Γιαουρτόγλυκο 🍑
Δροσερό γιαούρτι με ζελέ και κομπόστα ροδάκινο 🍑Υλικά :
800 γρ γιαούρτι στραγγιστό1 κουτί ζελέ ροδάκινο 🍑
1 κομπόστα ροδάκινο
2 κούπες νερό ζεστό
Εκτέλεση
Σουρώνουμε την κομπόστα και κρατάμε το χυμό της.Κόβουμε το ροδάκινα απ την κομπόστα σε μικρά κομμάτια και τα προσθετουμε στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το περιεχόμενο των δύο φακέλων του ζελέ και τις δύο κούπες νερό, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η σκόνη ζελέ. Συμπληρώνουν στο ζελέ και το χυμό της κομπόστας. Ενώνουμε τα δύο μείγματα να διαλυθεί καλά το γιαούρτι και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικη φόρμα ή σε ένα απλό σκεύος. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά.
Η συνταγή από το περιοδικό 'Προς τη Νίκη'
Είναι πολύ δροσερό και γευστικό καλοκαιρινό και ελαφρύ γλυκό!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!
Μιλφεϊγ
Υλικά
2 πακέτα σφολιατινια1 γάλα ζαχαρούχο
250 ml κρέμα γάλακτος
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο8 κ.σ. αλεύρι
8 κ.σ. καστερ παουντερ
1 κούπα ζάχαρη
1 βανιλια
3 κρόκους
250 γρ βούτυρο
Εκτελεση
Ξεκινάμε απ την κρεμα για να κρυώσει..Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουν το κρύο γάλα το αλεύρι και το καστερ παουντερ κοσκινισμενα, τη βανίλια τη ζάχαρη, τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μη σβολιασει. Όταν η κρέμα μας πήξει και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα κροκαδια κι ανακατευουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το βουτυρο και σκεπαζουμε την κρεμα μας με μια μεμβρανη. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπαμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και προσθέτουμε στο τέλος το ζαχαρούχο, εδώ ανακατευουμε με μια μαριζ ή με συρμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο.
Ενώνουμε το γλυκό μας.
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο μακρόστενο ταψί.
Με ένα κουτάλι ή με πινέλο απλώνουμε λίγη κρέμα, έτσι βοηθάμε τα σφολιατινια να στρώσουν καλύτερα και να μην φεύγουν απλώνοντας την κρέμα,συνεχιζουμε με μια στρώση σφολιατινια. Πάνω απ τα σφολιατινια βάζουμε τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε με σφολιατινια και ξανά κρέμα. Από πάνω τώρα απλώνουμε τη σαντιγί,και τέλος τα τρίμματα απ τα σφολιατινια που μείναμε στο πακέτο τα σκορπαμε πάνω απ τη σαντιγί. Πασπαλιζουμε με ζάχαρη άχνη και σε μια με δύο ώρες σερβίρουμε.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη. Αν μείνει για πάνω από μια μέρα στο ψυγείο η σφολιάτα μας θα πανιασει. Καλό είναι να το βάλουμε κατευθείαν στην κατάψυξη. Κρατάει περισσότερες μέρες.
Μπορείτε να το φτιάξετε σε τσερκι να το βάλετε στην κατάψυξη να παγώσει και να το κόψετε σε μικρα τετραγωνάκια, σαν γλυκό κερασματος.
Καλη επιτυχία!!
Η καλύτερη σάλτσα για μακαρονάδα που φτιάξατε ποτέ!!!
Υλικά
4 ώριμες μεγάλες ντομάτες1 κρεμμύδι
1σκελιδα σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης κατά προτίμηση ψητή
3με 4 φυλλα βασιλικό
Φρέσκια ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
Μία πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση.
