε το χυμό και μέσα ρίχνουμε τη σόδα να αφρισει ρίχνουμε τα αρωματικά και σιγά σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. Πλάθουμε πλεξιδες ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Εγώ έκανα λίγα με κουπ πατ και τα πέρασα από κανελοζαχαρη πριν τα ψήσω.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ανάλογα με το σχήμα που θα δώσουμε.
Καλή επιτυχία!!!!
Θράψαλα κρασάτα
Εξαιρετικο και νόστιμο κυριακάτικο φαγάκι για τις μέρες τις νηστείας κι όχι μόνο.
Υλικά
1 κιλό Θράψαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 /2 ποτήρι λευκό κρασί
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
3 κόκκους μπαχάρι
Ελάχιστο κύμινο
Αλάτι πιπέρι
2 ποτήρια νερό
1 κσ κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Σε ένα βάθη σκεύος ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κυβακια ρίχνουμε τα θραψαλα να σωταριστουν λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα τα μπαχαρικά και το νερό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα θραψαλα. Στο τέλος πρέπει να μείνει με αρκετή σάλτσα. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ που το έχουμε διαλύσει σε μισή κούπα νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά να δέσει.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Κριθαροτο με μανιτάρια
Απλό, γρήγορο και πολύ νόστιμο φαγάκι.
Υλικά
Για 3 πιάτα
10 μεγάλα λευκά μανιτάρια
1 κούπα κριθαράκι μέτριο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 ποτήρι λευκό κρασί
1 κγ σκόνη από ζωμό λαχανικών
1 κσ άνηθο
Αλάτι - πιπέρι
1/3κουπας ελαιόλαδο
3 &1/3 κούπας νερό ζεστό
Εκτέλεση
Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται πλύσιμο ούτε καθάρισμα Απλά κόβουμε λίγο το κοτσάνι και με μια πετσέτα σκουπιζουμε ελαφρά. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες
Το κρεμμύδι και το σκόρδο το κόβουμε μικρά κυβακια με το μαχαίρι
Βάζω σε ένα σκεύος το λάδι και προσθέτω
τα μανιτάρια και τα σωταρω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο να ασπρίσουν λίγο και σβήνω με κρασί.
Ρίχνω το κριθαράκι να γυαλίσει λίγο .
Μέσα στο ζεστό νερό θα ρίξουμε το ζωμό λαχανικών .
Ρίχνω σταδιακά το ζωμό στο φαγητό, κούπα κουπα δηλαδή. Μια κούπα μέχρι να το πιει το ζωμό του συνεχίζω με την επόμενη κούπα Μέχρι να το πάρει όλο .
Τέλος ρίχνω αλάτι πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο .Δοκιμάστε πριν ρίξετε αλάτι γιατί ο ζωμός λαχανικών έχει αλάτι . Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο
Καλή επιτυχία !!!
Ρεβυθάδα αλάδωτη
Τα όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια, αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Πρωταρχικός ο ρόλος τους στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες και είναι πηγή ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία.
Υλικά
400 γρ Ρεβίθια
3 μέτρια κρεμμύδια
Αλάτι _πιπέρι
3 &1/2 λίτρα νερό
1 κγ μαγειρική σόδα
Χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα σκεύος σκεπασμένα με νερό να φουσκώσουν.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλενουμε και τα βάζουμε με λίγο νερό και τη σόδα να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε καλά και με τα χέρια μας τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες τους. Ακόμα καλύτερα σε ένα μπολ και κάτω απ τη βρύση με νερό να τρέχει,φεύγουν πιο εύκολα οι φλούδες, οι περισσότερες τουλάχιστον.
Θα χρειαστούμε μια χύτρα να τα βράσουμε. Βάζουμε το νερό και τα ρεβίθια και τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ να γίνουν πολτός και τα ρίχνουμε κι αυτά στη χύτρα . Αφήνουμε να πάρουν μια βράση κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά. Εδώ εξαρτάται απ την ποιότητα τους Αν χρειαστούν περισσότερη ώρα τα αφήνουμε.
