Νηστίσιμο εκμέκ κανταΐφι!!!
Υλικά :
✔️½ κιλό καταϊφι
✔️1 μαργαρίνη 220 γρ
✔️1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια(150 γρ)
✔️1500 ml γάλα νηστίσιμο (γάλα αμυγδάλου)
✔️450 γρ ζάχαρη
✔️3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη(για τη σαντιγί)
✔️1 κουτί φυτική κρέμα 500 γρ
✔️Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
Σιρόπι:
✔️1 λίτρο νερό
✔️900 γρ ζάχαρη
Γαρνιτούρα:
✔️Καβουρδισμένα αμύγδαλο για γαρνιτούρα
✔️Κανέλα
Εκτέλεση :
1️⃣ Ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό.Θελει περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά .Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο ετοιμάζουμε αμέσως το σιρόπι,βάζουμε τα υλικά και βράζουμε για 7 λεπτά σε δυνατή φωτιά . Θα πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο το σιρόπι και καυτό το κανταϊφι.
Σιροπιάσουμε αμέσως μόλις βγούμε το κανταϊφι από το φούρνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
Κρέμα αραβόσιτου :
2️⃣ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 litre γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ζάχαρη.Το υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το ανθος αραβόσιτου και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει,σκεπασμένη η κρέμα με μεμβράνη.
Όταν κρυώσει και πριν την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο καταϊφι, την χτυπάμε 1 λεπτο με το μίξερ να αφτρατέψει.
Αν θέλουμε προσθέτουμε 100 γρ έτοιμη φυτική κρέμα, δίνει υπέροχη γεύση.
Σαντιγί
3️⃣ Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα αραβόσιτου και απλώνουμε να πιάσει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και αμύγδαλο και αφήνουμε στο ψυγείο λίγες ώρες να παγώσει και να κόβετε σωστά!!!
Παραδοσιακή Πουτίγκα
Υλικά:
5 αυγά
2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κεσεδάκια αλεύρι
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικιν
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι:
3 κεσεδάκια ζάχαρη
3 κ μισό κεσεδάκια νερό
Κρέμα:
1 συσκευασία γκαρνι σαντιγί
1 γάλα ζαχαρούχο
1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 φακελάκια ανθός αραβόσιτου στιγμής
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν,προσθέτουμε το γιαούρτι, σόδα,μπεικιν ,κανέλα ,αλεύρι,ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά και τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.ξεφορμάρομαι υστέρα απο 10 λεπτά αλλά κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί αφού κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα μας για να το σιροπιασουμε.
βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και όπως είναι ζεστό γυρίζουμε το κέικ ξανά στη φόρμα και σιροπιάζομαι σιγά σιγά.Το σιρόπι θα το πιει όλο μην μας φοβίζει η ποσότητα.Το αφήνουμε αρκετές ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε αρκετά μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ 3 λεπτά το γάλα ζαχαρούχο με το γκαρνι[ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΚΟΝΗ] Σε αλλο μπολ χτυπάμε τις 3 κρέμες αραβόσιτου με το γάλα,στη συνέχεια ενώνουμε τα υλικά και ξαναχτίσαμε 3 λεπτά ακόμη.Αφήνουμε την κρέμα 3 με 4 ώρες στο ψυγείο να σφίξει.Πριν την απλώσουμε,χτυπάμε για 2 λεπτά να αφτρατεψει και μετά τη στρώνουμε πάνω από το γλυκό.
Στρώνουμε με σπάτουλα την κρέμα επάνω στην καρυδόπιτα και ρίχνουμε λίγο καβουρδισμενα αμύγδαλα από επάνω.
Υλικά
Για το μεγάλο ταψί της κουζίνας
5 φύλλα κρούστας
250γρ βούτυρο 8 κοφτές κσ αλεύρι
1 φάκελο ανθός αραβόσιτου(160 γρ)
250γρ ζάχαρη
4 αυγά
2 λίτρα γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη με 2 κγ κανέλα για τα φύλλα.
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή ηλιέλαιο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη,το αλεύρι, το αν.αραβόσιτου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη ψηθούν τα αυγά. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μη πιάσει κρουστά η κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Βουτυρώνουμε το ταψί, απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα να προεξέχουν απ το ταψί, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε σε κάθε φύλλο κανελοζαχαρη.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα να πάει παντού και κλείνουμε τα φύλλα γυρίζοντας τα προς τα μέσα και πάνω απ την κρεμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να πάρει χρώμα!!!! 