Πλένουμε και ξεφλουδιζουμε τις ντοματες. Τις τριβουμε στον τρίφτη και τις στραγγίζουμε σε μια σιτα ή στραγγιστηρι, ,θελουμε μόνο το χυμό τους. Μ αυτό τον τρόπο κρατάμε μακριά τα σπόρια και τα χοντράδια της ντοματας . Αφήνουμε λίγη ώρα ώστε να στραγγίσουν καλά. Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα καλό είναι να στραγγίζουμε σε μεγάλο στραγγιστηρι ή όπως κάνανε παλιά σε μια μαξιλαροθήκη.Αφού βγει όλος ο πολτός ντοματας είμαστε έτοιμη για βράσιμο. Εγώ μ αυτή την ποσότητα έκανα σάλτσα για μακαρόνια. Οι 4 ντοματες ήταν 1 κιλό περίπου. Αν έχετε περισσότερες βάλτε τα ανάλογα υλικά.
Για τη σάλτσα....
Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το αλάτι και ρίχνουμε το σκόρδο και την πιπεριά τριμμένη πολτό στο μουλτι,ρίχνουμε την ντομάτα το πιπέρι τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Στο τέλος ρίχνουμε το βασιλικό και τη φρέσκια ρίγανη.. Τη σάλτσα μπορούμε να την αποθηκεύουμε σε βάζα.Ετσι όπως είναι ζέστη τη βάζουμε σε αποστείρωμενα βαζάκια,κλείνουμε το καπάκι και γυριζουμε ανάποδα να σφραγίσει.
Αν έχουμε δικές μας ντοματες φτιάχνουμε αρκετά βαζάκια για όλο το χειμώνα.
Όταν την ανοίξουμε όπλα ένα γρήγορο ζέσταμα κι έτοιμη. Αλλά κι όπως είναι σε φέτα ψωμί τρώγετε ευχάριστα.
Για να κάνουμε πελτε ντοματας βράζουμε τη στραγγισμενη ντομάτα για 30 περίπου λεπτά σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε μόνο αλάτι. Μια κουταλιά σούπας για 2 κιλά ντομάτα 🍅. Αποθηκεύουμε πάλι σε βάζα αναπαδογυριζοντας ανάποδα μέχρι να κρυωσουν. Τα κρατάμε σε δροσερό μέρος όλο το χειμώνα. Όταν ανοίξουμε και μας μείνει σάλτσα τη φυλαγουμε στο ψυγείο.
Γιαουρτλού κεμπάπ
Υλικά :
600γρ κιμα μοσχαρι200 γρ κιμά αρνίσιο
1 κρεμμυδι στον τριφτη
1/4 κγ Κολιανδρι
1/4 κγ Πιπερι άσπρο
1/4 μαύρο πιπέρι
1 /4 κγ Κυμινο
1/4 κγ Παπρικα καυτερή
1/4 κγ Αλατι
1 μεγάλη Πιπερια φλωρινης ετοιμη απο βαζο
Λίγο Ξιδι
Εκτέλεση
Σε βάθη μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά τα μπαχαρικά την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη, το ξύδι και με τα χέρια μας ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάνε παντού τα μπαχαρικά.. Αφήνουμε το μείγμα για 1μιση ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο.. Τώρα θα χρειαστούμε καλαμάκια χοντρά για σουβλάκια.. Παίρνουμε λίγο κιμά και πλάθουμε πάνω στο καλαμάκι μακρόστενα σουτζουκια.. Το καλύτερο ψήσιμο γίνετε στα κάρβουνα αλλά αν δεν γίνεται αυτό τότε στο φούρνο της κουζίνας μας και στη σχάρα αφού πρώτα βάλουμε ένα ταψί από κάτω. Θέλει δυνατό φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα σκούρο.. Σερβίρουμε με πίτες ψητές για σουβλάκια, τα κεμπάπ κρεμμύδι κομμένο κι από πάνω γιαούρτι με λίγη Παπρικα ώστε να σβήνει την κάψα μιας και τα κεμπάπ είναι αρκετά καυτερά..Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα μπαχαρικά για κεμπάπ, μπορούμε να πάρουμε κι αυτά.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ.
Ενα φαγητό με πολλούς φανατικούς φίλους και εχθρούς. Εγώ ανήκω στους φίλους που λατρεύουν τις μπάμιες...ΜΠΑΜΙΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ.