Ανοίγουμε το καπάκι της χυτρας και βράζουμε για 20 λεπτά με μισή ώρα ακόμα για να χυλωσουν καλά.Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Αν τα ρεβίθια μας δεν είναι βραστερα δεν θα χυλωσουν όπως θέλουμε. Σ αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε το εξής. . Η να τραβήξουμε μια με δύο κουτάλες φαΐ και να τα περάσουμε από το μπλέντερ ή αν γνωρίζουμε από την αρχή ότι τα ρεβίθια μας δεν χυλωσουν τότε τα κρεμμύδια θα τα βάλουμε ολόκληρα να βράσουν. Οπότε όταν ανοίξουμε το καπάκι θα τα περάσουμε απ το μπλέντερ με λίγο απ το ζουμί τους. Έτσι ή αλλιώς θα χυλωσουν.
Καλή επιτυχία !!
Πατάτες κοκκινιστές κατσαρόλας. Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι
Υλικά
5 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ή 1 φρέσκο σκορδακι
2 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη
1 κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1/4 κύμινο
3 σποράκια μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες μας Τις κόβουμε κυδωνατες. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη και τα μπαχαρικά τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα πιατάκι .
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταίνεται.Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε για λίγο να ασπρίσουν . Προσθέτουμε τις πατάτες να σωταριστουν για 4 με 5 λεπτά και ρίχνουμε τη ντομάτα. Αφήνουμε λίγο ρίχνουμε τα μπαχαρικά τη δαφνη και σκεπάζουμε με νερό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας για 20 λεπτά ή μέχρι να τελειώσει το νερό και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Καλή επιτυχία!!!!
Μανέστρα αλάδωτη
Μιας και διανύουμε την περίοδο της μεγάλης σαρακοστής ας φτιάξουμε κι ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό αλλά χωρίς το λάδι. Μην το φοβηθείτε είναι χιλιονοστιμο.
Υλικά
2 κούπες μανεστρα
2 κσ πελτε ντομάτας κ 1 κούπα νερό για αραίωμα
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά πράσινη
1 /2 κόκκινη πιπεριά
Αλάτι πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
7 κούπες νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και το νερό που θα ρίξουμε καλό είναι να είναι ζεστό.
Κοβουμε το κρεμμύδι με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τις πεπεριες
Αραιώνουν τον πελτε σε μια κούπα νερό και τον βάζουμε να κάψει σε μια κατσαρόλα για 2 λεπτά Προσθέτουμε το κρεμμύδι με τις πεπεριες και τη μανεστρα . Αφήνουμε να σωταριστουν για 2 λεπτά ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει η μανεστρα μας με ελάχιστο νερό . Τη ρίγανη θα τη ρίξουμε στο τέλος αφού κλείσουμε τη φωτιά. Σερβίρετε ζέστη . Μην τη φοβηθείτε όμως και κρύα τρώγεται ευχάριστα.
Tips
Προσοχή όταν κατεβάσετε τη μανεστρα απ τη φωτιά να έχει ακόμα ζουμί και να κρατάει ελάχιστα η μανεστρα. Όσο μένει φουσκώνει Δεν θέλουμε να βράσει και να μας λασπωσει Γιαυτό τη βγάζουμε νωρίτερα απ τη φωτιά .
Καλή επιτυχία!!!!
Φιλέτο ψαριού με πατάτες στο φούρνο
Εύκολο και πολύ νόστιμο φαγητό. Συνήθως το κάνω με πέρκα ή μπακαλιάρο κατεψυγμένο. Σήμερα είχα παγκάσιους. Είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω με παγκάσιους.
Υλικά
4 φιλέτα ψαριού πέρκα ή μπακαλιάρο ή παγκασιους
5 με 6 μέτριες πατάτες
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1/4 κγ θυμάρι
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα ή 1 κούπα σάλτσα ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
Λίγα φύλλα μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι κούπα νερό
Εκτέλεση
Αν τα φιλέτα μας είναι κατεψυγμένα θα τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν καλά.
