mpaxari & kanela

  • Home<
  • Άρτος
  • Εποχιακά
  • Μαγειρεύουμε
    • Γλυκά
    • Ζυμαρικά
    • θαλασσινά
    • κέικ
    • κεράσματα
    • κουλούρια
    • παγωτά
    • τσουρέκια
    • πουλερικά
    • χοιρινό
    • κιμάδες
    • όσπρια
  • Νηστίσιμα
  • Αλάδωτα

               Πίτα της νηστείας!!!

Δεν έχω δοκιμάσει ωραιότερη νηστίσιμη πιτουλα, όταν τη δοκίμασα απ την κ Ζωή λέω δεν υπάρχει, δεν είναι νηστίσιμη αυτή η πίτα.. Με την γέμιση την πλούσια... τυρί.. πιπεριές και φύλλο κρατσανιστο...
Ααα και το μυστικό.. αν δεν έχουμε φύλλο χωριάτικο κάνουμε το κρούστας να μοιάζει σαν χωριάτικο πως; ρίχνοντας αλεύρι στα φύλλο καθώς τα στρώνουμε στο ταψί...
Πάμε να τη φτιάξουμε.

Υλικά 

για ταψάκι 35×28
το μεσαίο πυρέξ που έχουμε όλοι μας στην κουζίνα.
500 γρ φύλλο κρούστας
500 γρ τυρί φέτα νηστίσιμη
2 μικρές κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπερια φλωρίνης από βαζάκι
1 μεγάλη ντομάτα
αλάτι πιπέρι
Λίγο ρίγανη
Λάδι περίπου 1 φλιτζανακι του Ελληνικού

Εκτέλεση

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις.
Κόβουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα σε μικρά κυβακια, θριματιζουμε το τυρί. Ενώνουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι πιπερι ρίγανη, προσέχουμε με το αλάτι, συνήθως το νηστίσιμο το τυρί δεν είναι αλμυρό γιαυτό προσθέτουμε, αν δοκίμασουμε και είναι αλμυρο δε βάζουμε καθόλου.
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση (εμένα με βολεύουν καλύτερα στο συγκεκριμένο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψακι και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα...φυλλο αλεύρι λάδι, στρώνουμε τα μισά περίπου, ριχνουμε τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε αλλά 4 με 5 φύλλα αλεύρι και λάδι και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε με τα φύλλα Χαράζουμε την πίτα ρίχνουμε λάδι βρέχουμε την πίτα μας με λίγο νεράκι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Κρύα ή ζεστή τρώγεται ευχάριστα!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!









Νηστίσιμο εκμέκ κανταΐφι!!! 

Υλικά :

✔️½ κιλό καταϊφι
✔️1 μαργαρίνη 220 γρ 
✔️1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια(150 γρ)
✔️1500  ml γάλα νηστίσιμο (γάλα αμυγδάλου) 
✔️450 γρ ζάχαρη
✔️3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη(για τη σαντιγί) 
✔️1 κουτί φυτική κρέμα 500 γρ
✔️Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα

Σιρόπι:

✔️1 λίτρο νερό
✔️900 γρ ζάχαρη

Γαρνιτούρα:
✔️Καβουρδισμένα αμύγδαλο για γαρνιτούρα
✔️Κανέλα

Εκτέλεση :

1️⃣ Ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό.Θελει περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά .
Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο ετοιμάζουμε αμέσως το σιρόπι,βάζουμε τα υλικά και βράζουμε για 7 λεπτά σε δυνατή φωτιά . Θα πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο το σιρόπι και καυτό το κανταϊφι.
Σιροπιάσουμε αμέσως μόλις βγούμε το κανταϊφι από το φούρνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει και  πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.

Κρέμα αραβόσιτου :

2️⃣ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 litre γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ζάχαρη.Το υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το ανθος αραβόσιτου και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει,σκεπασμένη η κρέμα με μεμβράνη.
 Όταν κρυώσει και πριν την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο καταϊφι, την χτυπάμε 1 λεπτο με το μίξερ να αφτρατέψει.
Αν θέλουμε προσθέτουμε 100 γρ έτοιμη φυτική κρέμα, δίνει υπέροχη γεύση.

Σαντιγί 

3️⃣ Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα αραβόσιτου και απλώνουμε να πιάσει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και αμύγδαλο και αφήνουμε στο ψυγείο λίγες ώρες να παγώσει και να κόβετε σωστά!!!

Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 


             Κοτόπουλο με μπάμιες

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
1/2 κιλό μπάμιες
2κρεμμυδια ψιλοκομμένα(όχι με τον τριφτή)
1 ντομάτα κομμένη κυβακια
3κ.σ.μαϊντανό
1 κύβο βοδινού
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια  του κοτόπουλου πολύ καλά σβήνουμε με 1 ποτήρι ζεστό νερό στο όποιο έχουμε διαλύσει το ζωμό βοδινού ,χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο ή βράζουμε 10λεπτα στη χύτρα.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τις μπάμιες πλυμένες καθαρισμένες ή απευθείας από την κατάψυξη,ρίχνουμε τη ντομάτα κομμένη το κρεμμύδι επίσης κομμένο το μαϊντανό αλάτι και πιπέρι.Αφού έχει μαλακώσει το κοτόπουλο παίρνουμε τα κομμάτια και τα βάζουμε πάνω από τις μπάμιες με το ζουμάκι που έμεινε στο τηγάνι.Τα βάζουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά να ψηθούν οι μπάμιες.

Αλάδωτες φακές σούπα με τουρσί!!!

Διαφορετικές φακές σούπα με τουρσί χωρίς λαδι

Υλικά

300 γρ φακές
3 ltr νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα σκορδακια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2φυλλα δάφνης
1/2 κούπες του  νες λαχανικά τουρσί
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φακές τις πλένουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο  νερό να πάρουν μια βράση,πετάμε το νερό τις ξεπλένουμε και ρίχνουμε 3 ltr νερό και όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι,σιγοβράζουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί άλλο νερό μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι και ξίδι.


        Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι:

Υλικά

 1 χταπόδι μέτριο
 1/2 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
 1μεγάλο κρεμμύδι
 2.κ.σ. πελτέ
 2 φύλλα δάφνης
 1 κ.γ.αλάτι
 1/2.κ.γ.μπαχάρι
 1/2κ.γ.ρίγανη
 1/4.κ.γ.πιπέρι
 2 ποτήρια νερό
 4.κ.σ ξίδι

Εκτέλεση

  Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι ,το κόβουμε χοντρά κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού νερό να το σκεπάζει και 2κ.σ ξίδι,το αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά και πετάμε το νερό.Στην ιδια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι το κρεμμύδι χοντρό τριμμένο και το χταπόδι σοτάρουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε 2 κ.σ.ξύδι,αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και ρίχνουμε τον πελτέ τα μπαχαρικά και το νερό,χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε το χταπόδι,προς το τέλος προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα ώστε να είναι σκεπασμένο το χταπόδι και να έχει ζουμί για να ρίξουμε το μακαρόνι.Όταν έχει μαλακώσει το χταπόδι μας ρίχνουμε 1/2 πακέτο κοφτό μακαρονάκι και όταν αρχίζει ξανά ο βρασμός τα γυρίζουμε σε ταψί και ψήνουμε μέχρι να σωθεί το ζουμί τους. 





           Κουλούρια Θεσσαλονίκης 

Υλικά

500γρ αλεύρι γ.ο.χ.
300γρ νερό χλιαρό
2 κσ.  ζάχαρη
1 κγ.  αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ )
Σουσάμι
1 ποτήρι νερό με 5 κουτ. ζάχαρη

Εκτέλεση 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι τα φακελάκια μαγιάς τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και χτυπάμε 
μέχρι να γίνει η  ζύμη μας μαλακή και αφράτη. Παίρνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε αλευρομενο να διπλασιαστεί σε όγκο για 30-45λεπτα.
Χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια πλάθουμε κορδόνια και κλείνουμε να πάρουν το σχήμα του κουλουριού.
Ένα ένα τα κουλούρια τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο  και μετά στο σουσάμι.
Τοποθετούμε σε ταψάκι  με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς .
Μπορούμε να ψήσουμε για λίγα λεπτά το σουσάμι μας πριν βουτήξουμε τα κουλούρια, γίνονται νοστιμότερα.
                  Καλή επιτυχία!!!  

  Γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο!!!!!

Αφιερωμένο στη γιαγιά μου που αγαπούσε και με έμαθε να το φτιάχνω!!!!