Υλικά :
750γρ μπάμιες1 μεγάλο κρεμμύδι
Μισό ματσάκι μαϊντανό
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πατάτα
Αλατι_πιπερι
250ml νερό
1κγ ζωμό ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση :
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες γύρω γύρω στο κοτσάνα κι με προσοχή γιατί αν το κόψουμε θα σαλιωσουν στο ψήσιμο. Τις βάζουμε σε ενα ταψάκι και τρίβουμε το κρεμμύδι χοντροκομμενο τις ντομάτες την πατάτα σε κομμάτια το μαϊντανό αλάτι πιπέρι και λάδι, κι ανακατεύουμε .Ρίχνουμε το ζωμό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω μεχρι να ψηθει και να μεινει με το λαδακι του.Μ αυτό τον τρόπο, ψητές στο φούρνο, οι μπάμιες μένουν αθικτες και δεν σαλιωνουν καθόλου.το νερακι είναι εντάξει ώστε στο τέλος αφού το πιει να μεινουν σαν να τις τηγανισαμε... Πιστέψτε με κάνεις δεν θα αντισταθεί στη γεύση τους..Καλη επιτυχία!!!!!
Τυροπιτακια με ζύμη γιαουρτιού.
Τη συνταγή λίγο πολύ όλες την έχουμε απ τη μαμά μας. Παλιά συνταγή και πάντα πετυχημένη. Χωρις πολλά υλικά και καθόλου κόπο, εύκολα και γρήγορα..Υλικά
Ζύμη
300 γρ γιαούρτι πρόβειο
1φλ τσαγιού Βιτάμ σε θερμοκρασια δωματιου1/4 φλ τσαγιού γάλα
3κγ μπεϊκιν
1κγ αλάτι
Γέμιση
300 γρ τυρί φέτα3αυγα
500γρ αλεύρι γ. ο. χ
Επάλειψη :
1κροκοςελάχιστο γάλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουν τα υλικά της ζύμης βιταμ λιωμένο γιαούρτι, γάλα, αλάτι, μπεϊκιν και αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και εύπλαστη.Μην παιδεύσετε πολύ το ζυμαράκι θα βγάλει τα λάδια του και δεν θα γίνει καλό. Λίγο ίσα ίσα να ανακαλύπτουν τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε λίγο τη ζύμη μας να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά.Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Χτυπαμε τα αυγά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες στο μέγεθος αυγού. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης λίγο να ανοίξει και ρίχνουμε λίγη απ τη γέμιση κλείνουμε σαν μπάλα και κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο σε λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 περίπου λεπτά.
Η ζύμη μας βγάζει 18 μέτρια τυροπιτακια.
tips:στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε και λίγη πιπεριά Φλωρίνης ή τριμμένο κασέρι ή ζαμπόν, ελιές ρίγανη. Γίνονται εξίσου νόστιμα.
Καλη επιτυχία!!!!
Τούρτα βατόμουρο 🍇
Υλικά :
250 γρ μπισκότα Digestive150 γρ μαργαρίνη
500 γρ φυτική σαντιγί
1 κουτι ζελέ βατόμουρο
2κσ ζάχαρη
1 ποτήρι νερού βραστό νερό
450 γρ μαρμελαδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε πρώτα με το ζελέ...Διαλύουμε τα δύο φακελάκια ζελέ στο βραστό νερό ΠΡΟΣΟΧΉ ΜΌΝΟ ΈΝΑ ΠΟΤΉΡΙ ΝΕΡΌ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΎΟ ΦΑΚΕΛΆΚΙΑ
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει λίγο.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το ζελέ...
Εντωμεταξύ θριματιζουμε τα μπισκότα και προσθέτουμε την μαργαρίνη αφού πρώτα τη λιωσουμε σε χαμηλή φωτιά.
Ενώνουμε μπισκότα και μαργαρίνη και τα στρωνουμε σε μέτριο ταψί σαν βάση.
Πατάμε να απλωθεί σε όλο την επιφάνεια ίση ποσότητα και το βαζουμε στο ψυγείο.