Καθαρίζουν και πλένουμε τις πατάτες μας σε κρύο νερό. Τις αραδιάζουμε κομμένες κυδωνατες σε μέτριο ταψί. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε την ντομάτα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη και προσθέτουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες το μαϊντανό,, το ελαιόλαδο και το νερό.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από της πατάτες και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά στους 200 βαθμούς ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Το ψάρι και ειδικά το φιλέτο δεν θέλει πολύ ψήσιμο και γιαυτό το βάλουμε στο τέλος. 20 λεπτά πριν γίνουν οι πατάτες, βγάζουμε το ταψί απ το φούρνο και τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω απ τις πατάτες Με ένα κουτάλι παίρνουμε σάλτσα απ το ταψί και τη ρίχνουμε πάνω απ τα φιλέτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτα ακόμα , μέχρι δηλαδή να ψηθεί και το ψάρι μας.
Καλή επιτυχία!!!!!
Κυρά σαρακοστή
Το έθιµο της κυρά Σαρακοστής είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά
έθιµα που σχετίζονται µε τη γιορτή του Πάσχα, το οποίο τείνει να
εκλείψει στις µέρες µας. Η κυρα Σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο
ηµερολόγιο για τις ηµέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Επειδή παλιά δεν είχαν τα σηµερινά ηµερολόγια για να µετρούν το
πέρασµα της νηστείας, έφτιαχναν ένα µετρητάρι. Έπαιρναν δηλαδή ένα
χαρτί και ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν µια καλόγρια , την κυρά
Σαρακοστή.
Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν µια
χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε µια γυναίκα, µε επτά πόδια, ένα για
κάθε εβδοµάδα της σαρακοστής, µε σταυρωµένα χέρια γιατί προσεύχεται
και µε κλειστό στόµα γιατί νηστεύει.
Το ηµερολόγιο αυτό συνόδευε µικρούς και µεγάλους στην νηστεία που
προηγείται της εορτής του Πάσχα.
Πηγή
http://www.matia.gr
Υλικά
3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
Μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρίφαλο ή οσπριο φακές
Εκτέλεση
Προθερμενουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς
Βάζουμε τα υλικά μας σε ενα βάθη μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη .
Απλώνουμε το ζυμάρι μας σε μια λαδοκολα, έχουμε βγάλει φωτοτυπία σε χαρτί την κυρά σαρακοστή και με τη βοήθεια ενός μαχαιριου κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε . Διακοσμούμε με ότι έχουμε γαρίφαλα για ματιά και το σχέδιο της ποδιάς και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Θέλουμε να στεγνώσει κι όχι να ψηθεί. Η ποσότητα του αλατιού είναι απαραίτητη. Δεν θα μουχλιασει.
ΠΡΟΣΟΧΉ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ!!
Follow
Συντομογραφίες
κ.γ=κουταλάκι του γλυκού
κ.σ=κουταλιά της σούπας
Αλεύρι γοχ =αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλ=φλιτζάνι
Ltr=λίτρο
ABOUT ME
Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">
ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ
νηστισιμα
163
Γλυκά
100
νηστίσιμα φαγητά
60
φαγητά
60
Κεικ
48
Πίτες-πιτάκια
44
νηστίσιμα γλυκά
44
Αλάδωτα
38
Ζύμες
38
κουλουράκια-βουτήματα
30
Αρτοσκευάσματα
29
Θαλασσινά
26
σοκολάτα
23
παγωτά
20
Ζυμαρικά
18
Σιροπιαστά
18
ορεκτικά
17
Κιμάς
16
Πουλερικά
15
Οσπρια
13
Σούπες
13
Γλυκά κουταλιού
12
Μοσχάρι
12
Τσουρέκια
12
τυριά
12
χριστούγεννα
12
Σνακ
11
Ρύζι
10
Σάλτσες
10
Χοιρινο
10
πασχαλινά
10
πατάτες
10
light
8
Λαδερά
8
Σαλάτες
8
Χρήσιμα
8
Αυγά
7
Μαρμελάδες
7
Μπριος
7
κεράσματα
7
παντεσπάνι
6
Μανιτάρια
5
κρουασαν
5
Ντιπς
4
σαντιγί
4
σφολιάτα.
3
σόγια
3
Μπεσαμέλ
2
Αρνι
1
Σνακ.
1
Φόρμα επικοινωνίας
Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.