Υλικά

2 κιλά πορτοκάλια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό. 
Χυμός από μισό λεμόνι.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια και με το ψιλό τριφτή ξύνουμε  απαλά  τη φλούδα του σε ένα μπολ(κρατάμε το ξύσμα).Καθαρίζουμε με το μαχαίρι το πάνω και κάτω μέρος του πορτοκαλιού και κόβουμε σε 4 ή 5 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους.
Σε μεγάλη  κατσαρόλα ρίχνουμε τα κομμάτια με νερό να τα σκεπάζει και βράζουμε για 5 λεπτά στραγγίζουμε ξεπλένουμε με κρύο νερό και ξανακάνουμε το ίδιο άλλες 2 φορές,τρεις στο σύνολο.Αφού τελειώσουμε και την τρίτη  φορά πατάμε ελαφρά τα κομμάτια να φύγει το πολύ νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.Στην μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 5 ποτήρια νερό τη ζάχαρη και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού μέσα.Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε έως την άλλη μέρα.
Την επόμενη αρχίζουμε να το βράζουμε για 20 με 30 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου . μετά τα 20 λεπτά ελέγχουμε το σιρόπι,βγάζοντας σε ένα πιατάκι λίγο σιρόπι περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αν στέκεται το σιρόπι χωρίς να σκορπάει σημαίνει πως είναι έτοιμο.Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.Έχουμε τα βάζα μας πλυμένα καθαρά και όπως είναι ζεστό το μοιράζουμε στα βάζα κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε το βάζο ανάποδα(με αυτό τον τρόπο σφραγίζουμε το βάζο).
Καλή επιτυχία !!!!

               Κρύα ρυζοσαλάτα

Υλικά


2 κούπες ρύζι βρασμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
3/4 κούπας καλαμπόκι βρασμένο
3 κ.σ άνηθο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά
Λάδι αλάτι λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι..
Ετοιμαζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε στο ρύζι, τέλος τον άνηθο. Ρίχνουμε λάδι αλάτι λεμόνι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.


Γλυκό καρπούζι!! 

Αν το καρπούζι μας βγει μάπα τι το κάνουμε;;; 
Όχι δεν το πετάμε.. Κρατάμε τη φλούδα και κάνουμε ένα ωραιότατο γλυκό του κουταλιού. Βέβαια δεν θα περιμένουμε πότε θα πετύχουμε μάπα καρπούζι.. Μπορούμε ωραιότατα να φάμε το καρπούζι μας εφόσον είναι χοντρόφλουδο, να κρατήσουμε τη φλούδα και να φτιάξουμε το γλυκάκι μας.. 

Υλικά

1 κιλό φλούδα καρπούζι
900 ζάχαρη
2 κγ σκόνη  ξινό  ή 2 μεγάλα λεμόνια
2 ποτήρια νερό
Χυμό 1 λεμόνιου (για το τέλος)
3 κλονάρακια αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε  το καρπούζι μας την ψίχα του αφήνοντας ελάχιστο κόκκινο μέρος, καθαρίζουμε και την πράσινη φλούδα και κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση ρίχνουμε τις φλούδες  το ξινό ή τα στιμμενα λεμονια και τα αφήνουμε για  3 ώρες.
Αδειάζουμε το νερό ξεπλένουμε καλά  και βάζουμε τις φλούδες, το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν σε βαθιά κατσαρόλα 15 λεπτά μόνο. Κλείνουμε το μάτι κι αφήνουμε όλη νύχτα το γλυκό μας σκεπασμένο με μια πετσέτα. Την επόμενη βράζουμε ξανά το γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. 5 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και αφού κλείσουμε το μάτι το χυμο λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αποθηκεύουμε σε βαζα . Καλή επιτυχία!!!