Βγάζουμε τη σαντιγί απ το ψυγείο και ρίχνουμε το ζελέ και τα ενώνουμε,τα χτυπαμε για μισό λεπτό με το μίξερ ίσα να ανακατευτούν.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω απ τα μπισκότα...
Αφού παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα απλώνουμε τη μαρμελαδα.
tips:
Σ αυτό το γλυκό προσέχουμε 2 βασικά πράγματα
1:να διαλύσουμε τα 2 φακελάκια ζελέ με 1 ποτήρι νερό ΜΌΝΟ
2 : το ζελέ όταν το ρίξουμε στη σαντιγί δεν πρέπει να είναι τελείως υγρό αλλά ούτε σαν έτοιμο ζελέ μια ενδιάμεση κατάσταση.
Η συνταγή είναι χιλιοδοκιμασμενη από τις μαγειρισσες της κατασκήνωσης στη Σκοτινα Πιερίας και λατρεμένη από τις κατασκηνωτριες. Μάλιστα η ονομασία που δώσανε στο γλυκό είναι τσιζκεικ νηστισιμο.
Κέικ νηστισιμο με σταφίδες και cranberry
Προχτές είχα τη χαρά να βρίσκομαι στις κατασκηνωσεις της ΓΕΧΑ στη Σκοτινα Πιερίας. Είναι η κόρη μου αυτές τις μέρες εκεί, οπότε πήγαμε από νωρίς μιας και τα κορίτσια είχαν ετοιμάσει κέρασμα και μια γιορτουλα για τους γονείς... Εγώ βρήκα ευκαιρία και πήρα κάποιες συνταγές απ τις κυρίες της κουζίνας, οι περισσότερες συνταγές μετράνε πάνω από 40 και χρόνια, μιας και η κατασκήνωση λειτουργεί εδώ και 55 χρόνια.. Μια απ αυτές είναι κι αυτό το κέικ που έφτιαξα.. Η αρχική συνταγή είχε καρύδια.. Εγώ δεν είχα κι έβαλα σταφίδες και cranberry.. Τη φοβήθηκα να σας πω την αλήθεια τη συνταγή μη μου βγει ασταγγιστο το κέικ και γιαυτό το έβαλα σε ταψάκι... Έκανα λάθος όμως βγήκε καταπληκτικό και πολύ πολύ αφράτο. Και πάνω απ όλα πεντανοστιμο και ψημένο σαν το κέικ με αυγά ... Αξίζει να το δοκιμάσετε. Αν θέλετε βάλτε καρύδι αμύγδαλο ή ότι άλλο σας αρέσει μέσα. Εγώ είχα μόνο αυτά τα δύο που έβαλα....Υλικά :
5 κούπες τσαγιού αλεύρι γοχ
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες πορτοκαλάδα
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κγ κανέλα
1/3 κούπας κονιάκ ή λικέρ
3 κγ μπεϊκιν
1/2 κούπας σταφίδες
1/2 κούπας cranberry
Εκτέλεση
Χτυπαμε στο μίξερ το λαδι με τη ζάχαρη για λίγο και προσθέτουμε την πορτοκαλάδα το λικέρ την κανέλα και τέλος το αλεύρι με το μπεϊκιν. Τα αποξηραμένα φρούτα τα βάζουμε στο τέλος..
Λαδώνουμε το πυρέξ ή τη φόρμα που έχουμε, αλευρωνουμε και ρίχνουμε το μείγμα μας και να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.. Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 βαθμούς πάνω κάτω.
Μπουγάτσα νηστισιμη με κομμάτια σοκολάτας υγείας.. Δε φαντάζεστε τι γεύση της.. Όνειρο σας λέω, δεν υπάρχει..