            Σοκολατόπιτα

Υλικά

Ταψί :35×28 
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ
6 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια τσαγιού   νερό
2 φλιτζάνια  τσαγιού ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές σούπας ξίδι
2 βανίλιες
Χυμό ενος πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
2 κουβερτούρες των 125γρ
10-11 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
1 βανίλια

Εκτέλεση



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το αλάτι.
  Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα επόμενα 5 υλικά ,μεχρι να διαλυθεί η ζάχαρη . Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε στο μείγμα . ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.
 Ετοιμάζουμε το γλάσο .Λιώνουμε σε μπεν-μαρι τις κουβερτούρες μαζί με το λάδι και τη βανίλια .
  Χαράζουμε τη ζέστη σοκολατόπιτα και την περιχύνουμε με το γλάσο κουταλιά κουταλιά.
             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
http://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/sokolatopita/



Μπάρες δημητριακών


Υλικά 

280γρ μέλι
2 κούπες νιφάδες βρώμης με διάφορα berry fruits,σκούρα σοκολάτα,μαύρη σταφίδα,blueberry,cranberry,gojiberry.
50 γρ βούτυρο ή μαργαρινη
50γρ ζάχαρη καστανή
120 γρ σοκολάτα της αρέσκεια σας

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι ρίχνουμε της νιφάδες βρώμης τη ζάχαρη και το βούτυρο,ανακατεύουμε να γίνει μείγμα και το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα.Σε μπεν μαρι λιώνουμε τη σοκολάτα και τη περιχύνουμε πάνω απο το μείγμα βρώμης αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε ράβδους. 


Προφιτερόλ

κρέμα προφιτερόλ

Υλικά

 1 λίτρο γάλα
250γρ ζάχαρη
 100γρ αλεύρι
 1 αυγό
 55γρ κακάο
250 κουβερτούρα γάλακτος

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

 1 λίτρο γάλα
 3 αυγά
1 1/4 φλιτζάνι(νες)αλεύρι
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
150 γρ βούτυρο
15  σουδάκια

Εκτέλεση

Κρέμα προφιτερόλ
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα 400 γρ γάλα τα αυγά το αλεύρι και το κακάο . Σε ενα κατσαρόλακι βάζουμε το υπόλοιπο γαλα  και τη ζάχαρη να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ένα σίρμα ,ρίχνουμε και το μείγμα απο το μπλέντερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει οπότε και το κατεβάζουμε απο το μάτι και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύουμε καλά να λιώσει και  το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
 Η δόση ειναι αρκετή για το προφιτερόλ ,κάνουμε τη μισή δόση . Στο μπλέντερ χτυπάμε τα αυγά λίγο γάλα και το αλεύρι να γίνει χυλός .Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει . Συναρμολογούμε Αφού κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής παίρνουμε τα σου και τη βοήθεια του κορνε ή ενος κουταλιού τρυπάμε στο κάτω μέρος και γεμίζουμε με την κρέμα .Σε βάθη μπολ κάνουμε μια στρώση κρέμας προφιτερόλ ρίχνουμε τα μισά σου σκεπάζουμε με την κρέμα και κάνουμε μια ακόμα στρώση με σου και κρέμα . Διακοσμούμε με οτι μας αρέσει.

Συνταγή για Σουδακια

Υλικά

450ml νερό
125 γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
250 γρ αλεύρι
4 αυγά
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι, το αλεύρι, το βούτυρο και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά,μέχρι να κάνει ο πάτος μια άσπρη μάζα τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Το κατεβάζουμε απ τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ να κρυώσει. Προσθέτουμε μετά τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα κορνέ και φτιάχνουμε τα Σουδακια στο μέγεθος που θέλουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμους για 25 λεπτά περίπου για το κανονικό μέγεθος, αν θέλουμε μεγαλύτερο ψήνουμε 10 λεπτά παραπάνω.
 Καλή επιτυχία!!!!


 



Κεφτεδάκια Τηγανητά:






Μπισκοτάκια λεμόνι και κανέλα


Υλικά

1/2κιλου αλεύρι γ. ο. χ.
1κ. γ σόδα
1κ. γ. μπεικιν
1 1/2κ.γ κανέλα
1/4κ.γ. γαρύφαλλο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα λάδι
1/4 κούπας ανθρακούχο νερό[σόδα]
1/4κούπας χυμό λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη το ανθρακούχο νερό, το χυμό το ξύσμα. Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε τα στερεά υλικά. πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 175βαθμους για 15 με 20 λεπτέ ανάλογα με το σχήμα που θα δώσομε!!!!





Διαβάστε περισσότερα: http://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/mpiskotakia-lemoni-kanela/


                      Φασολάκια με κιμά



Υλικά

1 κιλό φασολάκια 

700 γρ κιμάς

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κύβους 

1/4 κούπας ελαιόλαδο 

1 κσ πελτέ 

2 κούπες ντομάτα τριμμένη 
 
1 /4 κούπας κρασί κόκκινο 

Αλάτι - πιπέρι 

2 κσ μαϊντανό τριμμένο ή θυμάρι 

1 πρέζα μπαχαρι 

1 πρέζα κανέλα 

1 ποτήρι ζωμό βοδινού 

Λίγα φυλλα φρέσκιας ρίγανης 

Εκτέλεση 

Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι να ασπρίσει, προσθέτουμε τα φασολάκια να σοταριστούν για 3 λεπτά και στη συνέχεια τον κιμά, σοτάρουμε σπάζοντας τον σε σβόλους με ενα πιρούνι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι, μπαχαρι, κανέλα και το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτει για 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Κατά προτίμηση σε κλειστό καπάκι. 
Όσο περισσότερο σιγοβράζουμε κιμά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σάλτσα. 
Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ή το θυμάρι.  

                                      Ρεβυθοσαλάτα!!


Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 10 ώρες .Τα βράζουμε με λάδι και κρεμμύδι.τα σουρώνουμε και αφού κρυώσουν ρίχνουμε σε ένα μπολ:
Υλικά
1 κρεμμύδι ξερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
λίγες λιαστές ντομάτες
Λίγα φύλλα μαρούλι η`ρόκα
αλάτι πιπέρι κύμινο λάδι ξίδι.

Εκτέλεση

 Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 10 ώρες .Τα βράζουμε με λάδι και κρεμμύδι.τα σουρώνουμε και αφού κρυώσουν ρίχνουμε σε ένα μπολ: τα παραπάνω υλικά,
αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να ενωθούν τα υλικά.
οι αναλογίες είναι για μια σαλάτα.



           Παραδοσιακή Πουτίγκα


Υλικά:

5 αυγά
2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κεσεδάκια αλεύρι
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικιν
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι:

3 κεσεδάκια ζάχαρη
3 κ μισό κεσεδάκια νερό

Κρέμα:

1 συσκευασία γκαρνι σαντιγί
1 γάλα ζαχαρούχο
1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 φακελάκια ανθός αραβόσιτου στιγμής

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν,προσθέτουμε το γιαούρτι, σόδα,μπεικιν ,κανέλα ,αλεύρι,ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά και τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.ξεφορμάρομαι υστέρα απο 10 λεπτά αλλά κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί αφού κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα μας για να το σιροπιασουμε.
βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και όπως είναι ζεστό γυρίζουμε το κέικ ξανά στη φόρμα και σιροπιάζομαι σιγά σιγά.Το σιρόπι θα το πιει όλο μην μας φοβίζει η ποσότητα.Το αφήνουμε αρκετές ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε αρκετά μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ 3 λεπτά το γάλα ζαχαρούχο με το γκαρνι[ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΚΟΝΗ]
 Σε αλλο μπολ χτυπάμε τις 3 κρέμες αραβόσιτου με το γάλα,στη συνέχεια ενώνουμε τα υλικά και ξαναχτίσαμε 3 λεπτά ακόμη.Αφήνουμε την κρέμα 3 με 4 ώρες στο ψυγείο να σφίξει.Πριν την απλώσουμε,χτυπάμε για 2 λεπτά να αφτρατεψει και μετά τη στρώνουμε πάνω από το γλυκό.

Στρώνουμε με σπάτουλα την κρέμα επάνω στην καρυδόπιτα και ρίχνουμε λίγο καβουρδισμενα αμύγδαλα από επάνω.




          Κέικ με κομμάτια πορτοκαλιού!

Υλικά

250 γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 γιαούρτι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια ψιλοκομμένα
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει,προσθέτουμε τη ζάχαρη , ένα ένα τ αυγά, μετά το γιαούρτι εναλλάξ με το αλεύρι και στο τέλος το ξύσμα και τα κομμάτια πορτοκαλιού! Βουτυρώνουμε τη φόρμα τη βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη
να παγώσει το βούτυρο, αλευρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα!
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια περίπου 1 ώρα!
                                      Καλή επιτυχία!!