Υλικά :
2 φύλλα σφολιάτα νηστισιμη5 ποτήρια νερού νερό
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού
2κσ μαργαρίνη
125 γρ σοκολάτα υγείας
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για σερβιρισμα
Εκτέλεση :
Αφήνουμε τη σφολιάτα εκτός ψυγείου για λίγη ώρα, αλλά όχι να έρθει σε θερμοκρασια δωματιου, τη θέλουμε να είναι λίγο παγωμένη.Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη προσθέτουμε το σιμιγδάλι τις βανίλιες και ανακατεύουμε.. Βράζουμε μέχρι το μείγμα μας να πήξει καλά. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και τις βανίλιες. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα ταψί της κουζίνας στρωνουμε ένα φύλλο λαδοκολλας. Απλώνουμε τη σφολιάτα κι αν χρειαστεί την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη να εφαρμόζεται καλά με το ταψί και να προεξέχει λίγο.
Με μια σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στη σφολιάτα να πάει σε όλο την επιφάνεια της σφολιάτας. Κόβουμε την σοκολατα σε χοντρά κομμάτια και την απλώνουμε πάνω στην κρέμα διάσπαρτα.. Από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας και τα ενώνουμε γυρίζοντας προς τα έξω. Χαραζουμε τη σφολιάτα και ψήνουμε στους 180 βαθμους μέχρι να πάρει χρώμα περίπου μισή ώρα ανάλογα το φουρνο. Βγάζουμε και πασπαλιζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλη επιτυχία!!!!
tips:αντί για σφολιάτα μπορούμε να βάλουμε φύλλο βηρυτου ή κρούστας.
Κουλουράκια με πορτοκαλάδα
Δε φαντάζεστε τι νόστιμα κι αφράτα που γίνονται με την πορτοκαλάδα, εγώ έβαλα και βανίλια και λίγη κανέλα μέσα... Τα μισά σχεδόν τα τσάκισαν ζεστά.. Τόσο πολύ τους άρεσαν...
Υλικά :
Για 2 ταψιά κουζίνας
800 γρ αλεύρι γοχ
1 κούπα λάδι( ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 βανίλιες
1 κγ κανέλα
3 κοφτά κγ μπεϊκιν
Εκτέλεση :
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να λιώσει, αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με το χέρι μας ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δεν θέλει πολύ παίδεμα η ζύμη.
Με το χέρι μας παίρνουμε λίγη απ τη ζύμη 1 κσ περίπου κι ανοίγουμε μπαστούνακια διπλώνουμε στη μέση ώστε να γίνει σαν πλεξούδα... Ψήνουμε σε λαδόκολλα στο ταψί της κουζίνας για 13 με 14 λεπτά στον αέρα στους 170-180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο.
Καλη επιτυχία!!!
Follow
Συντομογραφίες
κ.γ=κουταλάκι του γλυκού
κ.σ=κουταλιά της σούπας
Αλεύρι γοχ =αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλ=φλιτζάνι
Ltr=λίτρο
ABOUT ME
Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">
ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ
νηστισιμα
163
Γλυκά
100
νηστίσιμα φαγητά
60
φαγητά
60
Κεικ
48
Πίτες-πιτάκια
44
νηστίσιμα γλυκά
44
Αλάδωτα
38
Ζύμες
38
κουλουράκια-βουτήματα
30
Αρτοσκευάσματα
29
Θαλασσινά
26
σοκολάτα
23
παγωτά
19
Ζυμαρικά
18
Σιροπιαστά
18
ορεκτικά
17
Κιμάς
16
Πουλερικά
15
Οσπρια
13
Σούπες
13
Γλυκά κουταλιού
12
Μοσχάρι
12
Τσουρέκια
12
τυριά
12
χριστούγεννα
12
Σνακ
11
Ρύζι
10
Σάλτσες
10
Χοιρινο
10
πασχαλινά
10
πατάτες
10
light
8
Λαδερά
8
Σαλάτες
8
Χρήσιμα
8
Αυγά
7
Μαρμελάδες
7
Μπριος
7
κεράσματα
7
παντεσπάνι
6
Μανιτάρια
5
κρουασαν
5
Ντιπς
4
σαντιγί
4
σφολιάτα.
3
σόγια
3
Μπεσαμέλ
2
Αρνι
1
Σνακ.
1
Φόρμα επικοινωνίας
Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.