    Υλικά                       

Για το μεγάλο ταψί της κουζίνας 
5 φύλλα κρούστας
250γρ βούτυρο
8 κοφτές κσ αλεύρι 
1 φάκελο ανθός αραβόσιτου(160 γρ) 
250γρ ζάχαρη
4 αυγά
2 λίτρα γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη με 2 κγ κανέλα για τα φύλλα. 
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή ηλιέλαιο για τα φύλλα 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη,το αλεύρι, το αν.αραβόσιτου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη ψηθούν τα αυγά. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μη πιάσει κρουστά η κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. 
Βουτυρώνουμε το ταψί, απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα να προεξέχουν απ το ταψί, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε σε κάθε φύλλο κανελοζαχαρη. 
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα να πάει παντού και κλείνουμε τα φύλλα γυρίζοντας τα προς τα μέσα και πάνω απ την κρεμα. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να πάρει χρώμα!!!!  

                             Μπισκότα Τwix

Υλικά

240γρ αλεύρι γ. ο. χ.
130γρ βούτυρο
75γρ καστανή ζάχαρη
Για την καραμέλα
4 κ. σ. βούτυρο
75γρ καστανή ζάχαρη
1 γάλα ζαχαρούχο
170γρ κουβερτούρα γάλακτος για επικάλυψη.

Εκτελεση

Θα χρειαστούμε ένα πολύ μικρό ταψάκι.20×20. De
 Σε ενα μπολά βάζουμε το αλεύρι το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μουλτι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε στο  ταψάκι μας βούτυροή αν θέλουμε μπορούμε και λαδόκολλα  και ρίχνουμε το μείγμα μας απλώνοντας με τα χέρια όπως κάνουμε στο τζιζκεικ. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς 20 λεπτά.
Βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει . Ετοιμάζουμε την καραμέλα
 Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά μας και σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να πάρει βράσει.... απο κει μετράμε 7 λεπτά έως ότου γίνει κρέμα και ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της  κατσαρόλα. Το ρίχνουμε στο κρύο μπισκότο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο λιώνουμε την κουβερτούρα τη ρίχνουμε από πάνω και περιμένουμε να κρυώσει για να το κόψουμε.
                                Καλή επιτυχία!!!! 
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Translate

Facebook

Mpaxari & kanela

Follow

Συντομογραφίες

κ.γ (κουταλάκι του γλυκού) κ.σ (κουταλιά της σούπας) Αλεύρι γοχ (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) φλ (φλιτζάνι) Ltr (λίτρο)
Protected by Copyscape

ABOUT ME

Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΜΕ

ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;

  • Λάχανο τουρσί
  • Τυρόπιτα με σόδα
  • Τυρόψωμα
  • Μελομακάρονα
  • Μακαρονάδα με κιμά σόγιας
  • Γλυκό Μωσαϊκό!!
  • Μπισκότα τραγανά
  • Παστα φλώρα ή πάστα φρόλα
  • Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού
  • Μπανάνα κέικ

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ

νηστισιμα 193 Γλυκά 131 Πίτες-πιτάκια 73 νηστίσιμα φαγητά 70 φαγητά 69 Κεικ 55 Ζύμες 52 νηστίσιμα γλυκά 51 Αλάδωτα 43 Αρτοσκευάσματα 38 κουλουράκια-βουτήματα 33 Ζυμαρικά 31 Θαλασσινά 30 ορεκτικά 26 Σιροπιαστά 25 Πουλερικά 24 παγωτά 23 σοκολάτα 23 Κιμάς 22 Χοιρινο 18 Γλυκά κουταλιού 17 Μοσχάρι 15 Σούπες 14 κεράσματα 14 Οσπρια 13 Σνακ 13 τυριά 13 χριστούγεννα 13 Ρύζι 12 Τσουρέκια 12 πατάτες 12 Λαδερά 11 Σάλτσες 11 Χρήσιμα 11 Αυγά 10 Σαλάτες 10 πασχαλινά 10 light 8 Μαρμελάδες 8 Μπριος 7 Μανιτάρια 6 κρουασαν 6 παντεσπάνι 6 Ντιπς 5 σαντιγί 5 Μπεσαμέλ 3 σφολιάτα. 3 σόγια 3 Αρνι 2 Σνακ. 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Συνολικές προβολές σελίδας

Powered By Blogger
Protected by Copyscape

Σελίδες

mpaxari & kanela

Widget by EmbedSocial→

Copyright © mpaxari & kanela. Designed by OddThemes